Astronaut aflat la bordul Stației Spațiale Internaționale, în direct cu profesori din...

Astronaut aflat la bordul Stației Spațiale Internaționale, în direct cu profesori din Timișoara: „Testăm cum să creștem plante în spațiu”

0
DISTRIBUIȚI
thomas pesquet
Live din spațiu, la Universitatea de Vest din Timișoara

Eveniment special organizat, în această seară, la Universitatea de Vest din Timișoara. Thomas Pesquet, astronautul Agenției Spațiale Europene, aflat în prezent la bordul Stației Spațiale Internaționale, a intrat în legătură video directă cu profesori din Timișoara, dar și din Portugalia și Irlanda.

Astronautul aflat la prima sa misiune spațială a răspuns, timp de 20 de minute, și la întrebările profesorilor din Timișoara, curioși să afle ce face Thomas Pesquet pe Stația Spațială Internațională.

“Suntem încă aprovizionați de pe Pământ cu apă și provizii și încercăm să minimalizăm asta pe cât de mult posibil, pentru că este un efort prea mare să aduci aceste resurse pe Stația Spațială Internațională. Așa că încercăm să reciclăm cât de mult putem, să generăm mai puțin gunoi, dacă vrem să explorăm spațiul mai mult.


Ideea e că dacă poți să faci asta pe Pământ, vei fi capabil să faci asta, într-o zi, și în spațiu. Testăm mai multe tehnologii pe Stația Spațială Internațională. De exemplu, cum să creștem plante în spațiu. Când vom ajunge mai departe în spațiu, cum ar fi pe Marte și mai departe, ar trebui să avem capacitatea să ne creștem propria mâncare și să nu mai depindem de provizoriile de pe Pământ. Ne focusăm și pe printarea 3D, cum să ne producem propriile unele. Pare futurist, dar poate fi realizat”, a povestit Thomas Pesquet.

La eveniment a participat și Dumitru Prunariu, primul și singurul român care a zburat în cosmos, care a susținut o prezentare despre rolul pe care-l are spațiu în viața cotidiană.

“Informațiile pot fi obținute sub diferite forme, pot fi obținute de pe Internet, din presă, din literatură de specialitate, dar o interacțiune directă cu cei care zboară în spațiul cosmic are un impact mult mai mare asupra tinerilor, asupra perspectivelor lor, asupra dorințelor lor de a se orienta spre acest domeniu de activitate. Dacă constatați câți olimpici internaționali avem la diferite științe, fizică, chimie, matematică, dacă constatați câte inovații și invenții provin din România la târgurile internaționale de invenții și inovații, o să vă dați seama că o anumită categorie de tineri sunt foarte interesați de acest domeniu”, a precizat Dumitru Prunariu.

Conexiunea video în direct cu astronautul Thomas Pesquet, de la Universitatea de Vest din Timișoara, a fost organizată de Agenția Spațială Română. Astronautul Thomas Pesquet se află la prima sa misiune spațială, denumită Proxima, ce are ca obiectiv educațional promovarea conceptului “Spațiul în viața de zi cu zi”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.