Zeci de mămici din Timişoara au sărit în sprijinul celor care au...

Zeci de mămici din Timişoara au sărit în sprijinul celor care au nevoie de sânge pentru a trăi. Ce campanie inedită a fost iniţiată pe Facebook FOTO

0
DISTRIBUIȚI
donare de sange
Zeci de mămici din Timişoara au donat sânge.

Zeci de mămici din Timişoara au luat decizia de a face o faptă bună pentru cei grav bolnavi care au nevoie urgent de sânge. Astfel, în această dimineaţă, 45 de timişorence, o parte însoţite şi de soţi, au participat la o campanie de donare de sânge intitulată „Din inimă, pentru viaţă”. Acţiunea inedită a fost iniţiată pe grupul „Mămici mai tari ca Google”, creat pe Facebook, care numără peste 10.000 de membri.

„Există un mare vid la capitolul donare de sânge”

Administratorii grupului au avut această iniţiativă oarecum spontan, dar, totodată, ca un răspuns la numărul mare de solicitări de sânge ce apăreau ȋn mediul online, pentru diverse persoane care aveau nevoie urgentă de o intervenţie chirurgicală sau o transfuzie. „Este pentru prima dată când organizăm o astfel de acţiune. A fost un lucru spontan, care a venit din dorinţa de a face ceva util. Am constatat că există un mare vid la capitolul donare de sânge, chiar este multă lume în spital care are nevoie şi atunci am spus că este un moment în care putem să ajutăm. Mămicile au fost foarte receptive. Chiar avem listă de aşteptare pentru următoarea ediţie. Şi eu am donat sânge, este pentru prima oară, dar cu siguranţă voi continua”, a povestit Anca Bogdan, unul dintre iniţiatorii campaniei „Din inimă, pentru viaţă”.

Printre mămicile care au donat sânge, astăzi, s-a numărat şi Smaranda Marcu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş, care îşi face un cadou special de ziua sa de naştere. „E vorba de zece minute în care stai întins pe pat, îţi mişti pumnul şi în timpul ăsta, sângele merge în punga care va salva ulterior o viaţă. În principiu, eu donez de două ori pe an: o dată de ziua mea, am decis eu ca în fiecare an de ziua mea să fac un dar unei persoane necunoscute, şi încă o dată în primăvară sau toamnă. Cred că ar trebui să vină mai mulţi oameni să doneze, ar trebui să schimbăm şi mentalitatea, pentru că la noi oamenii se sperie când aud de actul donării de sânge, se gândesc că doare, e neplăcut. Nu e deloc aşa, după cinci minute, m-am ridicat şi îmi fac treaba în mod normal. Sunt mulţi oameni care nu ştiu lucrurile astea şi o campanie de schimbare a mentalităţii ar fi binevenită, mai ales că România este pe un loc codaş în Europa la donarea de sânge. Donarea nu înseamnă că faci bine unui necunoscut, ci îţi faci bine şi ţie pentru că donând îţi îmbunătăţeşti imunitatea organismului, care devine mai obişnuit cu şocurile”, a spus Smaranda Marcu, după ce a donat sânge.

14972033_10205580594673793_462977797_n

Campania de donare de sânge a fost organizată la un centru medical privat din apropierea Spitalului Judeţean Timişoara.


Aici, reprezentanţii Centrului de Transfuzii Sanguine din Timişoara s-au deplasat pentru a recolta sânge de la participantele la acţiune, între orele 09.00 – 13.00. Pentru curajul de care au dat dovadă, organizatorii le-au pregătit şi două surprize mămicilor care au donat sânge: câte o floare, dar şi o tombolă, printre premiile oferite numărându-se vouchere pentru şedinţe cosmetice, abonamente la o sală de sport, bijuterii handmade, o minge de fotbal semnată de jucătorii lui Poli, produse naturiste sau aranjamente florale.

Reprezentanţi Centrului de Transfuzii Sanguine din Timişoara spun că mereu este nevoie de sânge, mai ales că sângele recoltat ajunge în 30 de spitale din judeţul Timiş. Persoanele care vor să doneze sânge trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 62 de ani, femeile, o greutate minimă de 55 de kilograme, iar bărbaţii, de 65 de kilograme.

Centrul de Transfuzii Sanguine, aflat lângă Spitalul Județean Timișoara, este deschis de luni până vineri, între orele 08.00 – 12.00. În schimbul celor 450 de mililitri de sânge donați, cei care trec pragul centrului beneficiază de șapte bonuri de masă, o reducere de 50% la abonamentul RATT pe o lună, analize gratuite şi o zi liberă de la locul de muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.