Condamnări definitive pentru patru bărbați judecați pentru înstrăinarea unui tezaur de 4...

Condamnări definitive pentru patru bărbați judecați pentru înstrăinarea unui tezaur de 4 milioane de euro. Vezi ce au decis magistrații și ce au făcut inculpații la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

monede_dacice

Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat că cei patru inculpaţi în dosarul traficării celui mai mare tezaur de monede antice din aur, sustras din Sarmizegetusa Regia, au primit sentinţe definitive.

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat sentinţa definitivă în dosarul în care Liviu Darius Baci, Mircea Mihăilă, Florin Zvîncă şi Romică Hândorean au fost trimişi în judecată, din anul 2012, pentru traficarea unor tezaure valoroase, descoperite la sfârşitul anilor 1990 în Sarmizegetusa Regia. În urma prescrierii unora dintre infracţiuni, instanţa de apel a redus pedepsele primite pe fond de cei patru inculpaţi.

Pentru Darius Liviu Baci, instanţa a contopit pedepsele principale, de un an de închisoare pentru fals în declaraţii şi patru ani închisoare pentru spălare a banilor, în cea mai grea, de patru ani închisoare, căreia i-a aplicat un spor de patru luni închisoare, Baci Darius Liviu urmând să execute în final pedeapsa de patru ani şi patru luni închisoare. Instanţa a încetat procesul penal pornit împotriva lui Baci Darius Liviu pentru constituirea unui grup infracţional organizat.

Pentru Mircea Mihăilă, instanţa a redus de la cinci ani închisoare la 4 ani închisoare pedeapsa principală pentru spălarea banilor, inculpatul urmând să execute în final pedeapsa de patru ani închisoare. „Instanţa încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, ca efect al prescripţiei răspunderii penale. Înlătură din conţinutul infracţiunii continuate de spălarea banilor, reţinută în sarcina inculpatului Mihăilă Mircea actul material constând în reciclarea sumei de bani obţinute din vânzarea unei brăţări spiralice din aur în valoare (menţionată în actul de sesizare al instanţei) de 500.000 euro”, a informat Curtea de Apel Alba Iulia.

Lui Florin Zvîncă, instanţa i-a redus de la patru ani închisoare, la trei ani şi şase luni închisoare pedeapsa pentru spălarea banilor şi a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 6 ani Curtea de Apel Alba Iulia l-a achitat pe Romică Hîndorean de sub acuzaţia infracţiunii de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi a redus de la cinci ani de închisoare la trei ani ani de închisoare pedeapsa principală pentru spălare a banilor.


A menţinut pedeapsa de doi ani de închisoare aplicată inculpatului pentru efectuare de operaţiuni de export ilegal, a contopit pedepsele în cea mai grea, de trei ani de închisoare, pentru care a dispus suspendarea sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de 6 ani.

Tezaurul de peste 3.000 de monede antice a fost găsit în vara anului 1998, iar în perioada august 1998 – aprilie 1999, Darius Baci şi Mircea Mihăilă au căutat în Ungaria şi Serbia cumpărători pentru valorificarea comorii, relatează adevarul.ro. Au intrat în legătură cu Goran Andelkovic, un afacerist din Banatska Palanka – Serbia, patronul unui restaurant de pe malul Dunării, care la acea vreme era refugiat la Arad în contextul bombardamentelor NATO din Serbia. Cei doi l-au anunţat printr-un intermediar, anchetat în alt dosar, despre faptul că au „marfă”. Întâlnirea a avut loc în Timişoara. Devenii i-au condus pe intermediarii Goran Andelkovic şi Duşan Djuric într-un apartament situat în Timişoara, unde le-au prezentat marfa: 3.600 stateri Lysimach, Asander şi Pharnakes, tezaur având greutatea de 30 de kilograme.

La începutul verii anului 1999, tezaurul a fost tranzacţionat de Darius Baci şi Mircea Mihăilă cu Duşan Djuric, la Hotelul Continental din Timişoara, informa Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. Tezaurul a fost apoi transportat de intermediarul sârb cu autoturismul său, în loturi de câte 200 – 400 monede, prin Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac şi a fost valorificat prin alţi intermediarii sârbi unei case de antichităţi din München, colecţionarului Frank Sternberg din Zürich şi altor dealeri din München, Chicago, New York, la preţul de 3.000.000 mărci germane.

Foto: Arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.