Maternitățile și secțiile de pediatrie din Timiș, dotate cu aparate moderne pentru...

Maternitățile și secțiile de pediatrie din Timiș, dotate cu aparate moderne pentru depistarea deficiențelor de auz. Cât de importante sunt testele efectuate

0
DISTRIBUIȚI
La Timișoara va fi înființată prima biberonerie din România.
Maternitățile din Timiș, dotate cu aparate pentru depistarea deficiențelor de auz.

Ministerul Sănătății vine în sprijinul copiilor care se nasc cu deficiențe de auz greu de sesizat în lipsa unui control de specialitate. Astfel, astăzi a fost lansat primul Program Național de Screening Auditiv pentru Nou-Născuți, dar și un sistem informatic național de evidență a rezultatelor testelor auditive.

Programul a început deja în trei maternități din București, unde există aparatura modernă de screening auditiv care permite descărcarea și folosirea ulterioară a rezultatelor testelor într-o aplicație informatică. În anul 2017, programul va fi extins și la nivel național, inclusiv în județul Timiș, 335 de maternități, spitale cu secții de pediatrie și centre de diagnostic ORL vor fi dotate cu aparatură modernă de screening auditiv.

Potrivit statisticilor, în România, la fiecare 1.000 de nașteri viabile, trei dintre nou-născuți prezintă deficiențe de auz care pot fi sesizate doar în urma unui control de specialitate.


Surditatea este afecțiunea nativă cu cea mai mare incidență din țara noastră, ce ajunge depistată de cele mai multe ori abia în jurul vârstei de doi ani, când șansele de recuperare a capacității de vorbire a copilului sunt cu mult mai reduse.

“Pentru a asigura șansa la o viață normală pentru copiii care se nasc cu hipoacuzie, Ministerul Sănătății anunță începerea Programului Național de Testare Auditivă a Nou-Născuților, prin care toți bebelușii născuți în spitalele și maternitățile de stat din România vor beneficia încă din prima lună de viață de un control auditiv gratuit, realizat cu aparatură medicală modernă. O componentă esențială programului de AudioScreening neoNatal constă într-o aplicație informatică unică în care toate datele din aparatele de screening vor fi agregate și centralizate în vederea raportării ulterioare. După colectarea de suficiente date, platforma va permite automat agregarea și filtrarea rezultatelor acestor teste, lucru ce va permite evidențierea copiilor ce nu au ajuns să fie testați la timp conform protocolului. În perioada următoare, se va implementa și o funcționalitate prin care părinții vor primi notificări prin SMS pentru a se prezenta controalelor aferente protocolului de screening”, anunță Guvernul României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.