Program de zile mari, cu public sub aşteptări, la cea de-a 26-a...

Program de zile mari, cu public sub aşteptări, la cea de-a 26-a ediţie a Galei Blues Jazz „Kamo”, la Timişoara

0
DISTRIBUIȚI
 Cea de-a 26-a ediţie a celui mai longeviv festival de jazz şi blues din Timişoara s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute în sala Filarmonicii Banatul

Cea de-a 26-a ediţie a celui mai longeviv festival de jazz şi blues din Timişoara s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute în sala Filarmonicii Banatul

Cea de-a 26-a ediţie a celui mai longeviv festival de jazz şi blues din Timişoara s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute în sala Capitol a Filarmonicii Banatul, evenimentul care a programat recitaluri cu artişti din mai multe ţări fiind un real răsfăţ auditiv pentru cunoscători.

Gala Blues-Jazz „Kamo” a debutat cu un duet de chitarişti, Oliver Bader din Oradea şi David Lamm din Budapesta, alcătuit în mod expres pentru acest festival. Oliver Bader este un instrumentist foarte sensibil, care îşi găseşte echilibrul în viaţă prin muzică. Pe coordonatele unor piese standard de jazz, Oliver Bader a fost însoţit de mult mai experimentatul chitarist maghiar David Lamm, absolvent al Academiei „Ferenc Liszt” din Budapesta şi partener al mai multor nume sonore ale genului: Elemér Balázs Group, Agi Szalóki, Zoltán Csanyi şi Béla Lattmann. El conduce grupul David Lamm Trio, cu care interpretează compoziţii proprii.

Mai apoi pe scenă a urcat Ligia Loretta Quartett, o formulă vocal – instrumentală condusă de o cântăreaţă născută la Timişoara. La scurt timp după plecarea, în toamna lui 2001, în Austria, la Graz, pentru a-și încheia și susține teza de doctorat în matematică, Ligia Loretta a început să compună. Din 2003 Ligia Loretta a început sa studieze canto de jazz cu Ljiljana Vrbancic, iar apoi cu cântareața de jazz și soul de renume internațional Maja Jaku. În primăvara lui 2016 a apărut albumul de debut „Ligia Loretta – Learning to Fly“ (Hizz Records, Austria), înregistrat la Graz împreuna cu nouă muzicieni consacrați.

Un proiect foarte aşteptat pentru ediţia din acest an a festivalului a fost Luiza Zan and the Hungarian All Stars, care a prezentat albumul „Heritage”. Albumul este scris în întregime de Luiza, atît versurile, cât și muzica reprezentând evocări explicite ale vieții artistei, precum și descrieri amănunțite ale strămoșilor ei, fiind o plimbare intimă şi delicată printre ramurile arborelui genealogic al familiei Zan. Albumul emană o nesfârșită tristețe, presărat cu elemente folclorice și improvizații vocale de o coloristică extrem de variată, cu improvizații instrumentale de mare angajament care lasă moștenire publicului român o lucrare unitară, inspirată și de o frumusețe ieșită din comun. Ca în fiecare an, gazda galei a fost Bega Blues Band.

Duminică seara, festivalul a debutat cu Quartetul de Jazz Banatul, alcătuit din pianistul sârb Miloś Krstić, trompetistul Vladimir Krneti, de asemenea din Serbia, basistul Johnny Bota şi bateristul Ioan-Radu Minda, acum cetăţean austriac, plecat din Timişoara. Primii trei au fost profesori la facultatea „Richard Oschanitzky”, unica instituţie de jazz din România. În anul 2010 grupul a realizat înregistrări pentru un album care încă nu s-a editat. Estetica grupului este axată pe expresia mainstream de jazz, pianistul Miloś Krstić fiind un fervent susţinător al valorilor ce aparţin repertoriului de jazz din până în anii ’60 ai secolului trecut. În formulă de trio, fără trompetă, muzicienii de faţă au evoluat, cu mare succes la Gala de Blues Jazz Kamo din anul 2014 şi la Festivalul de jazz de la Bucureşti din anul 2015.

Ca urmare a intenţiei directorului festivalului, Johnny Bota de a aduce mereu artişti români din diaspora, în acest an, din Olanda a fost invitat grupul Alex Simu Quintet. Liderul al acestei formaţii este merituosul suflător Alex Simu, interpret la clarinet tenor/bas și la saxofon tenor, care este, de asemenea, aranjor şi compozitor. El este însoţit de către un alt „diasporean” de-al nostru, George Dumitriu – violă/chitară şi de Franz von Chossy – pian, Jörg Brinkman – violoncel, Kristijan Krajnčan – violoncel şi baterie. Componența formației este o combinație între cvintetul classic de jazz și cvintetul romantic din muzica clasică vest europeană. Compozitiile muzicale din acest concert sunt create în afara oricăror granițe sau standarduri.

Finalul a aparţinut celor de la Sebastian Spanache Trio, o apariţie consacrată pe scenele jazzului românesc. Din 2011 până acum, Sebastian Spanache Trio a avut o activitate concertistică intensă, cu participări în cadrul unor festivaluri importante,din care amintim: Gărâna Jazz Fest, Sibiu Jazz Fest, JazzTM, GreenHours JazzFest, Bucharest Jazz Fest, Mupa Budapest Jazz.


În 2013, trioul a susținut un turneu european cu concerte în Polonia, Ungaria, Slovacia, Croația și Serbia. La sfârșitul anului 2013, Sebastian Spanache Trio a câștigat Trofeul „Johnny Răducanu” la prima ediție a Festivalului-Concurs „Johnny Răducanu” din Brăila. Trio-ul are la activ două albume lansate oficial, „Humanized” (2013) și „A Pasha’s Abstinence” (2014), cel din urmă fiind premiat ca Best Album la prima ediție a Premiilor Revistei Sunete, din 2014.

Prezentator al Galei de Blues Jazz Kamo 2016, a fost  Florian „Moşu” Lungu. Din păcate, numărul celor aflaţi în Sala Filarmonicii la ediţia din acest an a Galei Blues Jazz a fost sub aşteptări. Dacă sâmbătă afluenţa publicului a fost mai numeroasă, duminică seara numărul spectatorilor a fost mult sub aşteptări.

Foto: Constantin Duma

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.