Mămici, pompieri și studenți din Timișoara se mobilizează pentru a dona sânge....

Mămici, pompieri și studenți din Timișoara se mobilizează pentru a dona sânge. Ce sunt dispuși cei de la Centrul de Transfuzii Sanguine să facă pentru a recolta de la cât mai multe persoane

0
DISTRIBUIȚI
donare de sange
Timișorenii care donează sânge primesc șapte bonuri de masă în schimb

În județul Timiș este mereu nevoie de sânge. Deși, în fiecare zi, între 60 și 100 de persoane vin la Centrul de Transfuzii Sanguine de lângă Spitalul Județean Timișoara pentru a dona, astfel că sala de așteptare nu este niciodată goală, reprezentanții instituției spun că ar putea recolta de la 200 de oameni, zilnic. În aceste condiții, în luna noiembrie, mămici, pompieri și studenți din Timișoara organizează campanii de donare de sânge, iar reprezentanții centrului sunt dispuși chiar să se deplaseze la diferite firme, pentru a recolta sânge de la angajați, dacă sunt solicitați. Cei care donează sânge primesc în schimb șapte bonuri de masă, dar și o zi liberă.

Valerica Floca are 53 de ani, este îngrijitoare la grădinița din localitatea timișeană Liebling și spune că donează sânge de 13 ani, după ce a aflat că este hipertensivă. „Scap de durerile de cap, dacă donez sânge. La început, donam o dată la două luni și mă simțeam rău dup-aia, era prea mult. Acum, vin de trei ori pe an și mă simt minunat după. Recunosc, sunt bune și cele șapte bonuri de masă pe care le primesc, mai ales la salariile noastre de bugetari”, povestește Valerica Floca, care a donat sânge, în această dimineață.

Cristina Ghiocel, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine din Timișoara, spune că sunt două categorii de oameni care donează sânge: cei care o fac periodic, o dată la două, trei luni, și cei care vin ocazional. Jumătate din donatori fac parte din prima categorie. Printre aceștia se numără și Alexandra Dan Tătaru, în vârstă de 30 de ani, de meserie polițist de frontieră. Tânărul spune că a donat prima dată sânge în urmă cu zece ani, în București, pe vremea când studia la Academia de Poliție, pentru că „primeam două zile de permisie în schimb”. „De atunci, donez de trei, patru ori pe an. Vin să donez sânge pentru că vreau să fac un bine, mă gândesc că poate voi avea și eu nevoie la un moment dat”, explică Alexandru Dan Tătaru.

La polul opus se află Mariana și Slagian Iați, soț și soție, care donează sânge pentru prima oară, pentru o cunoștință diagnosticată cu cancer, grav bolnavă. „Înainte, ne-am propus să mai venim să donăm sânge, dar nu am reușit. Ba nu am avut timp, ba am uitat”, spune Mariana Iațin, în vârstă de 39 de ani.

Pompierii din Timișoara au donat sânge, astăzi.
Pompierii din Timișoara au donat sânge, astăzi.

Sângele recoltat la Timișoara ajunge în 30 de spitale din Timiș

Cristina Ghiocel, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine din Timișoara, declară că mereu e nevoie de sânge în județ, asta pentru că acesta ajunge la bolnavi internați în toate cele 30 de spitale din județul Timiș.

„Sângele recoltat aici ajunge la 30 de spitale din județ. Noi am putea recolta sânge de la 200 de persoane, zilnic. Sunt zile în care vin și 150 de persoane, dar mai rar. Cel mai aglomerat este înainte de Paști și de Crăciun, atunci vin mai mulți oameni pentru a dona sânge pentru că doresc să facă o faptă bună, dar și pentru a primi cele șapte bonuri de masă. De altfel, bonurile de masă pe care le primesc donatorii reprezintă un stimulent important. Jumătate din cei care donează vin regulat, o dată la două, trei luni. În alte țări, oamenii nu primesc nimic, nici bonuri de masă, nici bani, și vin să doneze mult mai mulți, nu e niciodată criză de sânge.


Alta e educația”, a declarat Cristina Ghiocel.

Potrivit directorului centrului, acesta este cel mai aglomerat în preajma sărbătorilor de Paști și de Crăciun, când oamenii donează sânge pentru că-și doresc să facă o faptă bună, dar și pentru că au nevoie de cele șapte bonuri de masă pe care le primesc în schimb, ca să cumpere din cele necesare pentru a pune pe masă de sărbători. Reprezentanții centrului sunt dispuși și să se deplaseze, dacă sunt solicitați, la sediile diferitelor companii care organizează campanii de donare de sânge. „În următoarele zile vom merge în două instituții, unde sunt organizate astfel de campanii. Firmele ne pun la dispoziție o cameră, iar acolo angajații pot veni pentru a li se recolta sânge”, precizează Cristina Ghiocel.

De asemenea, în această lună, studenți de la Universitatea de Medicină din Timișoara, dar și zeci de mămici s-au mobilizat pe Facebook, iar în următoarele zile vor merge să doneze sânge. Totodată, astăzi, și pompieri de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Banat” al județului Timiș au donat sânge, în cadrul campaniei solidaritate socială „Salvatorii donează pentru viață”.

Persoanele care vor să doneze sânge trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 62 de ani, femeile, o greutate minimă de 55 de kilograme, iar bărbaţii, de 65 de kilograme. Centrul de Transfuzii Sanguine, aflat lângă Spitalul Județean Timișoara, este deschis de luni până vineri, între orele 08.00 – 12.00. În schimbul celor 450 de mililitri de sânge donați, cei care trec pragul centrului beneficiază de șapte bonuri de masă, o reducere de 50% la abonamentul RATT pe o lună, analize gratuite şi o zi liberă de la locul de muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.