Personalitățile Banatului, promovate printr-un proiect inedit. Vezi cum vor afla timișenii mai...

Personalitățile Banatului, promovate printr-un proiect inedit. Vezi cum vor afla timișenii mai multe despre cei care le-au marcat istoria

0
DISTRIBUIȚI

muzeu-tolcea-ilas-marcov

Un proiect inedit de promovare a mai multor personalități de prestigiu născute în Timișoara și în județul Timiș, ori care au trăit și au muncit în aceste locuri a fost gândit de muzeografi ai Muzeului Banatului, în colaborare cu Fundația PESEC, și se apropie de finalizare.

Reprezentantul fundației, Marcel Tolcea (foto, stânga), spune că ideea proiectului e mai veche și a fost o temă de discuție cu directorul muzeului, Claudiu Ilaș, în ultimii doi ani iar acum se bucură și de susținerea autorităților locale și județene. „Dorim să așezăm în diferite locuri din oraș și în localități mai importante din județ texte scurte, cu câteva informații care pot fi ușor reținute, însoțite de fotografii, despre personalități mai mult sau mai puțin cunoscute, nu numai din domeniul politico-administrativ, ci care și-au desfășurat activitatea și în alte domenii. În acest mod, impactul asupra comunității este mult mai puternic decât cel pe care îl au manualele de istorie și toți timișorenii pot avea acces la o astfel de carte mereu deschisă și reînnoită a istoriei județului”, a explicat Marcel Tolcea.

Proiectul a fost gândit împreună cu Zoran Marcov, șeful secției de istorie a muzeului, și primii care se vor bucura de această promovare, încă din luna decembrie, sunt ornitologul bănățean Dionisie Linția, poetul în grai bănățean și pictorul Victor Vlad Delamarina, vestitul medic Karl Diel, Carol Telbisz, cel mai lungeviv primar al Timișoarei (1885-1914), în timpul căruia s-a pus în aplicare un grandios proiect de sistematizare a orașului și, mai aproape de zilele noastre, celebrul actor și director al teatrului național, Gheorghe Leahu (1923-1992).

„Sperăm ca prin acest proiect, pe care vrem să-l promovăm cu ajutorul unor heralzi ai cetății care să-i înștiințeze pe locuitorii cetății și prin mici happening-uri desfășurate în spații neconvenționale, să reușim crearea unei identități locale cât mai concrete, care să intre cât mai adânc în conștiința locuitorilor.


Muzeul deține multe documente și fotografii valoroase și inedite care pot contribui la succesul acestui proiect”, este de părere Marcel Tolcea. Zoran Marcov a adăugat că prilejul este foarte binevenit și pentru promovarea celor care au fondat și dezvoltat instituția muzeală.

Foto: Constantin Duma

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.