Începe implementarea strategiei pentru Timișoara 2021. Vezi cine este directorul artistic al...

Începe implementarea strategiei pentru Timișoara 2021. Vezi cine este directorul artistic al proiectului Capitală Culturală Europeană FOTO

0
DISTRIBUIȚI

chris-torch-simona-neumann-director-executiv-07-costi-duma-3

Echipa Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană munceşte din greu pentru implementarea programului cu care capitala Banatului a câştigat mult râvnitul titlu, pentru care în finală a luptat cu Iaşi, Cluj-Napoca şi Baia Mare. Deşi anul 2021 pare destul de departe, pregătirile sunt în toi, iar preşedintele asociaţiei, Simona Neumann, a oferit astăzi mai multe datalii despre procesulul de implementare a strategiilor din cadrul programului.

„Am împărțit etapa de implementare în două faze. Faza de start-up este o etapă incipientă care se va concentra foarte mult pe pregătirea resurselor necesare sectorului cultural și pe partea de atragere a unor parteneri europeni de care avem nevoie. Chris Torch are această experiență în ambele domenii, în plus a mai lucrat cu alte capitale culturale europene, a fost director de programe la Rijeka 2020 și ne-a ajutat astă-vară cu pregătirea programului nostru cultural. Deci nu e străin de ce vrem noi să facem. El vine deja cu o experiență internațională și europeană, care ne va ajuta să grăbim acest proces. Practic, va fi director artistic pentru această etapă de doi ani. Apoi va urma o etapă de producție și ne va ajuta să pregătim etapa respectivă, vom recruta și alt personal… Noi nu am vrut să avem timpi morți în această etapă inițială, nu am vrut să pierdem vremea. Am lucrat trei luni la o strategie la care a trebuie să consultăm părțile implicate, mă refer la partenerii strategici cum ar fi primăria, consiliul judeţean, Ministerul Culturii, dar și cu instituțiile și organizațiile de cultură din oraș. Am pus pe hârtie un început de strategie, cum facem, cum descompunem. Practic, cum ne apucăm de treabă, ce facem în primul an, în mare. Punctual urmează alte lucruri”, a declarat Simona Neumann.

La rândul său, directorul artistic recrutat pentru etapa de început, Chris Torch, a explicat că este nevoie ca oamenii să fie conectaţi la viaţa culturală a oraşului, dar şi că Timişoara trebuie să valorifice istoria ei ca oraş de unde a pornit Revoluţia din 1989.

chris-torch-director-artistic-timisoara-capitala-europeana-a-culturii-12-costi-duma-4

„Munca mea presupune conducerea primei etape, aceea de StartUp.


Mă voi concentra pe susținerea și dezvoltarea viziunii Programului Cultural definit în dosarul de candidatură. Misiunea mea este ca în următorii doi ani să formez o unitate artistică, să cresc numărul contactelor europene și să formez o echipă eficientă și competentă care să poată implementa următoarea etapă. Mă voi dedica misiunii mele în programului Timișoara 2021 până când această echipă artistică va fi total funcțională și stabilă. Scopul pe termen lung este dezvoltarea unui sector cultural astfel încât acesta să fie atent la nevoile cetățenilor și, în același timp, să fie puternic conectat la curentele europene”, a declarat acesta.

Chris Torch este american, dar trăiește în Suedia din anii ’70, fiind inițal actor și regizor de teatru, apoi producător, trecând treptat la management cultural. În anii ’90 a înființat Intercult, o companie care s-a ocupat cu organizarea a numeroase evenimente culturale, cu sprijin de la Uniunea Europeană, pe tot continentul.

Foto: Constantin Duma

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.