Taxele şi impozitele locale se modifică din 2017, în Timişoara. Află...

Taxele şi impozitele locale se modifică din 2017, în Timişoara. Află pentru ce vom scoate mai mulţi bani din buzunar

0
DISTRIBUIȚI

bani pp

Anul 2017 vine cu veşti proaste pentru timişoreni: o parte din taxele şi impozitele locale cresc. Măsura este necesară după intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal. Proiectul privind majorarea taxelor şi impozitelor a fost deja postat pe site-ul Primăriei Timişoara, însă pentru schimbarea cuantumului dărilor percepute de municipalitate este nevoie şi de acordul consilierilor locali. Cei mai afectaţi de noile prevederi vor fi proprietarii de clădiri şi terenuri lăsate în paragină, care vor scoate din buzunar de şase ori mai mulţi bani pentru plata taxelor, conform primarului Nicolae Robu.

Conform documentului postat pe site-ul Primăriei Timişoara „(1) Pentru clădirile rezidențiale și clădirile-anexă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 0,08% asupra valorii impozabile a clădirii. (2) Pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 0,2% asupra valorii care poate fi: a) valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în ultimii 5 ani anteriori anului de referință; b) valoarea finalp a lucrărilor de construcții, în cazul clădirilor noi, construite în ultimii 5 ani anteriori anului de referință; c) valoarea clădirilor care rezultă din actul prin care se transfera dreptul de proprietate, în cazul clădirilor dobândite în ultimii 5 ani anteriori anului de referință.


(3) Pentru clădirile rezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 0,08 % asupra valorii impozabile a clădirii. (4) Pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 1% asupra valorii impozabile a clădirii”.

În acelaşi document se arată şi că pentru plata cu anticipație a impozitului pe clădiri, terenuri sau a impozitului asupra mijloacelor de transport, datorat pentru întregul an de către contribuabilii persoane fizice, până la data de 31 martie a anului 2017, se acordă o bonificatie de 10%.

Amintim că recent primarul Nicolae Robu a anunţat eliminarea unor taxe şi impozite sau reducerea altora. Spre exemplu, posesorii de maşini electrice vor fi scutiţi de la plata impozitelor pentru autovehicule. Alte detalii importante legate de valoarea taxelor şi impozitelor pentru 2017 pot fi consultate aici, dar şi în anexele ataşate proiectului de pe site-ul Primăriei Timişoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.