Ce-am avut şi ce-am pierdut în 2016: Retrospectiva anului muzical în Timişoara...

Ce-am avut şi ce-am pierdut în 2016: Retrospectiva anului muzical în Timişoara (III)

0
DISTRIBUIȚI

Anul 2016 a adus o sumedenie de spectacole interesante în cluburile şi sălile de concerte ale oraşului. O serie de artişti timişoreni au reuşit să intre în atenţia publicului cu concerte memorabile, iar petrecerile susţinute în localurile din orașul de pe Bega au avut parte de un public numeros. Urmează, pe scurt, o recapitulare a principalelor momente muzicale despre care aţi putut citi, în 2016, pe www.pressalert.ro.

Iulie 2016
-Cea de-a patra ediție a festivalului JAZZ TM a avut loc în Piața Victoriei, Parcul Castelului și Parcul Civic.Printre artiştii care au susţinut recitaluri s-au numărat Jacob Collier – pe care The Guardian îl consideră „noul Mesia al muzicii jazz” și care şi-a lansat albumul de debut, „In my Room”, chiar pe scena din centrul Timișoarei – Take 6,  Dhafer Youssef, Imany, BadBadNotGood, Dee Dee Bridgewater Yaron Herman sau Trilok Gurtu Band.
-Formația timișoreană Desant a ales să meargă mai departe renunțând la colaborarea cu solistul Alex Anka. „The show must go on! Sunt obișnuit cu schimbări de genul ăsta, doar am mai trecut prin asta cu ceva ani în urmă, când Kempes a ales să plece din Cargo, formația în care activam la acea vreme. Despărțirea de Alex era doar o chestiune de timp” a declarat Alin Achim.
-Acţiunea de sprijinire a scenei locale iniţiată de Made in TM a continuat cu două concerte desfăşurate la D’arc pe Mal, derulate sub umbrela One Take! LIVE. Formaţia timişoreană Sanctuar,  care conform mărturisirilor proprii cântă „sută la sută rock“, a luat fiinţă la începutul anului 2004 şi îi citează ca influenţe pe cei de la Iron Maiden, Manowar, Helloween sau Judas Priest. Un alt concert a fost susţinut de Umbre Zidite, una din formaţiile care au marcat scena post-punk a Timişoarei. Istoria trupei a început înainte de Revoluţia din 1989, într-un garaj din zona Medicină, când Mani, Ariciu’ şi Nexantes au încercat să facă muzică. Debutul în concert a avut loc la prima ediţie a Festivalului Underground Timişoara ţinută în 1997 la Sala Lira. În 2016, Umbre Zidite sunt Mani (bass), Claudiu „Ariciu“ (chitară), Caius (voce), Cristian (chitară) şi Andrei (tobe). Formaţia timişoreană a revenit în atenţia melomanilor în acest an, susţinând un concert la Cluj, alături de Arc Gotic şi un recital apreciat pe deplin de fani în cadrul celei de-a doua ediţii a Revolution Festival, care s-a desfăşurat la Muzeul Satului Bănăţean.
-Cea de-a 20a ediţie a celui mai important festival de jazz open-air din Europa Centrală și de Est, Gărâna Jazz Festival, a prins viață între 7 și 11 iulie în satul de munte care a găzduit zeci de mii de iubitori de jazz și sute de artiști de reputație internațională. Olandezul Yuri Honing a împărţit scena în prima zi a festivalului cu suedezul Magnus Öström și portughezul Carlos Bica. Pe parcursul a cinci zile, publicul a avut parte de  concerte cu Wojtek Mazolewski Quintet, Kari Ikonen Trio, Louis Sclavis Trio, Food, KTU, Kurt Rosenwinkel, Arild Andersen, Helge Lien, Nils Petter Molvaer, și mulți alții. Regalul de jazz a culminat în ultima zi de festival cu prezența legendarului Jack DeJohnette, unul dintre cei mai influenți muzicieni al lumii.
-Trei formaţii timişorene au susţinut recitaluri în cadrul celebrului festival EXIT, care a avut loc la Novi Sad: Implant Pentru Refuz, Negură Bunget şi Dara Project.
-Rockerii timişoreni au avut parte de un eveniment deosebit, la clubul Daos, unde sub umbrela Haywire Booking au cântat formaţiile sârbeşti Magnetic Lizard şi Tidal Yield, alături de timişorenii de la Methadone Skies.
