Semnal de ALARMĂ pentru soarta arhitecturii tradiționale din Banat. Unde puteți vedea...

Semnal de ALARMĂ pentru soarta arhitecturii tradiționale din Banat. Unde puteți vedea șindrila unei biserici vechi de 350 de ani

0
DISTRIBUIȚI

1-expozitie

O expoziție-manifest inedită, intitulată „Oglinda de lemn”, a cărei temă este șindrila unei biserici vechi de aproape 350 de ani care, până nu demult, a acoperit biserica de lemn din Crivina de Sus, va fi găzduită de Casa Artelor de pe strada Augustin Pacha, începând din această seară

Expoziția-instalație, care va avea vernisajul astăzi la ora 19.00, este parte a proiectului „Biserici înlemnite din Banat”, susținut de Asociația Peisagiștilor din România – filiala Vest și va fi însoțită de mai multe evenimente interesante și provocatoare care doresc să aducă în atenția publicului soarta arhitecturii tradiționale din Banat și nu numai, căci multe biserici de lemn, care fac parte din patrimoniul național, au fost uitate de comunități pe vârful unui deal, în mijlocul cimitirului, și nimeni nu este interesat să le salveze.

3-expozitiePiesa centrală a expoziției, șindrila care a acoperit biserica din Crivina, capătă în viziunea autorilor expoziției un alt sens.


Aceștia propun vizitatorilor o incursiune nu doar în istoria celor mai vechi biserici de lemn din Banat, ci “un excurs în propria istorie de viață și propriile valori, prin trei niveluri: spiritual, patrimonial și estetic. Deși aparent puține lucruri ne leagă de un patrimoniu cvasi-necunoscut, aceasta este provocarea lansată prin expoziție: să regăsim cu toții firele subtile care ne leagă de propria istorie și de memoria locurilor noastre” spun organizatorii.

Vernisajul expoziției va fi urmat, între 18 și 22 noiembrie, de performance, conferințe, mese rotunde, proiecții succesive de filme tematice și prezentarea proiectului prin prisma atelierelor multidisciplinare organizate la Crivina de Sus în ultimii trei ani. Printre invitați se numără Î.P.S.S. Ioan Selejan mitropolitul Banatului, arhitecți, cadre universitare, restauratori, reprezentanți ai direcției de cultură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.