Oamenii de afaceri din Timiș, dispuși să angajeze forță de muncă calificată...

Oamenii de afaceri din Timiș, dispuși să angajeze forță de muncă calificată din Republica Moldova. Cu ce probleme se confruntă

0
DISTRIBUIȚI

scoala-profesionala01_resize-640x426

Firmele din județul Timiș au o nevoie tot mai mare de forță de muncă calificată, motiv pentru care sunt dispuse să angajeze chiar și persoane din Republica Moldova. Astfel, astăzi, peste 50 de oameni de afaceri și reprezentanți ai unor instituții din județ au participat la o dezbatere cu Mihai Gribincea, ambasadorul Republicii Moldova în România, organizată de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș. Majoritatea celor prezenți la eveniment au fost interesați de două teme: atragerea de forță de muncă din Republica Moldova în județul Timiș și posibilitatea de a investi în această țară.

„Interesul nostru, al mediului de afaceri din județul Timiș, este să atragem forță de muncă din Republica Moldova. Cei prezenți în sală au fost interesați de cum poate fi atrasă forța de muncă și cum se permite accesul pe piața muncii din România. Domnul ambasador ne-a dat asigurări că va milita pentru acest lucru. Anul trecut au început primele demersuri și sperăm că în 2017 se vor concretiza, astfel încât să aducem forță de muncă calificată din Republica Moldova în județul Timiș.


Un alt lucru pe care-i interesează pe oamenii de afaceri din județ este realizarea fondului de garantare a investițiilor în Republica Moldova, sperăm că se va definitiva în anul 2017”, a explicat Florica Chiriță, directorul general al CCIA Timiș.

Pe de altă parte, Mihai Gribincea a declarat că și-ar dori ca România să se regăsească printre primele trei state care investesc în Republica Moldova. În acest moment, România se află pe locul șase, pe primele două locuri fiind Italia și Germania.

„Prin astfel de evenimente ca cel de astăzi din Timișoara, încercăm să convingem oamenii de afaceri și companiile de potențialul de afaceri pe care-l oferă Republica Moldova. Astfel de evenimente economice au mai avut loc și în Constanța, Brașov și Oradea. Noi sperăm să avem o intensificare a relațiilor economice cu județul Timiș, ne dorim ca oamenii de afaceri de aici să vină să facă afaceri cu Republica Moldova. Republica Moldova are anumite avantaje, cred eu, cu care poate atrage oameni de afaceri din județul Timiș. Este o țară care are o forță de muncă mai ieftină, calificată, avem foarte mulți tineri care vorbesc și patru sau cinci limbi. Republica Moldova poate fi și o punte de legătură între piața din Uniunea Europeană și cea din est”, a afirmat ambasadorul Republicii Moldova în România, la Timișoara.

Mihai Gribincea spune că în județele Timiș și Arad lucrează aproape 150 de medici din Republica Moldova și că la Timișoara învață peste 300 de studenți barasabeni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.