Adina Diaconu, PATRIMONIU european într-un sport dominat de asiatici. Ce performanțe noi...

Adina Diaconu, PATRIMONIU european într-un sport dominat de asiatici. Ce performanțe noi țintește jucătoarea de la ACS Dumbrăvița

0
DISTRIBUIȚI
Adina Diaconu

Începutul lunii decembrie a adus o performanță deosebită la tenis de masă. Nu numai pentru România, ci și pentru Europa. Adina Diaconu, sportivă legitimată la CS Dumbrăvița, a cucerit alături de partenera Andreea Dragoman titlul mondial la junioare în proba de dublu, o premieră pentru Bătrânul continent. Mai mult, sportiva care activează în Timiș a luat și o medalie de bronz la simplu în competiția în care asiaticele fac legea.

Deja campioană națională cu CS Dumbrăvița, campioană europeană la juniori și vicecampioană continentală la seniori, Adina Diaconu a încheiat senzațional anul 2016. ”A fost unul dintre cei mai buni ani ai mei. Am obținut două medalii de aur la Campionatul European și o medalie de bronz. Iar acum, pe final de an, un rezultat excepțional, neașteptat, o medalie de aur în proba de dublu fete, prima din istorie pentru Europa la Campionatele Mondiale și una de bronz la simplu. A fost un campionat foarte greu, de la început am plecat cu ideea să obținem o medalie la echipe, pentru că acolo ne era mai ușor, fiind asiaticele foarte bune, dar după eșecul mic de la echipe ne-am mobilizat mai mult la celelalte probe și am crezut în șansa noastră până la final. Am văzut că putem învinge și jucătoare din Asia, care de doi-trei ani sunt de neînvins la Campionatele Mondiale”, spune Adina Diaconu.

Sportiva originară din Slatina a avut de asemenea un parcurs individual excelent la Mondialele din Africa de Sud. În sferturi a trecut de sud-coreeanca Youjin Kim cu 4-0. Pentru ca în penultimul act drumul ei să fie oprit de o sportivă din Hong Kong, Tze Wing Mak. ”A fost o mândrie pentru Europa și mai ales pentru România pentru că de mulți ani un european nu a mai obținut această medalie la simplu. Pentru mine e o medalie foarte importantă, acesta e visul oricărui sportiv, e proba în care îți arăți adevărata valoare”, subliniază Diaconu.

Alături de Andreea Dragoman a venit și realizarea care a atras toate privirile, titlul mondial la dublu, după o luptă de multe ori la limită. ”Și în finala și semifinala de dublu, am fost conduse cu 3-2, 10-6, cu Hong Kong ele au avut patru mingi de meci pentru a intra în finală, dar noi am fost foarte unite în acest dublu.


Ne-am dorit foarte mult iar în finală am spus că nu avem ce pierde. Pur și simplu am comunicat foarte mult, ne-am dorit foarte mult și totul a mers perfect. Am început foarte bine cu 3-0, apoi, nu știu, ne-am deconcentrat puțin sau relaxat, dar încet încet ne-am revenit chiar dacă ele au făcut 3-2 și am stat în meci concentrate”, a povestit Adina Diaconu. Ultimul act a însemnat un 4-2 pentru românce în fața japonezelor Hina Hayata și Miyu Kato.

Nu e exclus ca în perioada următoare Dragoman și Diaconu să fie și colege de echipă, la Dumbrăvița, club care se bate pentru păstrarea titlului național. ”Bineînțeles, noi suntem cele mai bune sportive de la junioare din România și mi-aș dori să o avem și pe ea, echipa noastră va fi și mai puternică și îmi doresc să obținem al patrulea titlu consecutiv la echipe”, a conchis Adina.

Adina Diaconu și Andreea Dragoman. Foto: Remy Gros / ittf.com

Urmărește un record de Guinness Book și prezența la Jocurile Olimpice

Pe lângă performanțele din fiecare competiție în parte, Adina Diaconu are toate șansele să intre în Cartea Recordurilor pentru numărul mare de medalii adunate la tenis de masă. ”Până acum am 12 titluri europene, sunt pe locul 2, mai am un an la junioare. Pe primul loc e Vladimir Samsonov, un sportiv din Belarus, cu 14 medalii. Eu sper ca la anul, la Europeanul care se va desfășura în Portugalia, să obțin minimum două medalii de aur, dar mai e până atunci, eu trebuie să mă pregătesc, să fiu sănătoasă și să nu fie ca o presiune în plus pentru mine, trebuie să-mi fac jocul și totul va veni de la sine”, a adăugat sportiva legitimată și la CSM Slatina.

Pe termen lung Adina Diaconu are în vizor, ca orice sportiv care-și propune să rămână în istorie, o performanță la Jocurile Olimpice din 2020. ”Acesta e obiectivul meu în următorii patru ani, să particip la Olimpiadă și, de ce nu, să obțin și o medalie. Dar în primul rând să mă calific pentru că în România avem foarte multe senioare bune și trebuie să fiu la nivel înalt mereu”, a concluzionat sportiva în vârstă de doar 17 ani. La final de an Diaconu a urcat pe prima treaptă în top-ul sportivilor din Timiș, alături de Adelina Pastor și Ivan Guidea, grație medaliilor obținute în Cape Town.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.