-Trupa timişoreană Dara Project a susţinut un turneu inedit în China, evenimentele reprezentând o experienţă cât se poate de interesantă pentru formația care s-a lansat în 2013. „După ce am terminat de înregistrat primul nostru album, «Dreptarul Viselor», am făcut o listă cu case de discuri şi am trimis albumul la toţi cei care am considerat noi că sunt okay pentru Dara Project şi ne-am potrivi şi noi la rândul nostru bine cu ei. După foarte scurt timp am primit email de la Pest Productions, care este o casă de discuri din China. Ne-au spus că au ascultat albumul, le place foarte mult şi ar dori să ne semneze. Am semnat cu ei, şi după câteva luni am primit email de la Yiqi Liu de la casa de discuri Unknown Art Productions, el fiind şi unu din partenerii asociati de la Pest Productions. Mi-a spus că ei organizează un festival numit «Spirit Fest» în Xi’an, în 2016, şi că ar fi interesaţi să ne aducă acolo să cântăm. De aici a pornit totul. Noi am fost bineînţeles foarte încântaţi de invitaţie, am discutat despre condiţii, am discutat de un mic tur, am bătut palma, cum s-ar zice, şi toată lumea s-a apucat de treabă“, a povestit Inia Dinia din partea trupei timişorene.
-Din cauza vremii nefavorabile, organizatorii evenimentului „The Biggest Rooftop Party in Town“ au fost nevoiţi să mute petrecerea care iniţial ar fi trebuit să se desfăşoare pe acoperiş în parcarea subterană a Iulius Mall-ului. Vedetele serii au fost italienii de la Agents Of Time, care au reuşit să fie pe placul celor aproximativ 1.200 de spectatori (conform organizatorilor) care au participat la acest party. La pupitrul de mixaj au mai fost duo-ul NiCe7, Atapy şi Edwerd.
Cobzality, proiectul din care face parte şi muzicianul timişorean Robert Magheţi, a lansat un videoclip atipic, fără make-up sau hairstyling, fără cadre sofisticate ori outfit-uri gândite şi răzgândite. Clipul „De la Căpâlna” prezintă, pe lângă o poveste discretă de dragoste, câteva locuri frumoase din România, care inspiră la iubit şi… filmat. Crew-ul a fost însăşi trupa, asistată de săteni curioşi ori dornici să dea o idee regizorală. Videoclipul a fost filmat la Sadova Nouă, Sat Bătrân (Armeniş) şi Timişoara (Festivalul Artelor Timişorene).
-Proiectul timişorean Nadayana a lansat primul videoclip la piesa „Towards the Light”, melodie care a fost inclusă pe albumul de debut care poartă numele de „Nine”. Nadayana este un proiect de world-music contemporan fondat de Claudiu Lazarciuc. Numele Nadayana vine din sanskrita „nadam” (sunetul interior care apare în meditaţia profundă) şi „yana” (cale – către aceea stare de contemplare). Ocazional Julia Lazarciuc (Matseylik) se alătură proiectului muzical. Vocea principală a muzicii sale este dată de Hang şi Handpan – adevărate păsări rare printre instrumentele acustice, care au fost inventate recent, la începutul secolului 21 şi care sunt caracterizate de un „sound” emoţionant care evocă simplitate şi reconectare la esenţa spirituală.
-Gărâna a fost gazda unei manifestări cu ştaif, prima ediţie a festivalului Wolfblues.
Printre cei care au susţinut recitaluri în cele două zile de festival s-au numărat Blues’n’roll (Ro) / Rareș Totu’s Midnight Sun (Ro) feat. Dean Bowman (USA) / Adi Bărar Blues Band (Ro) / Stepan Project Blues Foundation (Ro) / Blues Company feat. The Fab BC Horns & The Soul Sistaz (De) & A.G. Weinberger (Ro), Zanga Drums Blues Edition (Ro) / The Roses (BG) / Vali SirBlues Răcilă (Ro) / Florin Ochescu Blues Project feat. Silvia Dumitrescu (Ro) / Nicu Covaci & Dan Andrei Aldea (Ro) with Dzidek Marcinkiewicz (Pl) and Flavius Hosu (Ro).
-Amatorii de jazz au avut parte, de lansarea volumului «JazzStories» semnat de Adriana Cârcu, publicat de editura Brumar în ediție română și engleză, care însumează interviuri, cronici, eseuri și jazz poetry apărute în marea lor majoritate în limba engleză pe site-ul de specialitate All About Jazz. Cartea inserează peste 150 de fotografii semnate de Richard Wayne, Mircea Albuțiu și Dragoslav Nedici. În deschiderea evenimentului, Victor Andrieş şi Petru Ilieşu au rostit câteva cuvinte emoţionante despre această apariţie, iar mai apoi, seara a fost colorată prin recitalul susţinut de Romanian Jazz Collective. Noaptea a continuat cu ritmurile amestecate cu mare măiestrie de către DJ K-lu, care a inclus în setul lui o serie de piese din repertoriul propriu. Evenimentul a reprezentat şi aniversarea a trei anişori de existenţă a locaţiei La Căpiţe, iar beat-urile ecelecticului DJ timişorean au fost savurate aşa cum se cuvine de cei prezenţi
-Amatorii de petreceri au avut parte de un eveniment deosebit, în cadrul căruia germanul Boris Dlugosch a mixat în premieră în România, la Timişoara.


