Medicii timișoreni trag un semnal de alarmă: în România supraviețuiesc mai puțini...

Medicii timișoreni trag un semnal de alarmă: în România supraviețuiesc mai puțini copii în lupta împotriva cancerului față de țările din Occident. Care este motivul

0
DISTRIBUIȚI
Condiții ca-n Occident pentru copiii bolnavi de cancer internați la Timișoara

Medicii timișoreni spun că în România rata de vindecare în cazul copiilor diagnosticați cu cancer este de 70%. Asta în condițiile în care în țările din Occident, 85% dintre acești copii supraviețuiesc.

“Ceea ce-i omoară pe acești pacienți sunt infecțiile, în perioadele în care ei nu au globule albe care să îi protejeze de infecții și stau într-un mediu în care există microbi. Spitalul este un mediu în care există mulți microbi. Acum, condițiile de izolare sunt respectate în Secția de Onco-Hematologie, după ce un etaj a fost modernizat din donații”, explică medicul Smaranda Arghirescu, șeful Secției de Onco-Hematologie de la Spitalul de Copii “Louis Țurcanu” din Timișoara.

Medicul timișorean se plânge și de faptul că statul nu asigură toate medicamentele necesare copiilor diagnosticați cu cancer, care sunt extrem de scumpe.


“Nu este asigurată în întregime medicația pentru cancer, sunt medicamente scumpe care se folosesc în cantități mici și atunci producătorii trebuie încurajați să vină pe piața din România. Producătorii nu le aduc pe piață pentru că nu vând în cantități mari și medicamentele sunt foarte scumpe. Până acum ne-a ajutat o fundație, ni le cumpără din celelalte țări, le plătește și apoi le donează spitalului. De asemenea, din 2001, când a fost realizat primul transplant de celule stem din România, la Timișoara, și până acum medicamentele necesare transplantului nu au fost asigurate. Vin copii din toată țara la noi pentru că dintotdeauna am avut aceste donații, am fost ajutați cu medicamente, și sunt și condițiile de cazare bune”, a conchis medicul Smaranda Arghirescu.

Anual, pe Secția de Onco-Hematologie din Timișoara sunt internați aproape 2.000 de pacienți. Din anul 2001 și până în prezent au fost realizate 360 de proceduri de transplant medular la Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.