Pianistul cubanez Omar Sosa şi trompetistul italian Paolo Fresu au fost „cireaşa...

Pianistul cubanez Omar Sosa şi trompetistul italian Paolo Fresu au fost „cireaşa de pe tort“ la cea de-a opta ediție a Timişoara Jazz Festival FOTO şi VIDEO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-840493041">
Pianistul cubanez Omar Sosa şi trompetistul italian Paolo Fresu au fost „cireaşa de pe tort“ a celei de-a 8-a ediţii a Timişoara Jazz Festival
Pianistul cubanez Omar Sosa şi trompetistul italian Paolo Fresu au fost „cireaşa de pe tort“ a celei de-a 8-a ediţii a Timişoara Jazz Festival

Cea de-a 8-a ediţie a festivalului Timişoara Jazz Festival, organizat de Fundaţia Culturală Banat, desfăşurată la sfârşitul săptămânii trecute la Filarmonica Banatul, s-a dovedit a fi o manifestare de mare succes pentru cei prezenţi la recitalurile programate în cele patru zile.

Evenimentul a debutat cu un recital extraordinar de pian care l-a avut ca protagonist pe unul dintre cei mai înzestrați și creativi pianiști de jazz ai noii generații, britanicul Gwilym Simcock, după care spectatorii s-au delectat cu recitalul oferit de austriecii care alcătuiesc David Helbock Trio. Cea de-a doua zi a festivalului a pornit la drum cu concertul celor de la Taksim Trio, un grup foarte important pe scena muzicală a Turciei, care au îmbinat într-un mod deosebit  sound-urile tradiţionale din această ţară cu aromele nebănuit de dulci ale jazz-ului contemporan, peste care au adăugat şi un topping de muzică clasică.

Unul din momentele cele mai aşteptate ale festivalului din acest an a fost recitalul americanilor de la Oregon, care a reuşit să smulgă aplauze furtunoase în sală. Sâmbătă ostilităţile au fost deschise de Joe Jazz Function, care a fost urmat de un alt punct „fierbinte“ al festivalului, recitalul trupei Vlatko Stefanovski Trio din Macedonia. Cunoscut melomanilor datorită activităţii sale din celebra trupă Leb i sol (cu care a înregistrat 13 albume) Vladimir „Vlatko” Stefanovski şi colegii săi au oferit un spectacol pe cinste. Ultima zi a festivalului a programat un concert al trupei JazzyBIT şi „cireaşa de pe tort“: Omar Sosa şi Paolo Fresu.

Pianistul cubanez Omar Sosa şi trompetistul italian Paolo Fresu au editat în acest an albumul Eros, şi – aşa cum era de aşteptat – au cântat şi la Timişoara câteva crâmpeie din acest material discografic. Una din cele mai sensibile piese care a făcut deliciul spectatorilor aflaţi în sală a fost „What Lies Ahead”, o compoziţie semnată Peter Gabriel pe care acesta a cântat-o în 2014 în cadrul unor concerte din Italia. Dealtfel, piesa nu a apărut încă pe niciun material discografic Peter Gabriel, dar acesta şi-a dat acordul pentru ca varianta aceasta să fie prezentă pe discul celor doi. Energia pe care au degajat-o cei doi muzicieni a fost molipsitoare iar magia notelor cântate cu măiestrie de cei doi artişti a cucerit pe deplin publicul.

În debutul ultimei zile a festivalului a avut loc şi prima ediţie a Timişoara Jazz Awards. Premiile au fost acordate către Liviu Butoi (muzicianul anului 2016), Toni Kuhn, Eugen Gondi şi Puiu Lazaru (diploma pentru întreaga carieră), Sebastian Spanache (pianistul anului), Victor Miclăuş (basistul anului), Radu Pieloiu (bateristul anului), Petre Ionuţescu (trompetistul anului), Lucian Nagy (saxofonistul anului), JazzyBIT (grupul anului), Jazz Stories – Adriana Cârcu (cartea anului), Călin Pacatiuş (jurnalistul anului), Liviu Tulbure şi Nedici Dragoslav (fotograful anului), iar diploma de excelenţă pentru susţinerea evenimentelor de jazz în ultimii 15 ani a fost acordată Consiliului Local Timişoara.

„A fost o ediţie muncită şi reuşită. Cred că line-up-ul a mulţumit publicul. Toate concertele au fost la un standard valoric foarte ridicat, pe măsura valorii şi notorietăţii artiştilor. Concertul final, Omar Sosa şi Paolo Fresu, a fost unul din cele mai reuşite organizate de mine în cei aproape 20 de ani de când produc şi organizez evenimente culturale. Am spus la finalul festivalului, pe scenă despre public că au fost „puţini dar esenţiali” amestecând mulţumirea faţă de calitatea acestuia şi nemulţumirea faţă de numărul spectatorilor. Aceste concerte ar fi fost sold-out peste tot în ţară (ca şi oriunde în lume), în Timişoara nu se întamplă asta. Nu doar la acest eveniment, în general la toate. Iată şi concertul Pasărea Rock s-a anulat. În schimb, la genurile facile se rup uşile. Merită o analiza serioasă acest fenomen. Ne revedem la ediţia viitoare a Gărâna Jazz Festtival, care va avea loc în perioada 6-9 iulie 2017”, ne-a declarat Marius Giura, organizatorul festivalului.

Foto: Nedici Dragoslav

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.