BILANŢUL mandatului 2012-2016: fapte sau vorbe? Vezi care au fost cei mai...

BILANŢUL mandatului 2012-2016: fapte sau vorbe? Vezi care au fost cei mai harnici parlamentari de Timiş

0
DISTRIBUIȚI

doru-maries-parlament-revolutie

Mai avem doar o săptămână de campanie electorală pentru alegerile din 11 decembrie, iar dincolo de programe şi promisiuni, partidele din Timiş nu s-au sfiit să se atace, acuzându-se reciproc că nu ar fi făcut nimic pentru binele judeţului.

Printre subiectele preferate de politicienii de la nivel local se numără centura de sud şi Muzeul Revoluţiei, însă, dincolo de vorbe şi atacuri, vorbesc cifrele. Mai exact statisticile de la Camera Deputaţilor şi Senatul României, care ne arată cât au muncit parlamentarii din Timiş în mandatul 2012-2016. PRESSALERT.ro vă prezintă o sinteză a muncii aleşilor partidelor care care votul alegătorilor în doar câteva zile.

PNL Timiș

Cel mai harnic parlamentar al PNL este Horia Cristian, care a decis să nu mai candideze pentru un nou mandat. Acesta a avut 72 de luări de cuvânt, patru declaraţii politice, 89 de propuneri legislative iniţiate, din care 17 promulgate ca legi și 24 de interpelări. Despre Alin Popoviciu, ales secretar al PNL Timiş în schimbul renunţării la candidatura pentru un nou mandat de deputat putem spune că pe durata mandatului de parlamentar s-a comportat …atipic. Cunoscut pentru faptul că este extrem de vocal, Popoviciu a avut şapte luări de cuvânt, trei declaraţii politice, 34 de propuneri legislative, din care două promulgate ca legi, şi două interpelări.

PSD Timiş

PSD, care are și cei mai mulți reprezentanți, conduce detaşat în topul deputaţilor activi din Timiş, arată statisticile de pe site-ul Camerei Deputaţilor. Cel mai harnic deputat social-democrat este Sorin Stragea, care are 79 de luări de cuvânt în 51 de şedinţe, 45 de declaraţii politice, 89 de propuneri legislative din care 21 legi şi 26 de interpelări. Acesta este urmat de Cătălin Tiuch cu 26 de luări de cuvânt, 25 de declaraţii politice, 58 de propuneri legislative din care 15 promulgate ca legi şi 11 interpelări şi de Petru Andea care are 15 luări de cuvânt în 15 şedinţe, 64 de propuneri legislative din care 14 promulgate ca legi.

Următorul în clasament este preşedintele PSD Timiş, Sorin Grindeanu, care a fost şi ministrul al Comunicaţiilor. Acesta a renunţat la mandatul de deputat în vara acestui an, atunci când a devenit preşedinte al CJ Timiş.


Sorin Grindeanu are 16 luări de cuvânt în 16 şedinţe, 14 declaraţii politice, 47 de propuneri legislative din care zece promulgate ca legi şi patru interpelări şi este urmat de cel mai nou parlamentar al PSD Timiş, Florin Bîrsăşteanu, ales în 2014, care are o singură luare de cuvânt şi 41 de propuneri legislative din care nouă promulgate ca legi. Lista pesediştilor este închisă de deputatul Adrian Diaconu, aflat pe poziţia a doua cu candidaţi pe lista PSD pentru Senat, la alegerile din 11 decembrie. Diaconu, transferat de la PP-DD la PSD, are 44 de luări de cuvânt în 34 de şedinţe, cinci declaraţii politice, 56 de propuneri legislative iniţiate din care şase promulgate ca legi şi cinci întrebări şi interpelări.

PMP Timiş

Şi-a bazat întreaga campanie parlamentară pentru alegerile din 11 decembrie pe ideea că este cel mai activ parlamentar de Timiş, însă lucrurile nu stau nici pe departe aşa. Ne referim la Cornel Sămărtinean, care a plecat din PNL în prag de alegeri pentru a intra în PMP. Acesta are 55 de luări de cuvânt în 50 de şedinţe, 52 de declaraţii politice, 53 de propuneri legislative din care doar două promulgate ca legi şi 142 de întrebări şi interpelări. Multe din intervenţiile lui Sămărtinean în plenuri au fost atacuri la PSD.

UDMR

Molnar Zsolt de la UDMR a avut 22 de luări de cuvânt în 21 de şedinţe, şapte declaraţii politice, 47 de propuneri legislative din care şapte promulgate ca legi.

UNPR

Cunoscut pentru temperamentul vulcanic, UNPR-istul Ion Răducanu nu s-a dezminţit nici în Parlament. Acesta are 56 de luări de cuvânt în 40 de şedinţe, 16 declaraţii politice, opt luări de cuvânt, 57 de propuneri legislative din care 15 promulgate ca legi şi cinci interpelări.

Trebuie spus că Timişul a mai avut doi deputaţi care au trecut în neființă în timpul acestui mandat. Este vorba despre Gheorghe Ciobanu, PSD, decedat în iulie 2015 şi Niculae Mircovici, de la UBBR, decedat în septembrie 2016.

Senatorii de Timiş: categoria super grea, Blaga versus Sârbu

Senatorii de Timiş nu prea s-au „stresat” cu munca în mandatul care e pe cale să se încheie. Cel mai harnic a fost pesedistul Ilie Sârbu cu patru luări de cuvânt, 65 de propuneri legislative din care 23 promulgate ca legi, urmat de colegul său de partid, Matei Suciu cu 83 propuneri legislative, din care 22 promulgate ca legi. Trebuie menţionat însă că Suciu nu a avut nicio luare de cuvânt în plenurile Parlamentului.

Liberalul Ben Oni Ardelean a avut 71 propuneri legislative din care opt au fost promulgate ca legi. Cât a muncit fostul lider al PNL pentru judeţul Timiș? Răspunsul se regăseşte pe site-ul Senatului care ne arată că acesta a avut 12 luări de cuvânt, 23 de propuneri legislative din care trei promulgate ca legi.

Ultimul pe lista senatorilor de Timiş este Petru Ehegartner, de la ALDE cu o luare de cuvânt, 40 de propuneri legislative şi două legi. Ehegartner va candida pentru un nou mandat, la fel ca şi Ardealan care de data aceasta vrea un mandat de deputat pe lista PNL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.