Sistemul anti-șpagă, unic in țară, testat deja în vămile de la granița...

Sistemul anti-șpagă, unic in țară, testat deja în vămile de la granița de vest. Vezi despre ce este vorba

0
DISTRIBUIȚI

sistem-vama

Urmează vremuri grele pentru contrabandiști, dar și pentru alte categorii de persoane certate cu legea, în vestul țării. În perioada 8 noiembrie – 15 decembrie în vama Moraviţa se testează funcţionalitatea porţilor automate de control la frontieră, în cadrul Proiectului de Cercetare Dezvoltare „FastPass – Fluxul de lucru şi
funcţionalitatea porţilor automate de control la frontieră ABC Gates, coordonat de specialişti din cadrul Institutului Tehnologic din Austria.

Proiectul FASTPASS îşi propune o abordare armonizată şi modulară pentru controlul automatizat al frontierelor europene. Scopul este testarea şi furnizarea unei soluţii, pe de o parte pentru a facilita procedurile de control la frontieră pentru cetăţenii de bună credinţă care tranzitează frontierele Uniunii Europene şi pe de altă parte, de a moderniza, accelera şi îmbunătăţi gestionarea frontierelor externe, respectând în acelaşi timp aspectele legate de protecţia datelor şi a vieţii private.

Noul sistem de verificare implementat la frontiera cu Serbia ar urma să-i facă pe călători să se simtă ca la autoservire.


În cadrul sistemului complex, maşinile intră, în prima fază, într-un perimetru îngrădit de o construcţie metalică. „Documentele vor fi puse pe un suport, unde sunt scanate. Totul este supravegheat video dintr-un centru de comandă. Dacă totul este în regulă, atunci se deschide bariera, iar maşina poate pleca. Este un sistem foarte modern, de ultimă generaţie“, susțin reprezentanții Poliției de Frontieră.

Acest proiect de cercetare internațional, din care face parte şi Poliţia de Frontieră Română, este coordonat de către Institutul Tehnologic din Austria şi reuneşte reprezentanţi ai industriei producătoare de sisteme şi componente, instituţii de cercetare, universităţi, autorităţi guvernamentale, autorităţi pentru protecţia datelor, precum şi utilizatorii finali, fiind implicaţi 27 de parteneri.

Pentru crearea condiţiilor optime în derularea acestui proiect, Poliţia de Frontieră Română, sub coordonarea Ministerului Afacerilor Interne, a colaborat cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal.

În contextul acestui proiect, atât în faza de pregătire, cât şi în cea de testare, coordonatorul proiectului, Institutul Tehnologic din Austria, lucrează în strânsă cooperare cu Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă (Frontex), Autoritatea Europeană pentru Protecţia Datelor, EUROPOL şi Comisia Europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.