Party-ul desfăşurat la No Name a adunat o sumedenie de petrecăreţi din Timişoara şi nu numai şi a fost savurat aşa cum se cuvine de public.
August 2016
-Raperii timişoreni Santo şi SWEB, au revenit în atenţia publicului de Hip Hop cu un nou single pentru care au filmat şi un videoclip. <<„Filme” vine în ideea de a te încuraja să – ţi faci filmele, să lupţi pentru ceea ce-ţi doreşti, să nu laşi pe nimeni să-ţi spună cum trebuie să fii sau ce trebuie să faci! Videoclipul a fost filmat pe parcursul unei zile într-o zonă industrială, din Timişoara de către Imagination (Laurenţiu & Crow). La filmări au luat parte apropiaţi de-ai artiştilor, iar de scenariu şi regie s-a ocupat Santo şi SWEB“, spun cei doi artişti timişoreni.
-Amatorii de blues din Timişoara au avut parte de un concert deosebit, susţinut de către supergrupul Straight From The Bottle, care a avut loc la Vineri 15. Straight From The Bottle este o trupă ce oferă o interpretare foarte intensă, directă, simplă, personala şi verde-n faţă a muzicii blues, fără ocolişuri, fără compromisuri, exact ca senzaţia oferită de o bere rece sorbită direct din sticlă într-o după-amiază toridă de vară. Trupa este alcătuită din Bogdan Mezofi – voce (Grimus), Andrei Gheo – bass (Fluturi pe Asfalt), Gabor Bajusz – tobe (Funkorporation) şi Bogdan Cristea – chitară (Aldo Blaga&Tzika Sax Orchestra).
-Jimbo Blues, festival deja cu tradiţie pe harta bluesului autohton, a ajuns la ediţia cu numărul 14. Printre cei care au cântat aici se numără Bega Blues Band, Mike and The Blues Spirits, Molnar Dixieland Band (Szeged) şi Tom White.
-Festivalul Blues Pentru Timişoara, desfăşurat în cadrul acţiunilor prilejuite de sărbătorirea Zilei Timişoarei, a adunat în Piaţa Operei o serie de formaţii care au fost pe placul spectatorilor care gustă acest gen muzical. Prima trupă care a deschis manifestarea a fost Mike And The Blue Spirit. Mai apoi, pe scenă au urcat bulgarii care alcătuiesc Vasko the Patch & Poduene Blues Band, care au reprezentat o surpriză plăcută pentru melomanii aflaţi la faţa locului. Cea de-a treia formaţie care a acaparat scena din Centru a fost Bega Blues Band, care de această dată au venit în faţa fanilor cu o supriză: muzicuţistul Marcian Petrescu. Show-ul lor a beneficiat de succes, iar finalul festivalului a aparţinut trupei maghiare Suba Attila & The SoulFool Band.
-Formaţia timişoreană The Weekend Band a lansat un nou single care are parte de videoclip, „Generaţia Cernobîl”. „Este o piesă manifest, inspirată din viaţa de zi cu zi, care vorbeşte despre schimbare şi despre România. Au trecut 30 de ani de la explozia de la Cernobîl si 10 luni de la protestele de după Colectiv, o parte din mesajul piesei a fost strigat şi în stradă de tinerii protestatari. În videoclip apar 45 de persoane şi personaje, din toate categoriile sociale şi de vârste diferite, care împreună cu noi alcătuiesc acestă nouă generaţie care schimbă naţia. Generaţia Cernobîl este o metaforă şi un protest muzical îndreptat atât împotriva clasei politice, a corporaţiilor, a poluarii dar şi a industriei muzicale din România“, au transmis membrii trupei.
-Cea de-a treia ediţie a festivalului Gugulan Rock, care a avut loc la Caransebeş, a avut parte de un succes deosebit, sute de tineri din întreaga ţară savurând pe deplin atât concertele incluse în cele trei seri de festival cât şi panorama deosebită oferită de platoul Cepelca, locul desfăşurării acestei manifestări. Printre cei care au susţinut concerte aici s-au numărat Orphaned Land – cea mai cunoscută formaţie metal din Israel şi din Orientul Mijlociu – . Negură Bunget, Gothic (Petrosani), Hungry for Heaven (Cluj Napoca), Defiant (Croaţia), Krepuskul, Northern Revival (Serbia), Let the Cigar Die (Ungaria), E-an-na, Aeon Sun (Sibiu), Dara Project, Within the Nova. Gorun. Apocalips, Dincolo de concertele de la faţa locului, festivalul Gugulan Rock a reprezentat o surpriză plăcută pentru toţi cei prezenţi şi datorită locaţiei rustice în care s-a desfăşurat.
-Noul videoclip al formaţiei Phaser, „Mă aprinzi”, a fost lansat oficial la Timişoara, printr-un concert la Vineri 15. Videoclipul a fost regizat de Flavius Maruşca, iar mixul şi masterul piesei au fost realizate de George Hora şi Studio 66. Formaţia alcătută din Carina Dumitru – voce, Radu Racz – bass, Lucian Oprișan – clape, Arnold Birta – tobe și Sebastian Barzeianu – chitară a devenit o prezenţă cunoscută în oraşul nostru.


