Cruce din sute de candele formată în Piața Operei din Timișoara, în...

Cruce din sute de candele formată în Piața Operei din Timișoara, în memoria eroilor Revoluției din Decembrie 1989 FOTO

0
DISTRIBUIȚI
cruce din lumanari
Cruce din lumânări în memoria eroilor Revoluției, la Timișoara.

O cruce imensă a fost formată, în această seară, din lumânări în Piața Operei din Timișoara, în memoria martirilor care și-au dat viața pentru libertate în timpul Revoluției din Decembrie 1989.

Revoluționar: „M-am simțit un om liber, care și-a recăpătat demnitatea”

Această acțiune are loc în fiecare an în centrul Timișoarei, în data de 16 decembrie, locul în care în Decembrie 1989 mii de oameni au strigat pentru prima dată „Libertate” și „Jos Ceaușescu”.

“Această cruce din lumânări este ca o amintire în memoria celor care au plecat dintre noi, unul dintre ei este și Lorin Fortuna, care a fost unul dintre liderii Revoluției. În Decembrie 1989, efectiv am simțit un sentiment extraordinar, m-am simțit un om liber, care și-a recapătat demnitatea”, a povestit Viorel Sasca, vicepreședintele Asociației ALTAR.

15571296_1394642500559553_1643354718_n

Lumânările au fost aprinse, în jurul orei 20.00, de către mai mulți revoluționari, trecători, dar și de către Nicolae Robu, primarul Timișoarei.

“Am aprins trei candele în semn de omagiu pentru cei ce nu mai sunt printre noi și și-au jertfit viața pentru libertate în Decembrie 1989. Sunt mândru să fiu primarul Timișoarei, un oraș care a adăugat în acel decembrie 1989 la toată zestrea sa istorică o probă de curaj care nu a avut pereche în țara noastră. Aici s-a aprins flacăra Revoluției Române Anticomuniste și lucrul acesta trebuie spus de către toți timișorenii. Sunt profund indignat când aud diverși specialiști, cu ghilimele sau fără, spunând că ceea ce s-a întâmplat atunci a fost o lovitură de stat. Este o blasfemie, pur și simplu, să spui așa ceva. Nimeni nu are voie să denatureze ceea ce noi știm foarte bine că s-a întâmplat atunci.


Aici a început o revoltă și apoi totul a primit dimensiuni de revoluție”, a afirmat Nicolae Robu.

La Timişoara au murit, în timpul evenimentelor din decembrie 1989, aproximativ o sută de persoane. Au fost 73 de morţi şi 296 de răniţi în perioada 16 – 22 decembrie, iar după 22 decembrie, 20 de morţi şi 77 răniţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.