Primăria Timişoara, victorie în procesul privind Casa Mühle, monument istoric lăsat în...

Primăria Timişoara, victorie în procesul privind Casa Mühle, monument istoric lăsat în paragină. Ce obligaţii au proprietarii

0
DISTRIBUIȚI

casa muhle 3

Victorie istorică a Primăriei Timişoara, în controversatul caz al Casei Mühle, monument istoric distrus şi apoi lăsat în paragină de actualii proprietari.

Amintim că municipalitatea a intentat un proces, după ce Ionel Stancu, proprietarul Casei Mühle, a executat lucrări de modificare şi demolare a imobilului istoric fără a avea autorizaţie. Acum, casa se află în paragină, iar pentru readucerea monumentului la starea iniţială au existat mai multe demersuri, inclusiv proteste ale societăţii civile.

Încercând să scape de răspunderea de a aduce fosta reşedinţă a lui Wilhelm Mühle, florarul Curţii Imperiale de la Viena, la aspectul inițial, Ionel Stancu a încercat să vândă casa primăriei. Suma cerută a fost de 1.500.000 de euro, CL Timişoara având drept de preemţiune. Aleşii locali nu au aprobat proiectul care prevedea cumpărarea casei, după ce edilui Nicolae Robu a atenţionat că suma este exorbitantă şi că instanţa va dispune readucerea casei la starea iniţială.


Acum situaţia a fost tranşată în mod definitiv de autorităţi.

„Pentru că de acum este deja oficial și publicat pe Portalul Instanței, Primăria Timișoara a câştigat definitiv și irevocabil Procesul Casa Mühle. Cu încăpățânare, uneori, cu speranța, am dus la capăt un demers juridic de mare importantă pentru soartă monumentelor din România în general. Astăzi, Casa Mühle, primește o șansă, dar mai mult decât atât scriem istorie. Este pentru prima data în România când o municipalitate abordează astfel problemă monumentelor batjocorite. Am urmărit prin tot acest proces, de la Ordonanța Președințiala de punere în siguranță, până la obligația de a aduce la starea inițială monumentul, crearea unui precedent în România. Practic Primăria va fi autorizata în cazul în care Casă Mühle nu e refăcută, să intervină ea însăși, pe cheltuiala proprietarului. Nu am luptat doar pentru Casă Mühle. ci pentru toată moștenirea istorică batjocorită a României. Așteptăm motivarea instanței și apoi vom urmări pas cu pas punerea să în practică. Nu vom ezită să intervenim dur dacă hotărârea nu este pusă în aplicare. Mulțumesc tuturor celor implicați, juriștilor, asociației partenere și tuturor celor care au ieșit în stradă și au sperat la acest deznodământ”, a informat viceprimarul Dan Diaconu.

Foto: Arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.