Senatorul Petru Ehegartner, despre autostrada Timișoara – Belgrad: „Dacă pretindem că suntem...

Senatorul Petru Ehegartner, despre autostrada Timișoara – Belgrad: „Dacă pretindem că suntem un stat serios, ar trebui să ne asumăm acest proiect”. Ce spune despre lipsa forței de muncă VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

petru-ehegartner

Petru Ehegartner, senator ALDE de Timiș, a declarat, în această seară, la PRESSALERT LIVE, că România nu a făcut pași concreți pentru realizarea unei autostrăzi care să lege Timișoara de Belgrad pentru nu există prea multe viziuni. Vă reamintim că, astăzi, premierul Dacian Cioloș a declarat, la Timișoara, că realizarea unei astfel de autostrăzi nu a fost inclusă în Master Planul de Transport, deși sârbii intenționează să o aducă până la granița cu România. Potrivit premierului, în Master Plan este prevăzută realizarea doar a unui drum național până la graniță și un studiu de fezabilitate va fi lansat pentru a se vedea dacă se justifică o astfel de autostradă.

„Învățământul nu trebuie privit ca un business”

“Eu nu cred că e vorba de o lipsă de viziune, ci de prea multe viziuni. De aceea noi nu reușim să fim coerenți pe o variantă optim pe care s-o urmăm. Eu nu cred că România nu-și permite să facă un tronson de autostradă de 50 de kilometri, mai ales că este o zonă în care nu pot apărea dificultăți tehnice, este câmpie. Este un proiect pe care România ar putea să-l asume, dacă ne pretindem că suntem un stat serios”, a declarat Petru Ehegartner.

Senatorul ALDE a vorbit, la PRESSALERT LIVE, și despre lipsa forței de muncă calificată, de care s-au plâns oamenii de afaceri din județ premierului Dacian Cioloș, astăzi.


Astfel, Ehegartner consideră că ar exista două soluții: “imediată” prin crearea unor condiții de relocare a populației din alte zone ale țării sau “serioasă” prin abordarea de politici naționale care să stimuleze și să întărească demografia în această zonă.

“Se vorbește despre lipsa forței de muncă calificată și cred că ar trebui să se înceapă cu sistemul de învățământ. În Timișoara, sistemul de învățământ a făcut pași prin revitalizarea și activarea sistemului profesional dual, a prins și vor apărea și rezultatele. Pentru calificări superioare, nu rămâne decât ca învățământul să adapteze programele în funcție de cerințele angajatorilor. Sistemul de învățământ nu trebuie privit ca un business. Amăgim tinerii să frecventeze o facultate, iar apoi primesc o diplomă cu care nu au ce să facă”, a afirmat Petru Ehegartner.

De ce nu e bine ca toate serviciile medicale să fie gratuite

Senatorul de Timiș este de acord cu practica din Ungaria, unde absolvenții care au terminat o facultate la fără taxă trebuie să presteze cinci ani, respectiv șapte ani în cazul medicilor, în țară. “În Ungaria se consideră școlarizarea ca o formă creditată de către stat. Ați absolvit un institut superior, voi trebuie să prestați cinci ani de zile pe teritoriul Ungariei, medicii – șapte. Dar dacă pleci înainte de acești ani, plătești cuantumul acelor ani pe care nu-i practici acolo. Este o măsură de a stimula și de a încerca să păstrezi în țară valorile și investițiile pe care le-ai făcut în resursa umană care costă. Societatea și bugetul României resimt aceste eforturi”, a mai precizat senatorul ALDE, la PRESSALERT LIVE.

Totodată, Petru Ehegarter a precizat că, din punctul său de vedere, nu ne putem aștepta ca în România toate serviciile medicale să fie gratuite. “Nu putem aștepta de la un sistem public ca toate serviciile medicale să fie gratuite. Eu cred că una dintre variantele de eficientizare a sistemului este asigurarea pachetelor de servicii diferențiate în funcție de contribuția pe care o faci la sistemul de sănătate”, consideră Ehegartner, care candidează pentru un nou mandat de senator.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.