Mircea Baniciu: „Muzica românească e un fel de «dileală» care distruge creierul....

Mircea Baniciu: „Muzica românească e un fel de «dileală» care distruge creierul. La noi se dansează mai mult decât se cântă“

0
DISTRIBUIȚI
Mircea Baniciu a susţinut un concert extraordinar la Timişoara, care a fost sold out
Mircea Baniciu a susţinut un concert extraordinar la Timişoara, care a fost sold out

La sfârşitul săptămânii trecute, melomanii timişoreni au avut parte de un nou recital special, susţinut de o voce care a încântat multe generaţii, Mircea Baniciu, alături de care s-au aflat Vlady Cnejevici şi Teo Boar.

Recitalul – sold out – desfăşurat în faţa unui public entuziast, la Porto Arte, a avut parte de aplauze furtunoase şi o atmosferă intimă, cele două reprize muzicale fiind colorate cu poveşti spuse cu har de legendarul solist. A fost un concert plin de snoave, ca-ntre prieteni, cu un public care a reuşit să creeze o atmosferă de vis, printre cei aflaţi la faţa locului numărându-se mulţi tineri, dar şi spectatori care au prins vremurile de aur ale Phoenix-ului.

Printre poveştile depănate la faţa locului, cei prezenţi au putut afla şi faptul că Mircea Baniciu este adesea confundat cu Nicu Alifantis sau că Mircea Vintilă este luat de multe ori drept Mircea Baniciu.Nicu Alifantis este colegul meu de ani de zile, ne ştim de prin anii 70, de pe vremea Phoenix. După un spectacol susţinut la Brăila ne-am dus la el acasă şi la un moment dat tatăl lui l-a luat pe acesta în bucătărie şi l-a întrebat cine e nenea cu barbă mare care mănâncă pahare. Era vorba de Schwartz (n.n. –  Corneliu Schwartz Calboreanu, primul inginer de sunet al legendarului grup Phoenix), care uneori mai muşca din pahare. Iar Nicu Alifantis i-a zis tatălui lui, «lasă că mai avem pahare». Am rămas într-o relaţie foarte plăcută. La un moment dat am fost la un service, iar inginerul care mi-a făcut factura mi-a spus că ştie cine sunt, Nicu Alifantis. Aşa că a pus numele lui pe factură şi a ştampilat-o. Eu povestesc în spectacol că i-am dat factura. Ei bine, nu i-am dat factura, dar povestea e frumoasă. Şi pe Mircea Vintilă lumea îl confundă cu Mircea Baniciu. E haios“, ne-a mărturisit Mircea Baniciu.

Concertul de la Timişoara a fost presărat cu o serie de hituri din bogata visterie a lui Mircea Baniciu şi graţie cererii mari de bilete, evenimentul va fi repetat şi anul viitor, în aceeaşi locaţie, în luna ianuarie.


În ceea ce priveşte concertul pe care formaţia Pasărea Rock ar fi trebuit să-l susţină la Timişoara, am aflat că acesta a fost anulat.

„Concertul a fost amânat sau anulat. Încă nu ştim exact cum vor decurge lucrurile. Au fost puse prea puţine afişe şi nu s-au vândut bilete. Noi ştim că muzica noastră are succes aici, avem mulţi fani. Dacă concertul ar fi fost bine organizat sunt convins că am fi umplut sala Filarmonicii. Am mai fost de două ori aici şi a fost OK. Ăşta a fost motivul pentru care nu am cântat. Pentru un concert e necesar un staf de organizare pe măsură“, ne-a declarat Mircea Baniciu.

În ceea ce priveşte faptul că Timişoara a fost desemnată capitala culturală europeană în 2021, artistul consideră că acest lucru e „normal“, iar de fiecare dată când cântă „acasă“ are parte de emoţii speciale. „Mi se pare normal ca Timişoara să fie capitală culturală europeană. E drept, mi-a fost frică să nu iasă Baia Mare sau Cluj. Îmi place Cluj-ul, ca centru universitar e mai puternic ca Timişoara. Dar Timişoara e un oraş mai frumos. Pentru mine există diferenţe între publicul din diverse zone ale ţării. Când vin la Timişoara, e altfel. Publicul creeză o stare de bine şi am parte de emoţii speciale. Lumea te urmăreşte cu alţi ochi. Mulţi dintre cei care au venit azi la concert sunt cunoştinţe vechi. Unii au venit pentru Vladi, alţii pentru Teo. Puteam să ţinem cel puţin trei seri . Ne vom întoarce în luna ianuarie, aici la Porto Arte“, a adăugat Mircea Baniciu.

În debutul piesei „Vara la ţară”, Mircea Baniciu a fredonat din nou, spre amuzamentul tuturor şi câteva acorduri din hitul lui Connect-R, „Vara nu dorm“, iar după concert, muzicienii au acordat autografe şi au stat la poveşti alături de prietenii lor. În ceea ce priveşte muzica românească actuală, solistul care în luna iulie a împlinit 67 de ani este de părere că la noi se dansează mai mult decât se cântă.

„Muzica românească din 2016 nu are orizont. Dacă ar fi să aduni laolaltă toţi producătorii din România şi să-i pui să cânte, ar fi un dezastru. Am vorbit recent cu unul dintre ei. Şi i-am zis să-mi cânte ceva. Mi-a răspuns, eu vând muzică, nu cânt. În America, un producător de muzică pleacă de jos. Învaţă să cânte ca să ştie ce vinde. La noi, nişte ingineri care au fost discotecari au ajuns producătorii cei mai importanţi în muzica românească. Din cauza asta sunt foarte multe producţii lipsite de muzică. Sunt puţine posturi de radio sau TV care încurajează producţiile corecte. Care nu promovează comerţ, ţâţe, cur, chiloţi. Noi avem posturi care promovează reclame. De acea, la noi se dansează mai mult decât se cântă. Muzica românească este un fel de «dileală» care distruge creierul. Nu aş putea rezista să mi se pună muzică din asta mult timp. Totul este comerţ“, ne-a declarat Mircea Baniciu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.