Operație în premieră națională, la Timișoara: o femeie diagnosticată cu o boală...

Operație în premieră națională, la Timișoara: o femeie diagnosticată cu o boală rară a reușit să aducă pe lume o fetiță sănătoasă. Cum au ajutat-o medicii

0
DISTRIBUIȚI
Operație în premieră medicală, la Timișoara.
Operație în premieră, la Timișoara.

O intervenție chirurgicală a avut loc, în acest an, în premieră națională la Timișoara. Medicii de la Secția de Obstetrică-Ginecologie II de la Maternitatea “Odobescu” de la Spitalul Municipal Timișoara au apelat la o procedură inedită pentru a trata o femeie însărcinată, diagnosticată cu o boală rară, mai ales sub vârsta de 40 de ani. Astfel, după ce a fost operată cu succes în luna mai, însărcinată fiind în trei luni, la data de 1 noiembrie a adus pe lume o fetiță sănătoasă, de trei kilograme, prin cezariană.

Laurențiu Pirtea, medic în cadrul Secției de Obstetrică-Ginecologie II, a explicat faptul că femeia a fost diagnosticată cu prolaps genital, adică o coborâre a uterului în vagin. Potrivit doctorilor, sarcina care apare la femei cu prolaps preexistent este foarte rară datorită faptului că cele mai multe paciente tratează această afecțiune înainte de a concepe.

“Ce o deranja cel mai mult pe pacientă era durerea pe care o resimțea din cauza prolapsului. Noi am încercat să abordăm cazul folosind tehnici conservatoare, dar am eșuat și a trebuit să apelăm la un tratament chirurgical, care a asigurat o recuperare rapidă a pacientei.


Sunt extrem de rare cazurile de prolaps genital la femei cu vârsta sub 30 ani, dar și aceste cazuri când apar trebuie rezolvate”, a explicat medicul Laurențiu Pirtea.

Dorin Grigoraș, șeful secției, a precizat faptul că atunci când au aflat că femeia însărcinată suferă de această boală, aveam două alternative: să facă o întrerupere de sarcină, soluție pe care pacienta a refuzat-o, sau să găsească o metodă de a o trata. Astfel, a fost solicitat sprijinul conducerii Spitalului Municipal Timișoara, care a fost de acord cu achiziționarea unui dispozitiv care a costat 1.200 lei. Prin urmare, în luna mai, femeia a fost operată laparoscopic și nu au apărut complicații.

grigoras

“Totul s-a finalizat cu o naștere, nici mama, nici copilul nu au avut complicații. Ne întâlnim foarte rar cu situații în care apare o sarcină pe un prolaps genital preexistent, în general aceste prolapsuri se rezolvă în afara sarcinii. Situația a fost particulară, nu am știut cum să procedăm, pentru că literatura de specialitate consemnează un singur caz, în anul 1990. Ne-am pus problema ce să facem pentru această pacientă, ne-am gândit că ar trebui, mai ales că mama și-a dorit foarte mult să păstreze sarcina, să oferim o tehnică minim invazivă, prin care uterul a fost ancorat la un element anatomic de susținere. Am efectuat această intervenție în luna mai, evoluția chirurgicală a fost fără complicații. În 1 noiembrie, pacienta a născut prin cezariană, operație care era obligatorie în această situație de suspensie a uterului, o fetiță de trei kilograme”, a explicat medicul Dorin Grigoraș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.