Operaţii în premieră la Timişoara realizate de medicul care a efectuat primul...

Operaţii în premieră la Timişoara realizate de medicul care a efectuat primul transplant de uter din SUA. Cum ajută doi bolnavi cu cancer în stadiu avansat

0
DISTRIBUIȚI
giuliano testa
Giuliano Testa, medicul care a realizat primul transplant de uter din SUA.

Doi bolnavi din vestul ţării, diagnosticaţi cu cancer în stadiu avansat, vor fi operaţi, astăzi, la Timişoara, de unul dintre cei mai mari specialişti în transplant din lume. Este vorba de Giuliano Testa, renumit după ce a realizat cu succes primul transplant de uter din SUA, astfel că la 6-12 luni după intevenţie, pacienta poate avea copii.

La începutul acestei săptămâni, Giuliano Testa se află la Timişoara pentru a susţine un workshop cu tema “Ablaţia metastazelor hepatice prin radiofrecvenţă cu abord laparoscopic”. De asemenea, profesorul american de origine italiană operează demonstrativ, astăzi, doi pacienţi cu cancer în stadiu avansat, la Clinica I Chirurgie din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara.

“Domnul profesor va opera doi pacienţi cu metastaze hepatice, de la cancer de colon, care înainte erau consideraţi inoperabili, de chimioterapie.


Acum, se rezolvă metastazele hepatice, apoi se va rezolva cancerul de colon chirurgical. Şi noi facem astfel de operaţii, dar în procedură deschisă, odată cu operaţia de exereză (n.r. înlăturare) a tumorii primare, dar în momentul în care ai deschis pentru cancer de colon, tu ca să faci şi o rezecţie de ficat trebuie să-l deschizi mult. Practic, pacientul va fi ca o carte deschis. Pe când aşa rezolvi metastazele hepatice laparascopic, minim invaziv, şi apoi poţi să operezi laparoscopic cancerul de colon. Şi finalul e o incizie de doar cinci centimetri. Este bine pentru că recuperarea este foarte rapidă, pacientul în două, trei zile merge, poate fi chiar şi externat. Giuliano Testa va face două operaţii demonstrative. Pentru specialiştii din Timişoara sunt importante aceste operaţii pentru că este o nouă abordare a metastazelor hepatice, sunt extensii ale cancerului primar din abdomen, şi e o abordare minim invazivă pe cale laparoscopică, urmată de cura tumorii primare”, a explicat medicul Sorin Olariu, şeful Clinicii I Chirurgie de la Spitalul Judeţean Timişoara.

Giuliano Testa vizitează destul de des România pentru că fratele său, om de afaceri, locuieşte la Timişoara. Istoricul colaborărilor cu medicii din România a început acum 16 ani, când profesorul Giuliano Testa l-a inițiat în tehnicile de transplant pe medicul Irinel Popescu, care a realizat primului transplant hepatic din Romania.

De asemenea, în anul 2005, Giuliano Testa a efectuat, alături de medicii de la spitalul judeţean, ultimul transplant de rinichi din Timişoara. Profesorul american este dispus să-i ajute pe tinerii specialişti din Timişoara să se pregătească în Dallas pentru a putea realiza transplanturi de rinichi sau de ficat şi în capitala Banatului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.