Povestea celor doi soți din Timiș care realizează steagurile pe care le...

Povestea celor doi soți din Timiș care realizează steagurile pe care le vedem în toată Timișoara de 1 Decembrie: „Suntem patrioți pentru că nu am plecat nicăieri, am rămas aici” FOTO

2
DISTRIBUIȚI
Singura fabrică de steaguri din vestul țării se află în Timiș.
Singura fabrică de steaguri din vestul țării se află în Timiș. Foto: Adrian Pîclișan

Într-un mic atelier aflat în localitatea Șag, doi soți realizează cu multă dragoste și dăruire mai toate steagurile României pe care le vedem arborate pe străzile Timișoarei de 1 Decembrie, și nu numai. Marius și Olimpia Boșca sunt proprietarii singurei fabrici de steaguri din vestul țării, dar și singurii angajați ai firmei. Cei doi soți spun că afacerea merge ca pe roate, iar în perioada dinainte de Ziua Națională a României de-abia dorm câteva ore pe noapte, din cauza numărului mare de comenzi pe care trebuie să le onoreze.

Cum a început povestea fabricii de steaguri

Marius Boșca are 58 de ani, iar înainte să deschidă fabrica de steaguri în propria locuință din localitatea timișeană Șag, a lucrat ca șofer pe cisternă, iar mai apoi reprezentant comerical la o firmă germană care vindea hărți și planșe școlare în unitățile de învățământ din vestul țării. Bărbatul povestește că i-a venit ideea de a realiza steaguri și drapele după ce a realizat că oamenii nu aveau de unde să le cumpere.

„În anul 2004, îmi amintesc că a apărut un ordin de la guvern că e obligatoriu în fiecare sală de clasă și în fiecare intrare în școală, primării, steagul României, al UE și steagul NATO. Pe unde mergeam în școli să vindem hărți, ne tot întrebau oamenii dacă nu avem și steaguri. Și atunci m-am gândit ce pot să fac. La început, am cumpărat niște steaguri și le-am revândut, dar apoi ne-am gândit de ce să le cumpărăm. Hai să le facem noi. Și așa am început”, își aduce aminte Marius Boșca.

Și soția Olimpia, în vârstă de 52 de ani, a fost de acord, astfel că a renunțat la meseria de învățătoare pentru cea de croitoreasă în cadrul fabricii de steaguri pe care a realizat-o alături de Marius Boșca în curtea casei. Începutul nu a fost ușor, recunosc cei doi soți, dar acum au ajuns cunoscuți în întreaga țară, mai ales pentru că sunt „serioși”, mărturisește Marius Boșca.

„Facem orice dimensiune de steag. Acum am făcut pentru Primăria Timișoara două drapele de nouă metri. În urmă cu patru, cinci ani, am realizat pentru Primăria Arad, un steag de 25 metri. Avem materiale din import, din Germania, mai scumpe, dar de foarte bună calitate, și din China. În fiecare an, înainte de 1 Decembrie, suntem foarte aglomerați, luna noiembrie este cea mai aglomerată din an. Apoi, când sunt alegeri avem multe comenzi, mai avem firme la care facem drapele personalizate.


Ne descurcăm încet, încet. Nu poți să te îmbogățești din asta, dar măcar lucrăm la noi acasă”, consideră Marius Boșca.

fabrica de steaguri

„Suntem patrioți pentru că nu am plecat nicăieri, am rămas aici”

Proprietarul fabricii de steaguri spune că majoritatea clienților sunt instituții publice din mai toate județele țării, în special din vest, dar și echipe sportive, firme private sau cluburi precum Lions sau Rotary, care au nevoie de steaguri personalizate sau fanioane.

„Văd că reușim să ne descurcăm singuri, deocamdată. Am dorit să mai angajăm o croitorească înainte de 1 Decembrie, dar pur și simplu nu am găsit. De trei săptămâni încoace, am lucrat și sâmbăta și duminica, de dimineața de la ora 06.00 până la 12 noaptea, ca să facem față la comenzi, să nu ne facem de râs. Dacă am promis ceva, facem. De-aia ne mai și caută lumea, că suntem serioși”, crede Marius Boșca.

Proprietarul fabricii de steaguri din localitatea Șag a povestit și despre ce înseamnă pentru el a fi patriot. „Am avut oferte să plec la muncă în străinătate, dar le-am refuzat. Consider că suntem patrioți pentru că nu am plecat nicăieri, am rămas aici, în țară. Merge treaba cu fabrica de steaguri, nu avem rate la bancă, nu avem datorii la stat. Nu trebuie să ne acoperim nu știu ce cheltuieli, ne descurcăm încetișor. Atelierul ne ocupă tot timpul, nu mai lucrăm niciunde. Facem cu plăcere totul pentru că o facem pentru noi. Ne place ce facem”, spune Marius Boșca.

2 COMENTARII

  1. Sunt niste romani adevarati care ofera romanilor un simbol care ar trebui sa stea la loc de cinste oriunde. Ordinul dar de guvern in 2004 ca in fiecare scoala sau institutie publica sa se arboreze si steagul NATO este nelegal, ce are o institutie civila cu o organizatie militara!
    La nici o scoala, … gradinita, teatru, aeroport sau primarie din SUA, Franta, Germania sau Olanda nu exista aceasta masura aberanta, doar in Romania cineva a zis ca este mai estetic sau a vrut sa ofere o paine celor care comercializau steaguri!

    • Cred si eu ca le-a mers bine, doamna a fost consilier local ani de zile la Sag si primaria cumpara mereeu steaguri de la ea fie ca erau necesare fie ca nu erau necesare. La fel a fost si cu hartile, atit la primarie cit si la scoala.
      Pe filiera politica toti primarii cumparau seturi de steaguri si harti la preturi ,,promotionale” asa ca nu a fost greu sa prospere, dragostea nu a fost de tara ci de buzunarul lor.
      Nu gasesc croitoreasa pentru ca nu platesc probabil acuma dupa ce le-a cazut sustinerea politica prin judet, mai dureaza pina isi fac alte conexiuni…

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.