Trafic INTENS la frontiera de vest, în perioada sărbătorilor de iarnă. Ce...

Trafic INTENS la frontiera de vest, în perioada sărbătorilor de iarnă. Ce recomandă Poliția de Frontieră călătorilor

0
DISTRIBUIȚI

vama-600x452

Apropierea sărbătorilor de iarnă readuce în ţară mulţi dintre cetăţenii români aflaţi în străinătate, pentru a-şi petrece aceste zile împreună cu familia şi rudele, dar şi cetăţeni străini care doresc să-şi petreacă zilele de vacanţă în România.

Ca în fiecare an, în luna decembrie, în punctele de trecere de la frontieră se prefigurează o creştere a traficului de persoane şi mijloace de transport, atât pe sensul de intrare, cât şi pe sensul de ieşire din ţară. Pentru evitarea aglomerărilor, Poliţia de Frontieră Română a dispus toate măsurile aflate în competenţă pentru reducerea timpilor de aşteptare şi asigurarea unui control eficient şi operativ. În acest sens, au fost dispuse măsuri de suplimentare a personalului poliţiei de frontieră până la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct de trecere, în funcţie de dinamica valorilor de trafic.

De asemenea, va fi folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere a frontierei şi în cele mai aglomerate se vor utiliza toate arterele de control disponibile, în limita configuraţiei acestora. Numărul polițiștilor de frontieră care acționează zilnic la nivelul întregii frontiere este de peste 3.000 polițiști de frontieră, urmând a fi suplimentat cu efective de rezervă şi intervenţie.

Pentru evitarea aglomerărilor, Poliţia de Frontieră Română recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.

Autoritățile amintesc faptul că la frontiera româno-ungară sunt 11 puncte de trecere a frontierei cu specific rutier si, in total, sunt disponibile, atât pe sensul de intrare în țară, cât şi pe sensul de ieşire, câte 53 de benzi de control pe sens.

 • pe raza jud. Timiş:
  P.T.F. Cenad – Kiszombor;
 • pe raza jud. Arad:
  P.T.F. Nădlac – Nagylak;
  P.T.F. Nădlac II – Csanadpalota;
  P.T.F. Turnu – Batonnya;
  P.T.F. Vărşand – Gyula.
 • pe raza jud. Bihor:
  P.T.F. Salonta – Mehkerek;
  P.T.F. Borş – Artand;
  P.T.F. Valea lui Mihai – Nyirabrany;
  P.T.F. Săcuieni – Letavertes.
 • pe raza jud.


  Satu Mare:
  P.T.F. Urziceni – Vallaj;
  P.T.F. Petea – Csengersima.

Reamintim participanților la trafic că, Poliţia de Frontieră Română a dezvoltat o aplicaţie on-line, disponibilă pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro. Această aplicaţie on-line prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp. Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.

Peste 4 milioane de persoane la frontieră, în decembrie

De exemplu, în luna decembrie 2015, frontiera română a fost tranzitată de aproximativ 4.145.000 de persoane, din care 3.550.000 aparţinând cetăţenilor U.E. Dintre acestea, aproximativ 2.320.000 treceri au fost pe sensul de intrare în ţară (2.020.000 cetăţeni U.E. şi 300.000 cetăţeni non – U.E.).

Cele mai tranzitate au fost punctele de trecere a frontierei din vestul ţării şi cele aeroportuare. Astfel, prin punctele de trecere de la frontiera comună româno-ungară au trecut graniţa, în luna decembrie a anului trecut, peste 1.840.000 persoane. De asemenea, valori ridicate de trafic s-au înregistrat şi prin punctele de trecere aeroportuare, aproximativ 900.000 persoane. Următoarea frontieră din punct de vedere al traficului, în luna decembrie 2015, a fost graniţa româno-moldoveană, cu peste 600.000 treceri persoane.

Poliția de Frontieră, verificări sistematice

În această perioadă, Poliţia de Frontieră Română, în cooperare cu celelalte instituţii care au atribuţii în punctele de trecere a frontierei, a intensificat controalele asupra cetăţenilor din state membre UE şi non-UE care tranzitează frontiera atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire din ţară, în scopul prevenirii trecerii frontierei de către persoane, provenite din state aflate în zonele de conflict, care pot derula activităţi ce reprezintă o ameninţare reală la adresa securităţii interne şi externe.

În acest sens, polițiștii apelează la înţelegerea celor care tranzitează frontiera în această perioadă şi precizează că au fost dispuse toate măsurile aflate în competenţa instituţiei pentru reducerea timpilor de aşteptare.

Poliţia de Frontieră a pus la dispoziţia participanţilor la traficul transfrontalier numărul de telefon 021.9590 unde pot semnala diferite aspecte despre modul în care a fost efectuat controlul la trecerea frontierei, sesizările fiind preluate de către poliţiştii de frontieră care vor acţiona în consecinţă, legal, de la caz la caz. Informaţii privind punctele de trecere a frontierei sunt disponibile pe pagina de internet a Poliţiei de Frontieră Române.

Foto: Arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.