Consiliul Local Timişoara a votat creşterea preţului la gigacalorie. Cum se modifică...

Consiliul Local Timişoara a votat creşterea preţului la gigacalorie. Cum se modifică facturile emise către cetăţeni

1
DISTRIBUIȚI

calorifer

Consilierii locali au votat astăzi majorarea preţului de producţie la gigacalorie. Proiectul a ajuns pe masa aleşilor locali pe anexa suplimentară, iar primarul Nicolae Robu a făcut apel ca aleşii să voteze pentru introducerea pe ordinea de zi a punctului care prevedea modificarea necesară pentru funcţionarea Colterm.

Nicolae Robu a explicat că „s-a făcut o ajustare de preţ şi asta se va reflecta în proiectul de hotărâre de astăzi, dar pe când să se rezolve ce am cerut noi, guvernul a transferat problema de la ANRSC la ANRE şi o să mai dureze luni de zile până când noul organism însărcinat cu validarea preţurilor la servicii o să se pronunţe, dar acum avem un preţ actualizat într-un prim pas.


Vreau să fie foarte limpede, noi nu majorăm preţul la cetăţean sau la agentul economic abonat la Colterm. Avem un angajament vechi că nu majorăm preţul şi deşi preţul folosit în ingrediente a tot crescut, şi la gaz şi la cărbune şi la tot ce intervine în proces, noi am păstrat preţul constant. Asta echivalează cu a fi redus preţul către cetăţeni cu peste 30%, aproape 40%. Dacă noi am fi actualizat preţul în funcţie de costuri, preţul ar fi crescut. Noi aprobăm astăzi majorarea subvenţiei astfel încât abonaţii Colterm să plătească acelaşi preţ, consecinţă a faptului că costurile Colterm sunt mai mari decât cele care erau până acum”.

Astfel, de la 1 ianuarie, preţul de facturare către populaţie va fi de 242 de lei. Până acum, preţul era 244 de lei, iar diferenţa de doi lei reprezintă modificarea valorii TVA de la 20 la 19%. Conform modificării de preţ, costul de producţie al gigacaloriei este de acum 374,26 de lei cu TVA. În proiectul votat de aleşii locali nu este specificată şi valoarea diferenţei care se va acoperi de la bugetul local ca şi subvenţie, pentru ca preţul facturilor emise către populaţie să nu crească. Ulterior, edilul a explicat în faţa presei că este posibil ca, dacă preţul gazului va creşte foarte mult, valoarea facturii emise de Colterm către cetăţeni să fie mai mare.

1 COMENTARIU

  1. Avem posibilitatea sa folosim apa geotermala și nu o facem frumos măriți preturile… Parca faceți în ciuda rușine în loc sa ajutați populația o faultati a am uitat traim în tara de consum

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.