Timișoara nu uită eroii Revoluției. Rude și prieteni ai celor care au...

Timișoara nu uită eroii Revoluției. Rude și prieteni ai celor care au murit pentru libertate, la parastas în Cimitirul Eroilor: „Nu se merită toate acele sacrificii” FOTO

2
DISTRIBUIȚI
cimitirul eroilor
Slujbă de pomenire a martirilor Revoluției, în Cimitirul Eroilor din Timișoara.

Claudiu Ioan Vărcuș avea doar 15 ani în Decembrie 1989. Venise în centrul Timișoarei curios să vadă ce se întâmplă, dar nu s-a mai întors acasă. Băiatul a murit în seara zilei de 17 decembrie 1989 pe trecerea de pietoni de la Catedrala Mitropolitană spre Capitol. „A fost împușcat”, povestește Aurica Vărcuș, mama băiatului, și izbucnește în plâns.

Femeia are 65 de ani și spune, printre lacrimi, că toate acele sacrificii din urmă cu 27 de ani nu s-au meritat. „Nu se merită toate acele sacrificii, pentru că sunt foarte mulți care trăiesc mult mai greu decât au trăit înainte de 1989. Este lumea mult mai săracă decât a fost atunci și chiar sacrificiile astea nu s-au meritat”, consideră Aurica Vărcuș.

Aceasta a participat, astăzi, la slujba de pomenire a martirilor Revoluției din Decembrie 1989 și la parastastul organizat în Cimitirul Eroilor, în fiecare an, la data de 17 decembrie. Alături de Aurica Vărcuș, în spatele unei mese pline cu dulciuri, colivă, vin sau fructe, care au fost oferite de pomană, au venit zeci de rude sau prieteni ai celor care au murit acum 27 de ani pentru libertate.

15592462_10205773855425191_1935162859_n

La finalul slujbei, revoluționari, reprezentanți ai autorităților locale sau județene, printre care primarul Nicolae Robu și Roxana Iliescu, vicepreședintele CJ Timiș, au depus coroane de flori la monumentul ce veghează mormintele eroilor de la Timișoara.


Pe acesta au fost așezate și aproximativ o sută de lumânări albe cu chipurile martirilor Revoluției din Decembrie 1989.

Astăzi, la Timișoara este zi de doliu în memoria primilor 66 de eroi care au murit în timpul Revoluției din Decembrie 1989. În această zi, toate instituțiile și autoritățile publice din Timișoara au arborat drapelul României în bernă.

La Timişoara au murit, în timpul evenimentelor din Decembrie 1989, aproximativ o sută de persoane. Potrivit reprezentanților Asociației „Memorialul Revoluției”, au fost 73 de morţi şi 296 de răniţi în perioada 16 – 22 decembrie 1989, iar după 22 decembrie, 20 de morţi şi 77 răniţi.

 

2 COMENTARII

  1. ERÓU s.m. 1. (Ant.) Personaj mitologic născut dintr-un muritor și o divinitate, înzestrat cu puteri supraomenești și despre care se povesteau fapte mărețe; semizeu. ♦ (P. ext.) Denumire dată de greci unor oameni deosebit de viteji, autori ai unor fapte mărețe. 2. Persoană vestită prin forța, vitejia și biruințele sale în războaie, în lupte; personalitate distinsă prin faptele sale mărețe. ♦ Ostaș căzut pe câmpul de luptă. 3. Persoană deosebită prin calitățile sale morale și prin acțiunile sale mărețe; om care se distinge în mod special într-un anumit domeniu. ◊ (În trecut) Erou al muncii (socialiste) = titlu de înaltă distincție acordat de stat persoanelor care se deosebesc printr-o muncă de valoare excepțională pentru societate; persoană care a primit acest titlu. 4. Personaj principal al unei întâmplări. [< lat. heros, cf. fr. héros].

    Nu inteleg unde se incadreaza victimele din acele zile? De sunt EROI? Mortii din acele zile sunt VICTIME. Zecile de mii de manifestanti au fost participanti, iar cei dintre ei care au fost impuscati au devenit EROI; de ce nu VICTIME si atat? Nici unul nu a dorit sa moara, unii au fost impuscati in casa…EROI???

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.