Zoltan Marossy, comentarii pe tema autonomiei: ”Se face o confuzie teribilă”. Ce...

Zoltan Marossy, comentarii pe tema autonomiei: ”Se face o confuzie teribilă”. Ce a spus despre ultimele tensiuni politice dintre România și Ungaria VIDEO

0
DISTRIBUIȚI
Zoltan Marossy
Zoltan Marossy

Zoltan Gheorghe Marossy, fost membru UDMR și actual subprefect de Timiș, consideră declarațiile oficiale de la Budapesta, care au îndemnat autoritățile din Ungaria să nu participe la ceremoniile legate de Ziua Națională a României, deranjante pentru etnicii maghiari din țară.

Ministrul de externe la Ungariei, Peter Szijjarto, e cel care a interzis practic diplomațiilor maghiari să ia parte la festivitățile organizate de 1 decembrie. ”Românii din Ungaria nu au băgat de seamă, și foarte bine au făcut, că au avut o sărbătoare frumoasă la Gyula, chiar mă bucur că nu au băgat în seamă aceste scântei diplomatice… Pe noi ne deranjează în sensul în care aceste declarații inflamatoare prind la unii din prietenii noștri sau fac atmosferă, pentru că e neplăcut să ai tensiuni în jurul tău…”, a spus Zoltan Marossy la PRESSALERT LIVE.

Despre problema autonomiei cerută în anumite zone din România, Marossy a precizat că unele persoane nu cunosc noțiunile despre care vorbesc. ”Ei nu fac clar diferența… Teritoriile integrate în România de la 100 minus doi ani sunt la ora aceasta totalmente integrate în statul național român. În Constituție acea sintagmă e eronată (n.r. stat național unitar), deoarece îi exclude pe toți ceilalți care nu sunt etnici români. În partea mai de vest a Europei acel ”nationality” nu înseamnă cetățenie, ci etnicitate, ori aici când s-a făcut constituția nu s-a făcut această diferență și s-a preluat sintagma ad literam care ultima dată a fost în constituția lui Mussolini, ceea ce nu e foarte ok”, a precizat Marossy.

”Oameni cu fluturi în cap au fost, sunt și vor fi întotdeauna.


Dintre ăștia, unul într-un milion e în geniu… Pe de altă parte, autonomie, în sensul conducerii aproape de omul care locuiește pe acel teritoriu e foarte uzual în Europa și e dorit în România. Se face o confuzie teribilă între secesiune, autonomie… și alte variante pe care nu le repet să nu dau idei la ăștia cu fluturii. Și eu îmi doresc autonomie”, a continuat Zoltan Marossy. ”Chestia asta ungurească e bau-baul celor care nu vor să-și piardă peșcheșurile”, a mai spus Marossy.

”Autonomia trebuie să vină ca un fel de satisfacere a nevoilor populației de acolo. Dacă într-o regiune istorică nu e nevoie nu trebuie să le bagi pe gât autonomia. Într-o altă zonă istorică, în Banat de exemplu, unde tradiția a făcut ca oamenii să fie obișnuiți să se autogospodărească, poate că majoritatea vor”, mai consideră subprefectul de Timiș.

”Toți trebuie să aibă dreptul, dar și dreptul de a nu utiliza. Dacă ne uităm mai la vest, întotdeauna o regionalizare are un impact pozitiv pe termen mediu… dar nu poți tu să iei de la București harta, trosc, luăm ăștia trei-patru, ăștia doi, toți faceți treaba asta, nu toți suntem la fel, dreptul trebuie să fie prioritar, nu impunerea… Suedia a urmărit această metodă de regionalizare de sus în jos… și a dat chix”, a spus Marossy cu referire la planurile de regionalizare. Subprefectul vede un viitor în care ”regiunile dezvoltate să-și impună punctul de vedere din punct de vedere economic și atunci, dacă în România se respectă egalitatea de șanse, atunci va apărea o legislație care le va permite și celorlalți să facă. (…) E inevitabil. Faptul că în ultimii cinci ani România merge tot spre centralizare e aberant”, a mai adăugat Zoltan Marossy.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.