Robu, soluţie pentru evitarea finanţărilor ilegale. Cum crede că ar trebui să...

Robu, soluţie pentru evitarea finanţărilor ilegale. Cum crede că ar trebui să se implice Curtea de Conturi

1
DISTRIBUIȚI

nicolae-robu-poli

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, e „bântuit” de Curtea de Conturi. De ani buni, edilul tună şi fulgeră la adresa instituţiei care a decis că finanţarea echipelor sportive din urbea de pe Bega nu se face legal. Robu e de părere că regulile nu sunt sigure şi că funcţionarii Curţii nu acţionează sub umbrela aceloraşi legi, ci mai degrabă procedează arbitrar, contrazicându-se între ei.

„Cum să fii vinovat când tu cu bună credinţă ai făcut ceea ce erai obligat de lege. Eu am spus că în România trebuie să fii şi cu puţin spirit kamikaze ca să accepţi să fii primar în zilele acestea. Cu totală bună-credinţă te poţi trezi acuzat că ai cheltuit bani în mod incorect, deşi tu îi cheltuieşti ca urmare a unor hotărâri luate de alţii, de consiliul local în speţă, nu cheltui nimic ca primar prin hotărâre personală, ci doar pui în practică hotărâri ale consiliului local. E normal aşa ceva? Eu nu cred că mai întâlnim pe toată planeta asemenea situații. Pot fi erori, să zicem. Ar trebui să fie niveluri succesive de sesizare preventivă în primul rând, că eu cred că scopul în țara asta este să facem ca oamenii să nu greșească, că nu cred că avem un scop în câte cătușe trebuie să punem sau câtor oameni le confiscăm averile.


Cred că scopul trebuie să fie să nu se greșească, să se respecte legea. Și acolo unde legea este încălcată cu rea-credință, acolo puterea judecătorească trebuie să fie foarte dură și acolo e nevoie de pedepse foarte mari ca să se descurajeze ilegalități”, a comentat astăzi primarul.

Robu e de părere că, pentru a evita situaţiile în care după ani buni de la luarea unei decizii aceasta este declarată ilegală, ar trebui ca şi Curtea de Conturi să fie obligată să dea avize de legalitate.

„Eu cred că ar trebui Curtea de Conturi să aibă un cu totul alt regulament de funcţionare. La Curtea de Conturi cred că ar trebui în primul rând să fie prevăzut controlul preventiv şi să îţi spună dacă e legal sau nu e legal ce vrem să faci. Adică avizele de la propriile structuri, secretar şi serviciul juridic ar trebui să le poţi dubla, tripla în cazul nostru ai şi de la juriştii Instituţiei Prefectului aviz, ar trebui pentru subiectele de impact mai mare să te poţi adresa şi Curţii de Conturi. Şi atunci te duci cu bună-credinţă şi întrebi: aş vrea să finanţez sportul în maniera acesta. Juriştii de la primărie şi juriştii de la prefectură spun că este corect. Uite, ca să fiu sigur că nu greşesc toţi cei trei, vreau să vă pronunţaţi şi dumneavoastră. În momentul în care juriştii Curţii de Conturi îţi spun că e corect, nu ar trebui să mai ai probleme ulterior, să îţi vină altă persoană de la aceeaşi instituţie să vină să spună a fost părerea colegului, eu am cu totul altă părere şi sunt autonom. Pe mine nu mă interesează instituţia, pe mine mă interesează părerea mea, de parcă acolo sunt de capul lor, nu ar fi o rotiţă într-un angrenaj. Toate acestea sunt anomalii crase”, mai spus edilul.

1 COMENTARIU

  1. Curtea de Conturi nu poate da avize de legalitate daca tot ea controleaza pentru simplul motiv ca cine controleaza nu poate sa-si controleze propriul aviz.
    Un primar nu poate fi obligat sa execute o hotarare nelegala.Are posibilitatea ca primar sa conteste o hotarare nelegala adica sa o refuze insa in ceea ce priveste finantarea nelegala primarul nu numai ca nu a refuzat un act nelegal ci mai mult a incercat sa convinga sa se execute acte nelegale.
    Nimeni niciodata nu te poate obliga sa efectuezi un act nelegal. Daca te opui sa executi un act nelegal legea te apara.
    Eu l-as intreba pe domnul Robu direct:
    Este adevarat ca in 2010 a promis in calitate de senator ca va face demersurile in parlament pentru modificarea legii privind finantarea sportului din fonduri publice si de aceasta promisiune stiau sefii Curtii de Conturi Timis?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.