RETROSPECTIVĂ 2016 Anul schimbărilor pe scena politică din Timiş. Vezi cele mai...

RETROSPECTIVĂ 2016 Anul schimbărilor pe scena politică din Timiş. Vezi cele mai răsunătoare demisii şi „transferuri”

0
DISTRIBUIȚI
Din UNPR și PSD, Ion Răducanu și Titu Bojin au ajuns colegi în PMP. Foto: Adrian Pîclișan (arhivă)

Anul 2016 a stat sub semnul agitaţiei pe scena politică din Timiş. Filialele județene ale partidelor mari și mici au avut parte de demisii sau, din contră, au primit noi membri care s-au dovedit a fi extrem de importanți. Mai jos puteţi citi detalii despre cele mai importante schimbări.

O primă pierdere a fost înregistrată de PSD Timiş la începutul lunii februarie, atunci când preşedintele ales, Sebastian Răducanu, demisiona de la şefia PSD Timişoara. Pricipalul motiv avansat de pesedist a fost faptul că Traian Stoia, viceprimar PSD a votat bugetul Timişoarei, în ciuda unui boicot de grup al social-democraţilor care nu au reuşit să îşi treacă mai multe amendamente. Noul preşedinte al PSD Timişoara este Florin Bîrsăşteanu, medic şi fost deputat.

„Am fost şi voi rămâne unul din cei care nu vor face pantofii şefilor de la Bucureşti” – este fraza cu care Titu Bojin, social-democrat de o viaţă îşi anunţa, la finele lunii aprilie, candidatura la şi consilier judeţean din partea UNPR Timiş. Cercetat într-un dosar de corupţie, Bojin, la acea dată preşedinte al CJ Timiş nu a fost desemnat de PSD Timiş ca şi candidat pentru un nou mandat.


După ce a aşteptat luni bune ca de la nivel central să se decidă totuşi că poate candida, Bojin a plecat din PSD, urându-i toate cele bune lui Sorin Grindeanu, candidatul PSD care de altfel a şi ajuns preşedinte al CJ Timiş. La doar câteva luni de la intrarea în UNPR, Bojin s-a trezit coleg de partid cu duşmanul istoric al PSD, Traian Băsescu, după ce formaţiunea din care face parte a fuzionat cu PMP.

Modul dictatorial în care Nicolae Robu a condus PNL Timiş l-a determinat pe Ciprian Jichici, fost consilier local, să renunţe la partidul în care a activat de când se ştie. Ciprian Jichici spune că demisia sa din PNL a fost cauzată de faptul că în partid au început să fie promovaţi doar apropiaţii lui Nicolae Robu. Ironia sorţii a fost că la jumătatea lunii decembrie însuşi Nicolae Robu a demisionat de la conducea PNL Timiş, acuzând că a fost şicanat luni bune de Dănuţ Groza, primarul de la Sânnicolau Mare.

O schimbare importantă a avut loc şi la conducerea ALDE Timiş, după ce senatorul Petru Ehegartner a demisionat în luna aprilie de la conducerea filialei judeţene. Locul lui a fost ocupat temporar de nimeni altul decât Teodor Meleşcanu, însă, în luna august conducerea ALDE Timiş a fost câştigată de Marian Cucşa, care a obţinut un mandat de deputat la alegerile din 11 decembrie.

Nici PMP nu a fost ocolit de scandaluri. La finele lunii martie, secretarul PMP Timiş, Caiţa Panici, pleca din partid nemulţumit de faptul că locul său fusese luat de Dorin Cândea, fost pedelist, apropiat de PSD. La jumătatea lunii iulie, preşedintele filialei judeţene, Roxana Iliescu îşi pierdea funcţia în baza fuziunii dintre PMP şi UNPR. Ca nou şef al PMP Timiş, fostul lider al UNPR, Ion Răducanu a rezistat în funcţie doar până la finele lunii octombrie atunci când a demisionat. Roxana Iliescu a revenit la conducerea PMP Timiş, în vreme ce Răducanu aşteaptă ca instanţa să decidă că fuziunea celor două partide nu este legal constituită.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.