INTERVIU Horea Crişovan: „Românul h”artist” din jungla muzicală postrevoluţionară e un mare...

INTERVIU Horea Crişovan: „Românul h”artist” din jungla muzicală postrevoluţionară e un mare luptător pentru propria piele“

0
DISTRIBUIȚI

Horea Silviu Crişovan este un nume cât se poate de cunoscut printre melomanii din întreaga ţară, graţie colaborările sale în diverse proiecte muzicale. Muzicianul născut la 22 februarie 1973, care a început să cânte la chitară la vârsta de opt ani a susţinut recent un concert în Piaţa Operei din Timişoara, alături de noul proiect The TM Groove, care s-a bucurat de un real succes. Am fost curioşi să aflăm cine se află în spatele noului The TM Groove şi care sunt planurile de viitor ale lui Horea.

– Cum şi când s-a născut proiectul The TM Groove? Într-o vreme exista Feli and the TM Groove. De ceva vreme e doar TM Groove. Cum s-a născut noua componenţă?
H.C. : The Tm Groove, ca nume,  s-a născut la Bucureşti în ultimul an de activitate serioasă cu Feli. „TM” poate fi interpretat şi „trademark” şi „Timişoara”. Ştiam că NU ne vom muta la Bucureşti, deşi casa de producţie şi mai nou şi Feli dorea să ne schimbe buletinul de Timişoara de care eu personal mult timp am fost mândru. Recunosc… vina că exista în faţa lui „Groove” un TM este a mea în totalitate. E strigătul meu de disperare deoarece, vreau ACASĂ. Vreau la Timişoara. Vreau să fac treabă în oraşul ăsta. Vreau să duc ştafeta muzicală mai departe dacă tot mi-a fost predată de generaţia cu 20 ..30  de ani mai mare decât mine. Dacă tot suntem eu cu Florin Cvaşa generaţie de sacrificiu măcar să nu trădăm. Aşadar TM a fost o adăugire care face parte din mine. Spre disperarea părţii „non TM”. Numele „The TM Groove” a apărut în momentul în care băieţii din spatele lui Feli au realizat că identitatea lor muzicală se vrea a fi muşamalizată abrupt. Noua componenţă s-a născut pe bază de caracter şi pe bază de respect. Alina Mihocas e o prezenţă minunată de un bun simţ demn de imitat şi o voce cum îmi place mie să o numesc „Satinată”…”cu poveste”. Aurel Dragalina e un muzician grozav. Care a apărut în viaţa The TM Groove la momentul potrivit. La momentul în care maturitatea noastră muzicală mai poate fi încă modelată de un om cu o personalitate pregnantă şi cu argumente muzicale de multe ori imbatabile. Mircea Ardeleanu Jr e un super muzician.Pe lângă îndemânare şi caracter minunat ştie să îmbrace frazele muzicale în voci multiple. De la Contrabas până la ţambal şi percuţie. A revenit la The TM Groove după ce a fost primul „eliminat” din band fără voia noastră. Considerăm normală realăturarea lui.  Florin Cvaşa e motor V 8 de când îl ştiu. Şi cum Transmisia pot fi eu (n.n. – Horea Crişovan) Maşinăria The TM Groove nu poate fi ascunsă sub plapumă. Dosită. Ignorată. Uitată. Nu poate fi ştearsă de un programator de Cubase. Suntem Oameni care trăim pentru Muzică. Nu doar pentru foloasele ce vin din muzică.


The TM Groove e un organism sensibil. Nu un SRL trist şi orientat spre câştig financiar şi mai ales spre spălare de creier. The TM Groove s-a născut winner.

– Ați susținut un concert în cadrul Târgului de Crăciun din Piaţa Operei. Cum ați fost primiţi de spectatori?
HC: Am plecat de la premiza că o luăm de la zero. În primul rând telefonul care a venit de la Casa De Cultură şi care ne-a adresat invitaţia de a susţine un concert în cadrul Târgului de Crăciun, a fost ca prin vis. Nu mă aşteptam ca anul acesta, după două luni de colaborare cu Alina Mihocas  să mai fim chemaţi la vreun eveniment atât de mare în Centru. Bucuria mea de patriot local a fost că am văzut scena plină de timișoreni de ai mei. De la Weekend Band până la Box Office. Ne-am reîntâlnit apoi cu o persoană foarte draga nouă-Nicoleta Hapaianu. Şi la final cu cea mai bună voce feminină din România pe departe- care tot din Ardeal este…Andra. Am fost primiţi onorabil zic eu. Mulţumesc Timişoarei că ne-a acceptat şi a avut răbdare să ne asculte.

 – Care este repertoriul vostru ?Aveţi de gând să cântaţi şi piese proprii ?

HC:  Repertoriul nostru în principal-până ne cunoaştem ca muzicieni- e făcut din covers. Dar vocea Alinei mă inspiră foarte mult. Şi aşa cum am făcut în BIO când m-am simţit inspirat de vocea lui Gabi Szorad, repede am compus vreo 10 piese. Timp să fie doar. Avem de gând să cântăm şi piese proprii. Normal.

– Care sunt planurile formatiei pentru 2017 ?

H.C.: 2017? Noi trăim exclusiv din muzică. Aşadar ne mulăm şi după ceea ce trebuie făcut pentru asta. Evenimente… acolo unde suntem sunaţi încercăm să venim. Şi după 1 februarie 2017 intrăm uşor în sala de repetiţii şi compunem muzică frumoasă.

– Ce părere ai de concursurile de talente de genul Vocea Romaniei sau X Factor? Reuşesc să lanseze artişti importanţi pe scena românească ?

HC: Vocile extraordinare( cum a fost cazul lui Feli şi Vizi Imre …sau Alexandra Hojda …) nu au cum să câştige. Ar fi prea mult în atenţia publicului în defavoarea vocilor deja consacrate -unele chiar din juriu. Cum să îţi votezi concurenţa?  Românul h”artist” din jungla muzicală postrevoluţionară e un mare luptător pentru propria piele. În rest ca de obicei cei din spate care duc greul- fraţii noştri instrumentiști de la X Factor ,Vocea Romaniei etc merită toate aplauzele şi le doresc înca un zero la negocieri. Eu dacă aş fi la „Chitara României” în juriu.. aş vota Alex Muşat..sau Marius Pop.Oameni cu 10 … 15 ani  mai tineri decât mine.. Pentru că talentul nu poate fi îngropat. Ascuns. El iese la suprafaţă ca uleiul.

 – Primul tău disc de autor, My Real Trip, are deja mai bine de doi ani vechime. Când plănuieşti să scoţi un nou material discografic solo ?

H.C.: În aceste zile am reeditat a 4-a oară My Real Trip. Albumul meu de nişă. Nedifuzat. Dar care culmea..se vinde. Material mai există pentru încă două discuri. Planific un disc nou în 2017. Din nou cu marele Vlatko Stefanovski invitat de seamă -My Brother in Strings from Macedonia. Totodată prietenia mea nouă cu Federico Malaman ar putea aduce some news in TM music of Horea Crişovan.

Foto: Alin Zelenco

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.