Scriitorul Robert Şerban, la PRESSALERT LIVE: “Cartea nu mai e de mult...

Scriitorul Robert Şerban, la PRESSALERT LIVE: “Cartea nu mai e de mult o atracţie pentru români”. Ce părere are despre Timişoara – Capitală Culturală Europeană 2021 VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

robert-serban

„Un român alocă cinci euro pe an pentru cumpărarea de cărţi. Mai puţin decât pentru o pizza”, a semnalat, în cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE, Robert Şerban. Scriitorul timişorean mai consideră că „nu mai e demult cartea o atracţie pentru români, ci un obiect care devine tot mai puţin interesant pentru omul care are timp de tihnă. Cititul este un efort intelectual pe care suntem dispuşi să-l facem tot mai puţin”.

„E un miracol cum reuşesc editurile să trăiască”

Totuşi, în acest sfârşit de săptămână, Robert Şerban a participat la târgul de carte Gaudeamus, organizat în Bucureşti, şi spune că a fost „puhoi de lume”. „Eu m-am întors la Timişoara cu patru cutii de cărţi, sunt înnebunit după cărţi. Au fost oameni care au plecat cu sacoşe pline cu cărţi. Am văzut şi mulţi politicieni acolo, printre care şi Traian Băsescu. Un om politic bun merge la astfel de evenimente, te vede lumea, te fotografiază”, a povestit Robert Şerban.

Scriitorul timişorean spune că, potrivit statisticilor, în România citesc constant doar aproximativ 20.000 de oameni, ceea ce nu e ceva „de râs, pentru că cititul e formator”. “E un miracol cum reuşesc editurile să trăiască. Problema e în şcoală, în învăţământ. Pentru că adevăraţii formatori de opinie acolo sunt. Un profesor care predă interesant, creşte interesul copilului. În prezent, copilul pleacă din şcoală sătul de literatură.


Sunt foarte puţini profesorii care ştiu să facă lecţii atractive”, consideră Robert Şerban.

În cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE, Robert Şerban a vorbit şi despre ultima carte lansată, „Scriitori la poliţie”, pe care a coordonat-o și care strânge poveştile adevărate semnate de 35 de scriitori care s-au întâlnit, într-un mod memorabil, cu poliţişti. „Sunt 35 de autori de toate vârstele. Cei mai bătrâni au povestit întâmplări cu Miliţia. Multe poveşti sunt despre şoferi scriitori care se întâlnesc cu poliţia. Poliţiştii nu sunt tot ăia, s-au schimbat. Miliţia iese tot timpul prost, dar poliţia are un dram de şansă”, a povestit scriitorul timişorean.

De asemenea, Robert Şerban a vorbit şi despre titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021, pe care l-a câştigat Timişoara. „Cluj-Napoca este un oraş unde activitatea culturală e mult mai efervescentă decât a Timişoarei, la Iaşi este la fel. Dar nu s-a luat în considerare acest aspect, ci s-a acordat titlul pentru un proiect, pentru viitor, pe ce o să fie, pe capacitatea de a pune în practică acel proiect. A fost foarte ciudat că în ziua în care s-a anunţat că Timişoara a câştigat titlul, am mers în centru în idea de a ne bucura împreună, timişorenii, şi eram zece oameni, era foarte ciudat. Pun asta pe seama faptului că aici lumea trăieşte mai bine, iar oamenii s-au bucurat acasă. Sărăcia te scoate din casă”, crede scriitorul timişorean.

Robert Şerban spune că a observat în toamna aceasta mai mulţi turişti la Timişoara, iar pentru a determina cât mai mulţi străini să vină la noi în oraş, e nevoie şi de o „ofertă serioasă”. „Vor veni turişti, se va face turism cultural. Vor veni oameni să-şi facă vacanţele la Timişoara. Este nevoie de parcări, încep să se renoveze faţadele clădirilor. Cred că lucrurile astea vor fi accelerate. Chestia asta cu capitală culturală e ca un tsunami, vine peste tine şi nu are cum să nu iasă bine. Trag nădejde că vor apărea multe evenimente culturale. Timişoara are de unde învăţa şi cred că are o mare şansă, pentru că acest oraş e altceva, a trăit în cultura Occidentului”, este de părere Robert Şerban.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.