Povestea Fundației “Pentru Voi” din Timișoara, realizată din donații în urmă cu...

Povestea Fundației “Pentru Voi” din Timișoara, realizată din donații în urmă cu 20 de ani, care face viața mai ușoară pentru 200 de oameni cu dizabilități intelectuale

0
DISTRIBUIȚI

fundatia pentru voi

La Timișoara funcționează, de 20 de ani, un ONG unic în vestul țării. Este vorba de Fundația “Pentru Voi”, unde peste 200 de adulți cu dizabilități intelectuale beneficiază de o serie de servicii gratuite. Pentru viețile unora dintre ei, reprezentanții fundației au reușit să facă minuni. Astfel, unii au ajuns să obțină performanțe sportive nemaipomenite sau să aibă un loc de muncă, ceea ce acum două decenii li se părea imposibil.

„Am oferit șansa de a trăi demn unui număr de 200 de persoane cu dizabilități intelectuale”

Laila Onu, directorul Fundației “Pentru Voi”, povestește că ONG-ul a fost realizat din donații venite, pentru început, din Olanda, apoi din Suedia sau Marea Britanie, ca nevoie disperată a părinților care aveau copii cu dizabilități intelectuale, care se întrebau ce se va întâmpla cu ei când nu vor mai fi.

“De 20 de ani, cu credință și îndrăzneală susținem persoanele adulte cu dizabilități din Timișoara. Am avut noroc de a fi ajutați de oameni generoși și dedicați din Olanda. Atunci, românii nu înțelegeau ce vor acei olandezi. De ce strâng fonduri pentru persoanele cu dizabilități din Timișoara? Apoi, ne-au sprijinit și oameni din Suedia, din Marea Britanie, fără ei nu am fi aici”, a povestit Laila Onu, la aniversarea celor 20 de ani existență ai Fundației “Pentru Voi”.

În anul 1997, s-a deschis primul centru de zi pentru adulți cu dizabilități intelectuale din România, ai cărui beneficiar erau 20 de persoane ce au primit sprijin moral, juridic sau afectiv. În următorii ani, fundația s-a dezvoltat din ce în ce mai mult, astfel că au fost realizate mai multe centre de zi, locuințe protejate, unități protejate și au fost create locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilități intelectuale.


În total, de-a lungul anilor, fundația a implementat 50 de proiecte finanțate cu bani europeni și a primit peste cinci milioane de euro nerambursabili, dar importante au fost și donațiile primite de la oameni generoși.

gianina fundatia pentru voi

“Fundația a adus o serie de schimbări în viețile oamenilor cu dizabilități intelectuale. Gianina, Ghizela și Nicoleta locuiau acum 20 de ani într-un centru al statului, aveau eticheta de irecuperabile. Anul trecut, au obținut medalii la concursuri de karate și au fost felicitate de Nadia Comăneci. Acum 20 de ani, Sandu era respins de peste tot, îi era teamă să se apropie de oameni. Acum, locuiește într-o locuință protejată și desfășoară activități alături de alți 40 de colegi. Au găsit un loc în care oamenilor le pasă de ei. Am oferit șansa de a trăi demn unui număr de 200 de persoane cu dizabilități intelectuale. Am căutat și am găsit oameni cărora să le pese. Aceste persoane au nevoie de ajutor pentru că pur și simplu nu se pot descurca în viață. Eu mă mândresc cu oamenii din orașul meu, toți aceia care, în acești 20 de ani și-au dovedit prin fapte iubirea față de aproape, solidaritatea, generozitatea, omenia, compasiunea și spiritul de responsabilitate socială”, a afirmat Laila Onu.

Directorul Fundației “Pentru Voi” se plânge de faptul că ar fi nevoie de mult mai multe locuințe protejate pentru persoanele cu dizabilități intelectuale “într-un oraș european cum Timișoara își dorește să fie”.

În prezent, Fundația “Pentru Voi” oferă servicii pentru 200 de adulţi cu dizabilităţi intelectuale şi familiile acestora. Încă de la înfiinţare, ONG-ul a dezvoltat servicii unice în ţară pentru persoanele cu dizabilități intelectuale, care au devenit ulterior model de bună practică la nivel national.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.