Un sportiv, pacientul cu numărul 100 care beneficiază de un transplant de...

Un sportiv, pacientul cu numărul 100 care beneficiază de un transplant de țesut, la Timișoara. Ce apel face medicul care-l operează

0
DISTRIBUIȚI
15571095_10205752406688986_487403950_n
Transplantul de țesut cu numărul 100, realizat la Timișoara.

Un handbalist în vârstă de 20 de ani, care are o ruptură de ligament încrucișat, este pacientul cu numărul 100 care beneficiază de un transplant de țesut, la Spitalul Militar Timișoara. Unitatea medicală a fost acreditată în anul 2014 pentru realizarea de transplant osos și tendinos și este singura din vestul țării care se efectuează astfel de intervenții. Ligamentul necesar realizării transplantului de astăzi a venit de la Banca de Țesuturi din București, fiind recoltat de la o persoană aflată în moarte cerebrală.

Medic: „Disponibilitatea de a dona țesuturi a scăzut”

„Astăzi, unui sportiv de perspectivă vom încerca să-i redăm funcția normală a genunchiului, pentru ca activitatea lui să fie încununată de succes în continuare. Încercăm azi să recuperăm ce se mai poate recupera din genunchiul lui. Exista și posibilitatea să folosim propriul țesut al pacientului, dar având în vedere că dorim să obținem performanța lui maximă, ne-am gândit să nu scădem randamentul altor zone ale corpului, ci să folosim țesut din banca de țesuturi”, a precizat medicul ortoped Fabian Romulus Tatu, șeful Clinicii de Ortopedie – Traumatologie de la Spitalul Militar Timișoara.

fabian-tatu

Medicul timișorean avertizează asupra faptului că este important ca oamenii să fie de acord cu donarea de organe sau țesuturi.


„Demersul meu este de a da un feedback, oamenii care au făcut aceste eforturi să vadă un rezultat al gestului nobil, în sensul că am ajuns astăzi la 100 de proceduri de recoltare și de transplant, la Spitalul Militar Timișoara. Îmi doresc ca oamenii care au făcut acest efort și au donat de la cei dragi sau care au donat propriul lor țesut să știe că gestul lor a avut o finalitate, pacienții care au beneficiat de pe urma gesturilor lor se simt bine. Din discuțiile cu colegii de la Agenția de Transplant, se pare că disponibilitatea de a dona țesuturi a scăzut. Oamenii, în general, acceptă mai greu să mai doneze în cazuri specifice organe, dar disponibilitatea de a dona țesuturi, respectiv tendoane sau părți osoase, a scăzut dramatic și, în consecință, și posibilitățile noastre se vor reduce pe viitor să mai facem astfel de intervenții”, a declarat medicul Tatu.

Handbalistul care a beneficiat de transplantul de ligament din această dimineață este din Călărași, spune că joacă la echipa Poli Timișoara și deja a mai suferit trei intervenții. „Am ajuns la spital din cauza unei rupturi de ligament. După transplant, prin luna iunie, voi putea să mă pregătesc cu echipa. Am încredere în doctorii de aici. Îmi doresc să revin cât mai repede, de un an și jumătate am stat pe bancă”, a povestit Ionuț Uruianu, înainte de operație.

Transplantul tisular se poate realiza cu tendoane, oase sau cartilaje recoltate de la donori în moarte cerebrală sau de la donori vii, cum este cazul protezei de șold, fiind recoltat capul femural.

Anual, în Clinica de Ortopedie – Traumatologie de la Spitalul Militar din Timișoara sunt realizate peste 800 de operații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.