Originile păgâne ale celei mai importante sărbători creștine. De când este celebrat...

Originile păgâne ale celei mai importante sărbători creștine. De când este celebrat Crăciunul pe 25 decembrie

0
DISTRIBUIȚI

Sărbătoarea Nașterii Domnului, sau Crăciunul, datează din secolul al II-lea d.Ch. și, inițial, avea loc în luna mai, ziua de 25 decembrie devenind data fixă a unuia dintre cele mai importante și iubite evenimente creștine abia în secolul al IV-lea.

Sărbătoarea are la origini mai multe ceremonii păgâne din această perioadă a anului, adânc înrădăcinate în rândul locuitorilor din Imperiul Roman, iar Sfinții Părinți din vremea împăratului Constantin cel Mare, cel care a pus capăt persecuțiilor împotriva creștinilor, îmbrățișând, la rândul lui, credința propovăduită de Iisus Christos, au încercat să lege vechile obiceiuri păgâne de noua învățătură creștină.


Creștinii din Imperiul Roman de Apus l-au adorat la început pe Iisus Christos ca pe un zeu al luminii și al vieții, ca o continuare a cultului zeului Mithra, preluat din mitologia persană, care simboliza „Soarele nebiruit”, dar și a celor trei magi, care aflaseră de la prooroci de nașterea Mântuitorului și, călăuziți de steaua pe care o văzuseră la Răsărit, au fost primii primii care i s-au închinat, aducându-i daruri la Bethleem.

În antichitate, nașterea zeului Mithra era sărbătorită pe 25 decembrie, în timp ce magii, socotiți sfinți de biserica apuseană, sunt sărbătoriți pe 6 ianuarie. Potrivit Evangheliei lui Ioan, „Iisus Christos a venit pe lume ca să lumineze pe tot omul și să facă fii ai lui Dumnezeu pe toți aceia care îl vor primi și spre acest scop s-a întrupat Cuvântul și a petrecut printre oameni. Iar acest Cuvânt, Iisus Christos, este lumina lumii iar aceia care îl urmează nu umblă în întuneric, ci au în sine viața veșnică”.

Până în secolul al VI-lea, creștinii din răsărit serbau Nașterea lui Iisus o dată cu Botezul, în 6 ianuarie, după care, în vremea împăratului Justinian, au adoptat, la rândul lor, data de 25 decembrie.

Nu numai Crăciunul, ci întreg ciclul sărbătorilor de iarnă ale romanilor, s-a transformat, treptat, în sărbători creștine, de Sfinții Părinți purificându-le cu timpul de elementele păgâne. Toleranța creștină a făcut ca, în cele din urmă, religia propovăduită de Iisus Christos să cucerească vechea lume și să instituie noile datini.

Foto: Constantin Duma

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.