RETROSPECTIVĂ 2016 Dorință împlinită pentru ASU Politehnica, urmată de lupta pentru rămânerea...

RETROSPECTIVĂ 2016 Dorință împlinită pentru ASU Politehnica, urmată de lupta pentru rămânerea în Liga a II-a. Cine e primul jucător care îi va părăsi pe ”Băieții în ghete”

0
DISTRIBUIȚI

 

Bucuria de după reușita lui Mădălin Stancu cu Olimpia Satu Mare

2016 a fost pentru ASU Politehnica Timișoara un an de referință. Echipa susținută financiar de suporterii alb-violeți a promovat în Liga a II-a, demonstrând că se poate trăi și altfel în fotbalul românesc, fără patroni sau primari cu propria agendă. Totuși, impactul cu seria unică de B a fost unul destul de dur pentru tinerii și mai puțin experimentații ”Băieți în ghete”. Formația pregătită de Sorin Brîndescu e pe loc salvator, dar nu va avea o iarnă tihnită, una care se anunță cu schimbări importante.

Primăvara a adus echipei suporterilor și a Univ. Politehnica îndeplinirea unui vis țintit încă de la demararea proiectului, în urmă cu patru ani. Pornită de pe locul 1 în C după un sezon de toamnă fantastic, formația pregătită de Sorin Brîndescu a arătat și momente de slăbiciune la Cugir și apoi în Oltenia cu Filiași, meci după care s-a renunțat la Tulcan, Burtic și Rebenciuc. Alb-violeții nu au strălucit în continuare, dar nici nu au dezamăgit în momentele-cheie. Un 5-1 cu Ighiu a arătat cine e ”șeful” seriei. Iar apoi, cu două runde înainte de finalul ediției trecute suporterii și jucătorii au putut declanșa fiesta pe Bega. La propriu. Torțele au strălucit în seara de 21 mai după ce ambele urmăritoare din județul Alba, Performanța Ighiu și Metalurgistul Cugir, s-au împiedicat surprinzător. S-a sărbătorit și pe teren, în meciul cu Mama Mia Becicherecu Mic de pe ”Dan Păltinișanu”, când, la fel ca și cu Hunedoara, au fost prezenți mii de fani în tribune și Peluza Sud a arătat, în sfârșit, splendid.

Impactul cu B-ul, o nereușită pe ”Dan Pălinișanu”

Prezența în Liga a II-a pe propriile forțe este o nouă mare provocare pentru echipa ”fără patroni”. Mai ales că acest eșalon se desfășoară în premieră într-o serie unică, cu multe grupări comasate în cealaltă parte a lanțului carpatin. ASU Politehnica nu a reușit să aducă jucători cu o experiență foarte bogată după promovare. Mai mult, Octavian Drăghici, fostul golgheter din D al echipei, a ales-o pe ACS Poli la revenirea din Liban. Numeric au fost nu mai puțin de 12 transferuri, majoritatea jucătorilor făcând însă la rândul lor pasul din C în B. ”Armele” alb-violeților aveau să fie în continuare pregătirea fizică și susținerea din tribune.

Totuși, primul joc în B cu Chindia Târgoviște nu a adus nici un public numeros pe ”Marele oval” și nici rezultatul scontat. A fost un spectaculos 3-4, urmat însă și de primul punct obținut la Vâlcea. Primele victorii au venit cu codașele Metalul (Snagov) și Șoimii Pâncota, dar acel 3-0 cu cea din urmă s-a anulat pentru că arădenii lui Massone au fost primii ”păcălici” ai competiției după problemele apărute încă dinaintea începutului acestui sezon Mai târziu a părăsit scena și Berceniul. Parcursul slab de pe terenurile străine, plusate de gafe defensive, în ciuda atașamentului suporterilor, a făcut ca ASU Poli să se scurgă spre subsolul clasamentului.

