27 de ani de la eliberarea de sub comunism, celebrați la Timișoara...

27 de ani de la eliberarea de sub comunism, celebrați la Timișoara cu concerte rock. Când vor urca pe scenă Sonatic, Pro Musica și Pasărea Rock

0
DISTRIBUIȚI

lumini-sarbatori-centru-costi-duma-1

Cei 27 de ani care au trecut de la Revoluţia din 1989 vor fi celebraţi în Timişoara cu un concert rock. În data de 20 decembrie, atunci când Timişoara a devenit oficial primul oraş ieşit din comunism în Piaţa Victoriei, începând cu ora 18.00 vor concerta mai multe trupe. Spectacolul va debuta cu un recital susţinut de trupa Sonatic, vor urma cei de la Pro Musica, iar seara se va încheia cu un concert susținut de Pasărea Rock.

Despre istoricul fiecărei trupe, Primăria Timişoara a emis un comunicat de presă în care arată că „Sonatic a aniversat în 20 noiembrie 10 ani de activitate. Sonatic are în prezent lansate două albume: Sunt(2014), un material care a fost desemnat Best Romanian Rock Album 2014, în cadrul Maximum Rock Awards 2014, Iluzii(2016) şi un EP, disponibile pe pagina trupei. Vor urca pe scenă în următoarea componenţă: Bogdan Racz – voce, Mihai Berdeiu – chitară electrica, Radu Racz – chitară bass şi Sorin Ghiniţă – tobe. Pro Musica, una din trupele de legendă ale Timişoarei, înfiinţată acum 43 de ani, cu un lung şi complex parcurs muzical a revenit pe scenă după 21 de ani, într-un concert aniversar, care a avut loc pe data de 5 octombrie 2014, la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul din Timişoara şi care s-a bucurat de un mare succes în rândul publicului de toate vârstele.


În 2015 au lansat în cadrul unui concert, în curtea Penitenciarului Popa Şapcă, dublul DVD “41 – Live in Timişoara”. Ilie Stepan este liderul trupei şi, împreună cu Pro Musica, a scos LP-ul „Rock nr. 9“(1981) şi albumul „Rockul baroc“(1986). La sfârşitul lui decembrie 1989, a compus imnul Revoluţiei: „Timişoara“. A scris muzică pentru peste 90 de filme şi piese de teatru. De asemenea, sub titulatura Stepan Project, a produs trei albume care compun trilogia „Sensul vieţii“ (albumele sunt: „Sensul vieţii“, „Undeva în Europa…“ şi „Lumina“). Pasărea Rock este un proiect nou şi vechi, deopotrivă. Un proiect nou, lansat pe piaţa muzicală din România (25 martie 2014, Bucureşti, Sala Palatului), dar şi de şcoală veche, cu membri fondatori care nu mai au nevoie de nicio introducere: Mircea Baniciu, Josef Kappl şi Ovidiu Lipan Ţăndărică. Mircea Baniciu este vocea inconfundabilă a Cantafabulelor, Josef Kappl este unul dintre compozitorii de geniu ai celui mai titrat album rock românesc al tuturor timpurilor, iar Ovidiu Lipan-Ţăndărică, spiritul viu şi energia unui proiect foarte nou şi vechi deopotrivă. Fiecare dintre cei trei a dezvoltat ample proiecte individuale, însă involuntar şi irezistibil se simt atraşi de „formula” care i-a consacrat. Sunt muzicieni prodigioşi care, atunci când se unesc într-un proiect comun, dezlănţuie “fiarele din fabule”. Ajunşi la vârsta maturităţii artistice, fiecare dintre cei trei au înţelepciunea de a nu se rupe de trecut, ci de a căuta în experienţa comună a tinereţii puterea şi forţa de a duce mai departe o poveste care a făcut legendă, povestea trupei care i-a consacrat”.

Amintim și că piesa „Timișoara” a trupei Pro Musica a fost desemnată Imnul Timișoarei de Consiliul Local Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.