Oamenii de afaceri din Timișoara s-au plâns premierului Cioloș de faptul că...

Oamenii de afaceri din Timișoara s-au plâns premierului Cioloș de faptul că nu găsesc forță de muncă calificată. Cum ar putea să vină români din Serbia să lucreze în țara noastră

1
DISTRIBUIȚI

ciolos-intalnire-cu-oamenii-de-afaceri-costi-duma

Aproximativ 250 de oameni de afaceri din județul Timiș s-au întâlnit, astăzi, cu premierul Dacian Cioloș, la Timișoara. Aceștia s-au plâns, în special, de faptul că duc lipsă de forță de muncă calificată și au transmis un mesaj clar guvernanților. Și anume, acela că statul ar trebui să fie un prieten al mediului de afaceri.
Dacian Cioloș a afirmat, la finalul discuțiilor, că întâlnirea a fost foarte utilă, pentru că s-a vorbit și despre evoluția economiei, de modul în care statul ar putea să îmbunătățească condițiile în care acționează mediul de afaceri, dar și despre lipsa forței de muncă calificată.

„Suntem într-o zonă cu activitate economică foarte intensă, cu lipsă de forță de muncă calificată și am vorbit de cele două categorii de măsuri pe care le-am luat: una legată de mobilitatea forței de muncă, cu acel sprijin financiar pentru navetă, și în al doilea rând le-am vorbit despre proiectul legislativ care este în dezbatere publică legat de formarea profesională duală, prin care vrem să întărim formarea profesională, dar și formarea duală, în parteneriat cu sectorul privat”, a declarat Dacian Cioloș.

Tot astăzi, miniștrii Muncii din România și Serbia au semnat o declarație comună în domeniul muncii și a politicii sociale.


Dacian Cioloș a explicat, întrebat de jurnaliști dacă prin acest protocol există și posibilitatea de a trece forța de muncă din Serbia în România, că există și această variantă, în anumite condiții.

„În anumite condiții, există și posibilitatea asta. Ne gândim în primul rând la comunitățile românești de dincolo de graniță, care încearcă să vină și să aibă acces la locuri de muncă aici, sunt și căutate de unele companii pentru că vorbesc limba, cunosc cultura și care nu aveau un cadru foarte precis. Prin acest protocol am creat un cadru, sau o facilitate prin care cele două ministere pot să lucreze, de a proteja disponibilitatea de mână de lucru din România, dar și de a crea anumite facilități dirijate și de dincolo de frontieră”, a precizat Dacian Cioloș.

Foto: Constantin Duma

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.