Prezența pe ”Dan Păltinișanu” s-a transformat în sine într-un mic fiasco, nu neapărat după noile înfrângeri cu Foresta ori Luceafărul, ci mai ales din cauza chiriei exorbitante solicitate de CJ Timiș. Una care a dus practic și la blocarea parțială a finanțării, câștigate mai târziu, pe concurs de proiecte de la aceeași instituție. Un alt moment important și unic în peisajul fotbalului autohton a fost votul de încredere acordat antrenorului Sorin Brîndescu după parcursul modest din startul campionatului.

În aceste condiții echipa a revenit pe tradiționalul ”Știința”. Micuța, dar cochetat arenă pe care și suporterii, în scădere ca număr, pot pune o presiune mai mare. Cântecele au răsunat, gazonul nu i-a ajutat și doar două victorii, tot cu echipe din ”zonă” (Tărlungeni și Balotești), au mai obținut ”Băieții în ghete” în 2016. Suficient însă ca echipa să iasă din zona retrogradării și să se mențină ”peste linie”.

Reînvierea rivalității cu UTA

Nu au fost însă doar momente negre pentru alb-violeți în toamnă. Pe 13 noiembrie a revenit în scenă derby-ul Arad-Timișoara, într-o nouă prezentare. Prin cele două proiecte noi. Unul însă, cel al Bătrânei Doamne, susținut și de autoritățile locale. Ingredientul principal care a lipsit unui meci mare a fost stadionul. ”Motorul” s-a prezentat cu un gazon execrabil și a dus la o neprezentare a ultrașilor timișoreni în tribune din cauza numărului infim de bilete acordate.


Fanii alb-violeți au făcut totuși deplasarea și au stat în apropierea arenei după ce s-au ”ciondănit” cu o parte a celor arădeni. În micuțul sector rezervat oaspeților au luat loc, în semn de protest, copiii Centrului de copii și juniori ASU Politehnica. Admirabili în lupta din noroi, ”Băieții în ghete” au fost aproape să plece cu toate punctele din Aradul Nou grație reușitelui golgheterului toamnei, Ștefan Blănaru. S-a încheiat 1-1, dar a fost un rezultat per total pozitiv și dătător de speranță pe terenul rivalei UTA BD, grupare cu șanse reale la promovare și în această ediție.

Anotimpul schimbărilor

Pentru ASU Poli urmează o iarnă destul de activă, cel puțin pentru conducere. De această dată aducerea unor jucători cu experiență mai mare a devenit prioritară. ”Mă așteptam ca diferența dintre Liga a II-a și a III-a să fie mare. Știam că nu ne va fi ușor. Dar au fost niște oscilații mari de la meci la meci. Ceea ce ridică semne de întrebare asupra a cum s-au prezentat unii jucători de-a lungul unei partide. Pe de altă parte, au fost și jocuri bune. Precum cel de la Călărași, unde am câștigat. Bun a fost și cel de la Arad, tactic. La polul opus sunt jocurile de acasă. Greu de înțeles a fost meciul cu Clinceni. Iar la ultimul meci, cu Vâlcea (scor 1-1), la care nu am fost prezent (n.r. din motive familiale), i-am simțit supărarea și dezamăgirea lui Sorin Brîndescu când am vorbit cu el. Poate erau de înțeles la început, erorile din jocurile cu Târgoviște și Suceava și au mai fost suficiente, dar e puțin ciudat. E clar că vom face o analiză. Dar, vâzând și partea plină a paharului, deși s-ar putea ca unii să se supere, suntem într-un oarecare grafic. Pentru că am spus la începutul campionatului că obiectivul e salvarea de la retrogradare. Se știu principiile pe care le urmăm și posibilitățile financiare”, a declarat Marius Cociu, managerul sportiv al lui ASU Politehnica, pentru PRESSALERT.ro.

