Petre Roman, certat la Timişoara după ce a spus că alegerile din...

Petre Roman, certat la Timişoara după ce a spus că alegerile din mai 1990 au fost cele mai libere din istoria României. Despre ce le-a vorbit studenţilor de la Universitatea de Medicină

0
DISTRIBUIȚI
petre roman
Petre Roman, de vorbă cu studenţii, la Timişoara.

Petre Roman, cel care a condus primul Guvern instalat după Revoluţia din Decembrie 1989, a fost invitat, astăzi, la Universitatea de Medicină din Timişoara pentru a le vorbi studenţilor despre valorile în care ar trebui să creadă. La finalul discursului, în timpul sesiunii de întrebări, Petre Roman a fost certat de un medic timişorean pentru că a declarat în cadrul conferinţei că “alegerile din mai 1990 au fost cele mai libere din istoria României”.

Petre Roman: „Ne plângem ca nişte babe de la sat pe marginea drumului”

Petre Roman a susţinut, timp de aproximativ o oră, o conferinţă pe tema “Valori contemporane – opţiuni şi perspective. În ce ar trebui să creadă tinerii de astăzi”, în Aula Magna a Universităţii de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş” din Timişoara. Pentru început, acesta le-a vorbit studenţilor şi profesorilor prezenţi în sală depre clipele petrecute în decembrie 1989, aflat atunci în prima linie a evenimentelor. “Au tras în noi cu mitralierele. Când a început să se tragă asupra noastră eram 81, după ce au tras în noi, 39 au pierit. Aşa începe libertatea în România, de care vă bucuraţi, Slavă Domnului, astăzi”, a povestit Petre Roman.

Apoi, fostul premier al României le-a transmis tinerilor că “a avea valori fundamentale contează foarte mult în viaţă”, dar şi că, din punctul său de vedere, “politica trebuie făcută având la bază valori fundamentale, este despre realizări, nu despre intenţii”.


Totodată, Petre Roman a povestit şi cum au decurs două întâlniri cu preşedintele Franţei şi cu premierul Spaniei, de pe vremea când era premier al României, în timpul cărora a avut doar de învăţat.

“Premierul Spaniei mi-a spus să nu mă plâng. Dacă sunt premier, trebuie să rezolv problemele. Din păcate, această abordare s-a cam diluat în politica românească. În 20 mai 1990 au fost alegerile cele mai libere din istoria României. Eu eram premier şi am fost foarte încântat, la început, apoi am ajuns să fiu copleşit de această responsabilitate. Astăzi, am senzaţia că oamenii cu funcţii de răspundere nu arată că au acest sentiment al responsabilităţii”, crede Petre Roman.

Fostul premier al României a vorbit şi despre românii plecaţi la muncă în străinătate şi a precizat că “ne plângem ca nişte babe de la sat pe marginea drumului şi nu găsim soluţii la acest fenomen. Sigur, nu putem să-l stopăm, dar măcar să-l ameliorăm”. În finalul discursului, Petre Roman le-a transmis studenţilor să-şi urmeze vocaţia, dar şi că este foarte important să vorbească limbi străine. “Eu vorbesc bine şase limbi străine şi asta m-a ajutat enorm în viaţă. Există vocaţie în voi, dar trebuie să puneţi osul la treabă”, a mai precizat Petre Roman.

Întrebat de ce nu ies oamenii în stradă pentru a protesta, fostul premier al României a precizat că “din cauze obiective, la noi societatea civilă se coagulează mult mai lent, nu avem acest spirit civic de a sancţiona derapajele care apar. Dacă tinerii nu se mobilizează pentru cauze nobile, atunci cine?”.

La finalul conferinţei, Petre Roman a fost certat de medicul Sorin Pescariu de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara pentru că a spus, printre altele, că alegerile din 1990 au fost cele mai libere din România şi i-a bătut obrazul pentru faptul că a trecut prin “cinci partide politice” de-a lungul timpului. “Aşa este, au fost cele mai libere alegeri din istoria României, Coposu mi-a spus treaba asta, pentru că oamenii erau complet liberi, tocmai ieşiseră din comunism. Nu am fost în cinci partide, ci în patru”, s-a apărat Petre Roman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.