O „porție” de artă plastică la înălțime și la aer curat, într-o...

O „porție” de artă plastică la înălțime și la aer curat, într-o clădire istorică înconjurată de un peisaj pitoresc, la Sasca Montană FOTO

0
DISTRIBUIȚI

expozitie-mircea-popitiu-1

Centrul Cultural din micuța comunitate montană a găzduit un eveniment cultural de suflet: expoziția doctorului Mircea Popițiu, rezidentul care acum doi ani a făcut un gest special și și-a scos la vânzare mai multe tablouri pe care le-a pictat pentru a strânge bani pentru renovarea unor saloane de la Spitalul Județean. Acum medicul a venit cu câteva lucrări personale în pitorescul lăcaș.

Centrul Cultural din Sasca Montană a fost deschis în vara acestui an și este probabil cel mai nou spațiu de cultură și artă din Banat. Ideea realizării este mai veche și este strâns legată de dorința profesorului Ioan Sporea de a pune în valoare un loc de poveste, o localitate idilică, micuță, liniștită dar încărcată de istorie și tradiție – Sasca Montană. Medicul timișorean are o adevărată pasiune pentru această localitate din Caraș-Severin, pentru cascada Șușara, pentru lacul Ochiul Beiului, pentru frumusețea caselor, pentru peisaj și pentru aerul curat, pentru clădirile istorice precum cea care găzduiește noul spațiu de artă.

Centrul Cultural Sasca Montană este situat în clădirea fostei Judecătorii, într-o clădire monument istoric, atestată undeva în jurul anului 1857. Prin acest proiect, imobilul a fost salvat practic de la dispariție, fiind de zeci de ani într-un stadiu avansat de degradare.

Acum în clădire funcționează două muzee: Muzeul Germanității – în care se regăsesc câteva obiecte care atestă cei 150 de ani de ocupație austriacă care au dus la o dezvoltare urbană și minieră a localității, dar și un mini Muzeu al Mineritului. Etajul este ocupat de Centrul Cultural, spațiu de expoziție deschis acum cinci luni printr-o o expoziție coordonată de pictorul Paul Blânda, lector la Facultatea de Arte din cadrul Universității din Oradea.

Pictura este și ea o altă pasiune a profesorului Sporea, cel care a ales să se folosească de orice instrument de marketing modern pentru a pune în valoare Sasca Montană.


Ani la rând în Poiana Șușarei au avut loc tabere de creație pentru artiști din toată țara, artiști care au dat un farmec aparte locului și l-au imortalizat cu ulei pe pânză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.