Obiceiuri vechi de sute de ani încă se mai păstrează în Timiș,...

Obiceiuri vechi de sute de ani încă se mai păstrează în Timiș, de Crăciun. Cum merg 50 de tineri necăsătoriți la colindat, îmbrăcați în costume populare FOTO

0
DISTRIBUIȚI
dubasi
Colindul cu dube, obicei de Crăciun în județul Timiș.

În județul Timiș încă se mai păstrează, de Crăciun, obiceiuri și tradiții vechi de sute de ani. Unul dintre acestea este și colindatul cu dube, adică cu mici tobe realizate de săteni, de către 50 de tineri necăsătoriți îmbrăcați în costume populare, din trei localități care aparțin de comuna Tomești.

Sergiu Muntean, viceprimarul comunei Tomești, a explicat, pentru PRESSALERT.ro, că acest obicei vechi de sute de ani este îndrăgit de săteni. Astfel, în ajunul Crăciunului, dar și în următoarele două zile de sărbătoare, aproximativ 50 de tineri împărțiti în trei grupuri, merg la colindat pe la casele oamenilor îmbrăcați în costume populare și cântând la niște mici tobe.

Acești colindători se numesc dubași, iar micile tobe în care cântă sunt dube, realizate din piele de vițel și împodobite cu diferite ornamente. În acest an, au fost formate trei grupuri de dubași în trei din cele șase localități din comună, la Românești, Tomești și Balotești.

“În general, din echipele de dubași poate să facă parte oricine. Însă, există o regulă nescrisă care spune că merg la colindat doar flăcăii, feciorii satului până se căsătoresc. Dubașii au mai multe jocuri, dansuri și colinde specifice și merg la colindat prin sate, în curțile oamenilor care-i primesc, în Ajunul Crăciunului, în prima și a doua zi. Cei mai tineri dubași au 14 – 15 ani, iar costumele populare în care sunt îmbrăcați le-au moștenit de la bunici, străbunici”, a povestit Sergiu Muntean, viceprimarul comunei Tomești.

Obiceiul de Crăciun din comuna Tomești se încheie în seara zilei de 26 decembrie, la căminul cultural din localitate, unde dubașii din toate cele trei grupuri pregătesc un spectacol.

“La final, în 26 decembrie seara, va fi un joc al dubașilor, la căminul cultural din Tomești sat, de la ora 21.00. Dubașii joacă toate dansurile pe care le știu, printre care horă, bătută, jocul dubelor, călușarii, dansul cerbului și ghimpele. Dubașii știu și foarte multe colinde, una dintre acestea este “Sfânta Maică”, are 32 de strofe și durează de 30 de minute să-l cânte”, spune Sergiu Muntean.

Fiecare grup de dubași din comuna Tomești este condus de un vătaf, lângă care se află cerbul. Potrivit tradiției, cel care interpretează rolul cerbului nu are voie să intre în biserică șase săptămâni.

“Nu bucurăm că încă se mai păstrează acest obicei.


Nu a fost niciun an în care să nu meargă tinerii la colindat cu duba”, a explicat viceprimarul comunei Tomești.

Foto: Vali Vasiliu

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.