ALARMANT Cancerul de col uterin face victime tot mai tinere din România....

ALARMANT Cancerul de col uterin face victime tot mai tinere din România. Vezi care este motivul și ce eveniment este organizat la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI
test babes papanicolau
Cancerul de col uterin face victime în rândul tinerelor din România.

Specialiștii trag un semnal de alarmă, mai ales că, în perioada 22 – 28 ianuarie, este marcată Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin. Potrivit medicilor, cancerul de col uterin este a patra cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România, după cancerul de sân, colorectal și cel pulmonar, dar prima în rândul femeilor tinere, între 15 și 44 de ani.

“O posibilă explicaţie a numărului crescut de îmbolnăviri prin cancer de col uterin ar fi că multe femei nu au informaţii referitoare la modalităţile de prevenire a cancerului de col uterin. Ca atare, acestea nu beneficiază de programele preventive disponibile si nu militează pentru implementarea acestor programe”, transmite DSP Timiș.

Începând cu anul 2012, la nivelul județului Timiș, la Spitalul Județean Timișoara, se derulează subprogramul de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin.


În cadrul acestuia, femeile cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani, indiferent de mediul în care trăiesc sau de calitatea acestora de asigurat, beneficiază de teste gratuite pentru depistarea acestui tip de cancer.

Cancerul de col uterin este una din cele mai importante probleme de sănătate publică în Europa şi în România. Pe continentul european, 60.000 femei suferă de această boală şi 30.000 femei mor anual ca urmare a cancerului de col uterin.

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin este marcată și la Timișoara. Astfel, vineri, 27 ianuarie, are loc o masă rotundă, la care participă și mai mulți medici ginecologi, în cadrul unei campanii derulate la nivel național cu sloganul „STOP cancerului de col uterin”. Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin a fost lansată, începând cu anul 2007, în scopul conştientizării acestei probleme de sănătate publică şi de îmbunătăţire a nivelului de cunoaştere de către populaţie a mijloacelor prin care poate fi prevenit cancerul de col uterin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.