Mitrea, primul plecat

Din lotul de 26 de jucători ASU Poli va renunța rapid la 4-5 nume. ”Nu dorim răul nimănui. Cred că ne putem atinge obiectivul jucând, nu prin retragerea a două-trei echipe. Discuțiile sunt legate de limitarea lotului la 20 de băieți. Dorința e clară, în funcție de posibilități… Din vară nu ne-am îmbogățit, posibilitățile financiare sunt aceleași. Ar trebui doi-trei jucători cu experiență la nivelul Ligii a II-a, care să-i adune pe băieți în progresul lor, unul bun, dar care a fost cu momente de cădere”, a mai spus Cociu.

Finanțele sunt un alt aspect la care ASU Politehnica e atentă. Mai ales că bugetul de Liga a II-a e unul mic, de aproximativ 200.000 de euro pentru echipa mare în prima jumătate a sezonului. ”Am văzut clar că au venit mai puțini oameni. Cu siguranță și situația financiară era diferită dacă aveam rezultate și veneau mai mulți spectatori… Așa cum unii nu ne-au dat nicio șansă în Liga a III-a, o vom scoate la capăt respectând și principiile noastre. De a ne drămui resursele limitate”, a conchis Cociu.

Deși conducerea clubului nu a dat încă nume concrete, primul jucător care și-ar fi anunțat dorința de a părăsi echipa e portarul Alexandru Mitrea iar decizia va fi oficializată după Anul Nou. Conform sportarad.ro jucătorul va evolua probabil în Liga a IV-a Arad în primăvară.

”Am început să trecem peste rezultatele de moment. Că e un egal sau o înfrângere… noi trebuie să mergem înainte și să ne reorganizăm mai bine. Vedem ce putem face. A fost un an din care am învățat multe. Până la urmă obiectivul e salvarea de la retrogradare”, consideră și Sebastian ”Mihalcea” Novovic, președintele AST Druckeria.

ASU Politehnica se va reuni pe 16 ianuarie 2017, restul returului se reia în data de 25 februarie, cu un meci la Suceava pentru timișoreni.

ASU Politehnica Timișoara (statistica jucătorilor după 21 de etape în Liga a II-a):

Alexandru Mitrea (6 apariții / 0 goluri marcate), Alin Constantinescu (5/0), Markos Gkakos (8/0) (portari); Radu Motreanu (18/0), Cristian Gălan (16/0), Miodrag Todorov (9/0), Branimir Stefanovici (5/0), Carol Taub (17/0), Laurențiu Telescu (11/1)*, Dănuț Bilia (17/1) (fundași); Mădălin Stancu (10/1), Dan Constantinescu (17/1), Andrei Țugui (6/0), Alexandru Birău (15/3), Ionuț Vucea (6/0), Maldibor Giuricici (8/1), Bogdan Dănăricu (14/1), Arthur Teuț (9/0), Patrick Niță (7/1)*, Denis Băban (0/0), Răzvan Ghinescu (12/1), Patrick Peter (0/0) (mijlocași); Ștefan Blănaru (19/9), Alexandru Bădăuță (15/4)*, Daniel Mărgărit (12/1), Darius Neamțu (3/0) (atacanți).

*FRF a decis să păstreze în evidență – pentru clasamentul golgheterilor – golurile reușite de jucători în meciurile anulate, nu și prezențele, prin urmare, în cazul lui ASU Poli se ține cont de golurile reușite de Bădăuță, Telescu și Niță în jocul cu Pâncota.

– Ștefan Blănaru, golgheterul echipei cu 9 goluri, e singurul jucător care a evoluat în toate cele 19 partide înregistrate în acest sezon al Ligii a II-a de ASU Poli.

– Alexandru Birău e lider la ”assist-uri”, având patru pase concretizate în gol în cele 15 jocuri bifate

– Juniorii Denis Băban și Patrick Peter nu au evoluat în campionat deși primul dintre ei, transferat în vară, a marcat în meciul de Cupă cu Pâncota

Linia de clasament, ASU Politehnica:

Locul 15                19 m      4 v          5 e          10 î         22-35     17 puncte

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.