Prezență scăzută la vot în Arad și Caraș-Severin, peste media națională în...

Prezență scăzută la vot în Arad și Caraș-Severin, peste media națională în Hunedoara UPDATE 3 Vezi cifrele finale

0
DISTRIBUIȚI

VOTARE

Alegătorii din județul Arad își pot exprima opțiunea de vot în 437 secții de votare, cărășenii au la dispoziție 365 de secții iar electoratul din județul Hunedoara își exprimă votul în 524 de secții. Votarea a început la ora 7,00 și până la ora 12.00 votul din cele trei județe s-a desfășurat fără incidente. Până la ora respectivă s-au prezentat la urne aproape 10% din alegătorii înscriși pe liste în județul Arad, peste 11% în Caraș-Severin și peste 13% în Hunedoara, procentul fiind considerabil mai mic în comparație cu județele din sudul și estul țării.

Noua lege electorală a limitat drastic gama materialelor promoționale care pot fi folosite de partide și de candidații la alegeri, acestea rezumându-se la afișe electorale și pliante care pot fi distribuite alegătorilor și la promovare media. Nu toți au ținut însă cont de interdicțiile impuse de lege, deși coruperea alegătorilor prin mijloace nepermise este considerată infracțiune electorală.

Potrivit livearad.ro, pe numele lui Gheorghe Falcă, primarul Aradului și șeful campaniei electorale a PNL, s-au deschis două dosare penale, în urma unor sesizări de mită electorală. În cele două plângeri se relata că în urmă cu câteva zile, Falcă a oferit mai multe pachete unor copii, însoțite de pliante electorale cu sigla PNL pentru părinți. Cele două dosare penale, înregistrate cu numerele 6608/P/2016 și 6552/P/2016 au fost comasate și se vor face cercetări pentru tragerea la răspunderea penală a celor implicați – se spune într-un comunicat al IPJ Arad.

În județul Hunedoara, o ștampilă de control a fost aruncată, din greșeală, în foc, iar alta s-a pierdut, dar ele au fost confecționate din nou în cursul dimineții și desfășurarea alegerilor nu a fost afectată.

UPDATE Un arădean care se îndrepta spre secția de votare cu un moped, fără să aibă echipament de protecție, a alunecat pe linia de tramvai de pe strada Condurașilor și s-a răsturnat.


A a fost transportat la spital, unde s-au constatat mai multe traumatisme și posibile fracturi. În cazul în care va mai dori să voteze, va putea să o facă solicitând urna mobilă la spital.

Prezența la vot în județul Caraș-Severin era, la ora prânzului, destul de modestă, dar la secția de votare din Marila, unde se află și spitalul de boli cronice, s-a înregistrat o participare la vot de 106,67%.

Liderii celor mai importante partide și principalii candidați la alegerile parlamentare s-au prezentat la urne înainte de ora prânzului, iar declarațiile date la ieșirea din cabina de vot au sugerat formațiunea cu care au votat.

UPDATE 2 În orașul arădean Lipova, o femeie de 58 de ani căreia instanța îi interzisese dreptul de a vota în urma unei condamnări, este cercetată penal pentru tentativă de fraudă la vot, deoarece, în ciuda interdicției, s-a prezentat la o secție de votare. Tot la Arad este analizată o sesizare depusă de PNL, prin care lideri ai PSD sunt acuzați că ar fi continuat în ziua de sâmbătă campania electorală „sub formă grafică” pe un site de socializare, după încheierea termenului legal al campaniei.

La ora 18,00, prezența la vot în județul Arad era de 30,52%, până la această oră prezentându-se în fața urnelor 119.441 alegători. Până la aceeași oră, în județul Caraș-Severin s-au prezentat la urne 87.259 alegători – un procent de 31,97%, iar în județul Hunedoara și-au exercitat dreptul de vot 146.735 alegători, ceea ce reprezintă 37,22% din numărul cetățenilor cu drept de vot.

UPDATE 3 Ziua alegerilor parlamentare s-a desfășurat cu incidente puține și minore în județele din vestul țării. La ora închiderii secțiilor de votare, rezultatele participării la vot în cele trei județe din vestul țării sunt următoarele: Arad – 142.926 alegători prezenți la urne (36,52%); Caraș-Severin – 101.777 (37,29%) alegători; Hunedoara – 167.424 alegători (42,47%). Potrivit exist-poll-urilor realizate până la ora 19,00 de institutele de sondare cele mai multe voturi au fost în favoarea PSD, câștigător al alegerilor, urmat, la o diferență considerabiă, de PNL. Alte partide care și-au câștigat ocuri în cele două camere ale parlamentului sunt, conform majorității sondajelor, ALDE, USR, PMP și UDMR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.