Septembrie 2016
-Amatorii de muzici electronice s-au strâns cu mic cu mare la o pertrecere la-nălţime  pe acoperişul de la Shopping City în Timişoara, care l-a adus din nou pe britanicul Wilkinson în oraşul nostru. Conform organizatorilor, la acest eveniment au participat peste două mii de persoane.
-Sezonul de clubbing pus la cale de echipa Bipolar House a debutat cu un party de poveste, al cărui cap de afiş a fost Prâslea, artistul român care a colaborat printre altele şi cu faimosul Circo Loco, al cărui set a fost apreciat pe deplin de numeroşii party-people prezenţi la faţa locului. Evenimentul a avut loc în cafeneaua D’arc, iar în deschiderea lui Prâslea a mixat Vlf.
-Cea de-a 11-a ediţie a festivalului de muzică, artă și multiculturalitate PLAI. A avut loc la Muzeul Satului Bănăţean.  Ziua de 8 septembrie a adus timișorenilor un proiect special , concertul artistei americane Joss Stone. Fanii artistei, prezenţi în număr mare (3.500 de oameni – conform organizatorilor) la Muzeul Satului Bănăţean, au creat o atmsferă de zile mari. Solista cunoscută printre altele şi datorită implicării ei în grupul Superheavy (din care au mai făcut parte Mick Jagger, Dave Stewart, A.R. Rahman şi Damian Marley) şi-a fermecat audienţa şi a intrat în public pentru câteva minute, unde a cântat alături de spectatori câteva acorduri. În celelalte zile ale festivalului au fost prezenţi Fantome (artist rezident al ediției XI), Milky Chance, Oi Va Voi, Bob Geldof, Marinah y Chicuelo, Aziza Brahim şi mulţi alţii.
Vizi Imre a susţinut un concert extraordinar la Timişoara, la Vineri 15, ocazie cu care a lansat şi noua lui piesă „13“, melodie ce anunţă viitorul proiect de suflet al artistului, care poartă denumirea de “The Chaos in My Mind”. “
-Scena muzicală timişoreană a avut parte de o nouă recunoaştere internaţională prin interemediul unei piese lansate pe un album britanic, în cadrul căreia MC Tina are o colaborare pe melodia „Memories”, apărută pe noul disc Utah Jazz.
-Legendele vii ale muzicii româneşti rock, Iris, au fost prezente în Timişoara, în Piaţa Operei. „Continuăm bucuria de a fi împreună şi continuăm să sărbătorim Timişoara Capitala Europeană a Culturii în 2021! Candidatura Timișoarei la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021 a însemnat un proces de aproape șase ani, o implicare a întregii comunități. Capitala este Timișoara. Capitala suntem noi! Valorile și spiritul Timișoarei au fost recunoscute și reconfirmate de acum în întreaga Europă”, transmit reprezentanții Primăriei Timișoara, organizatorii acestui eveniment.
-Bucureştenii care alcătuiesc formaţia The R.O.C.K. au susţinut un concert extraordinar la The Note Pub, unde au interpretat hituri din visteria celebrei trupe AC/DC. „Am cântat des la Timişoara şi putem spune că este unul dintre locurile preferate atunci când vine vorba de public. Cu siguranţă mari iubitori de AC/DC şi oameni care apreciază munca noastră şi care împărtăşesc cu noi pasiunea pentru această mega trupă. Mulţi tineri vin să ne vadă la Timişoara, ceea ce ne dă încredere să mergem mai departe“, ne-a declarat solistul trupei, Daniel Ignat.

Festivalul Fabric #, ar fi trebuit să ofere timişorenilor o mulțime de concerte, activități și afterparty-uri. La faţa locului, cei prezenţi au avut parte de o surpriză neplăcută, deoarece toate concertele anunţate anterior nu au mai avut loc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.