27 de ani de la ziua în care Timișoara devenea primul oraș...

27 de ani de la ziua în care Timișoara devenea primul oraș din România LIBER de comunism

0
DISTRIBUIȚI

revolutie costi duma (13)

După zile și nopți de teroare, cu zeci de morți și sute de răniți, mișcările de stradă din decembrie 1989 de la Timișoara s-au transformat în ceva mult mai mare.

În dimineaţa zilei de 20 decembrie, o zi de miercuri, sirenele au început să şuiere, muncitorii din marile întreprinderi s-au încolonat şi au pornit spre centru.

În cursul după-amiezii, platforma-program care avea să fie citită din balconul judeţenei de partid a fost dusă şi la consulat, iar Mirko Atanackovic, consulul general al Iugoslaviei la Timişoara la vremea respectivă, a transmis-o la Belgrad. Pe această cale au fost furnizate primele informaţii oficiale în ţările occidentale despre ceea ce se întâmpla în Timişoara, complet izolată de restul lumii. Se auzeau peste tot lozincile pe care greviştii le scandau: „Fără violenţă”, „Armata e cu noi”, „Noi suntem poporul”, „Jos dictatura”, „Jos Ceauşescu”, „Vrem alegeri libere”, „Unde ne sunt morţii?”, „Luptăm, luptăm, luptăm şi câştigăm”, „Nu vă fie frică, Ceauşescu pică”.

S-a organizat un comitet cetăţenesc pentru dialogul cu autorităţile comuniste.


Premierul Constantin Dăscălescu a fost trimis la Timişoara „să liniștească lucrurile”, însă timișorenii l-au primit cu o listă de revendicări: demisia lui Ceauşescu şi a guvernului, alegeri libere, reforma educaţiei, libertatea presei, anchetarea şi condamnarea celor vinovaţi de represiunea armată din zilele de 17, 18 şi 19 decembrie. Frontul Democratic Român, creat în același timp, a proclamat Timişoara drept primul oraş liber din România.

Nicolae Ceauşescu se întorsese în aceeași zi din Iran şi, într-un discurs televizat, protestatarii de la Timişoara au fost din nou taxaţi drept o bandă de „fascişti”, „huligani vânduţi agenturilor străine şi ungurilor”, care ar fi pus la cale revolta. „Acţiunile elementelor teroriste, fasciste din Timişoara urmăresc a distruge independenţa, integritatea României”, spunea Ceauşescu în cuvântarea rostită la Bucureşti, după care a dispus instituirea stării de necesitate în Timişoara şi în întreg judeţul.

În acest timp, însă, timișorenii îngenuncheau cu ochii spre Catedrala Mitropolitană pe care cuplul dictatorial o dorea demolată, rosteau „Tatăl nostru” și erau liberi.

Foto: Constantin Duma

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.