Nicolae Robu, noi eschive pentru a bloca realizarea incineratorului considerat inițial un...

Nicolae Robu, noi eschive pentru a bloca realizarea incineratorului considerat inițial un ”sistem atât de important pentru Timişoara şi timişoreni”. Vezi explicațiile contradictorii ale edilului

1
DISTRIBUIȚI

nicolae robu telefon live

Ipoteza că Timișoara ar putea să fie nevoită să achite daune de milioane de euro pentru că administrația municipală a blocat construcția incineratorului de deșeuri îl sperie pe primarul Nicolae Robu, care, a explicat în plenul consiliului local de marţi, că unicul motiv pentru care nu a fost de acord cu investiţia este faptul că ar fi generatoare de poluare olfactivă. Aleşii locali au avut pe ordinea suplimentară un proiect care a prevăzut numirea unui reprezentant al Consiliului Local Timişoara care să poarte discuții cu International Recycling Energy, pentru tranşarea problemei incineratorului care are o valoare de 66.000.000 de euro. Liberalul Lorenzo Barabaş a fost mandatat de aleşii locali să negocieze în numele CL Timişoara după ce asocierea Roelectro SA București – Baumgarte Boiler Systems Gmbh Bielefeld Germania a reclamat faptul că nici până acum nu s-a semnat ordinul de începere a lucrărilor, deși contractul a fost semnat încă din decembrie 2013 și se prevedea că terenul va fi pus la dispoziție în două săptămâni.

Vă reamintim că licitația a fost câștigată de această asociere în defavoarea altui competitor care are legături cu acționariatul german al firmei Retim. În timpul licitației, nemulțumit că erau contestații, primarul Nicolae Robu a anunţat că „vreau să sesizez public Serviciul Român de Informaţii să vadă ce se ascunde în spatele acestor contestaţii care ne împiedică să realizăm acest sistem atât de important pentru Timişoara şi timişoreni, pentru a vedea dacă nu sunt nişte interese oculte”.


După semnarea contractului cu câștigătorii, care trebuie să asigure finanțarea proiectului cu 66 milioane de euro credit furnizor,  brusc primarul a devenit un adversar al proiectului pe motiv că ar putea polua și chiar a încercat să ducă exploatarea energetică a deșeurilor tot în curtea Retim, dar proiectul în favoarea firmei care-i plătește Mercedes-ul cu care se plimbă a picat în consiliul local.

Primarul Nicolae Robu a declarat că „vor trebui să analizeze situaţia sub toate aspectele şi să propună ce consideră ei din partea IRE că ar trebui făcut în continuare. Decizia tot consiliul local o va lua în final şi poate vom face chiar o consultare informală pe o arie mai restrânsă şi nu un referendum pentru cetăţenii din cartierele învecinate. Eu nu vreau să se lege de numele meu un al doilea Continental, primul legându-se de numele precedentului primar. Nu vreau ca de numele meu să se lege niciun obiectiv care produce poluare. (…) Ştiţi bine că m-am ţinut tare pe poziţii pentru a proteja oraşului de orice urme de poluare, chiar şi de mirosuri neplăcute. De aceea nu am dat ordin de începere a lucrărilor pentru acest incinerator pentru că mi-a fost teamă că se va produce un miros neplăcut în zonă. Acum sunt sărbătorile, dar după ce trec trebuie să facem o consultare pentru că nu mai putem sta aşa, firma care a câştigat licitaţia pune presiune pe noi să dăm ordin de începere a lucrărilor.(…) Mi-e teamă că facem un referendum şi cheltuim bani de pomană şi nu o să vină destul cetăţeni ca să validăm, şi de aici tregem concluzia că trebuie făcut incineratorul. Cred că trebuie să ţinem seama şi de asta. Dacă nu ţinem seama şi de cetăţeni, lucrurile stau în felul următor: am moştenit un proiect de la fosta administraţie, îl ducem mai departe şi îl punem în practică. Responsabilitatea punerii în practică îi revine lui Robu. Consiliul local trebuie să decidă, nu poţi să nu îl faci dacă nu ai motiv serios”. În răspunsul trimis primarului Robu de asocierea Roelectro SA București – Baumgarte Boiler Systems Gmbh au fost prezentate incineratoarele care au fost construite de firma germană și care funcționează în mijlocul orașelor, respectând toate normele de mediu.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.