RETROSPECTIVĂ 2016 Eterna tranziție din baschetul alb-violet. Ce plusuri și ce puncte...

RETROSPECTIVĂ 2016 Eterna tranziție din baschetul alb-violet. Ce plusuri și ce puncte nevralgice are BC SCM Timișoara în noul sezon

0
DISTRIBUIȚI
BC SCM Timișoara vs. Pitești. Foto: Emanuel Titus Ilieși

Mereu în schimbare în ultimii ani, la nivelul lotului, dar recent și la nivel organizatoric din cauze legale, echipa de baschet alb-violetă nu a avut un an 2016 confortabil. Noua BC SCM Timișoara a trebuit mai întâi să se salveze de la retrogradare. ”Leii din Banat” migrează în noul sezon în zona de mijloc a clasamentului, cu vise de mărire, dar și, din păcate, fără publicul de altădată – o maladie accentuată în sportul de pe Bega.

Caruselul modificărilor și rocadelor la club au continuat în startul lui 2016, strategie mai ales legată de obiectiv acum. A început cu sosirile lui Mladen Jeremic, Veselin Veselinov și Joshua Warren, dintre care doar primul se mai află în lot pentru că a confirmat într-adevăr la un nivel înalt. Fiind și coșgheterul actual al echipei. De asemenea pe banca tehnică a (re)venit Nenad Mandic, care i-a luat locul lui Milorad Perovic. Cu doar două victorii în perioada de criză financiară subită din ediția trecută, noua BC SCM Timișoara pierdea greu la Tg. Mureș, dar obținea și al doilea succes în fața contracandidatei Gaz Metan și urca pe 10 după o victorie cu Pitești. Play out-ul avea să fie abordat cu optimism și ”leii” se depărtau de pericolul retrogradării după șase victorii consecutive. La un moment dat era chiar posibil ca trupa alb-violetă să intre în primele opt. Cel mai important lucru în sezonul 2015-16 a fost că BCT s-a salvat de la retrogradare și a făcut-o cu o rundă înainte de ”ultima sirenă”.

Schimbare majoră și în conducere

După finele sezonului schimbările au continuat și la nivel de conducere. Astfel, principala voce a clubului în ultimele sezoane, Leo Demaio a părăsit discret formația de baschet susținută de autorități. În locul său pe postul de manager general a fost promovat Ilie Trițoiu, care, printre altele, recunoștea unele greșeli ale trecutului conducerii BCT în raport cu publicul, precum controversata înregimentare a lui Bogdan Popescu în primă instanță.

În ceea ce privește lotul de jucători, povestea s-a repetat, o nouă pauză competițională, o nouă duzină de jucători care pleacă și alta care vine. Dintre străini a rămas doar Jeremic. Fără doar și poate remarcatul stagiunii până acum. Coșgheter pentru club cu 186 de puncte. Acesta e depășit în Liga Națională doar de Milos Bojovic, de la Phoenix Galați, cu 197 de puncte. Dar au sosit în corpore alți jucători care mai au mult până să devină certitudini: Milos Komatina, Adrian Diaz, Georgian Păun, Nikola Otasevic, Georgian Păun, Ionuț Drăgușin, Octavian Popa-Calotă și, mai apoi, Dominique Rambo.


Pentru ca anul să se încheie cu înregimentarea lui Jonte Flowers (ex-Ploiești). La un alt extracomunitar s-a renunțat deja, e vorba de sârbul Marko Cakarevic.

În vară și toamnă, primele semne din teste nu erau chiar rele, ”leii” învingând Vojovodina Novi Sad. Din păcate, cumva, unele metehne au rămas în ciuda rotațiilor de cadre și jucători. În continuare BC SCM Timișoara e o echipă puternică acasă, acolo unde s-a început cu un eșec în fața puternicei U-BT Cluj, dar s-a continuat cu succese în fața Craiovei și Piteștiului. În schimb, trupa bănățeană a rămas o felină mai blândă în mediile străine. În ciuda unor partide strânse la Tg. Mureș ori Oradea. Totuși, anul a fost încheiat cu o victorie la Craiova, doar a doua afară, grupare care s-a alăturat astfel lui Dinamo între victimele tur-retur ale ”leilor”. Așadar un final de an pozitiv, pe poziția 7, la distanță de trei puncte chiar de olteni, aflați pe 9 (17 puncte).

”Leii” încearcă o campanie de succes (și) în Cupă, acolo unde se află în F8, noul format al turneului final, după victoria cu Olimpic Baia Mare. Deși dorea să fie gazdă a competiției, problemele cu sala ar fi împiedicat candidatura BCT-ulu și prin urmare elevii lui Mandic vor juca la Sibiu pentru trofeu. Sorții le-au scos în față rivala CSM Oradea pentru sfertul din 15 februarie.

”Fantoma” datoriilor trecute

Deși e o nouă organizație, după cum se știe BC SCM Timișoara e sportiv practic continuatoarea BCT-ului. Iar, la fel ca la handbal, conducerea clubului a obținut afilierea cu responsabilitatea de a închide datoriile societății vechi. În aces context au început însă să apară plângeri ale unor foști jucători, precum Derrick Low ori Bogdan Popescu. Conducerea a reacționat prin Ilie Trițoiu, care susținea că pe adresa clubului nu a sosit nimic legal legat de plata urgentă a unor datorii trecute. Mai mult acesta invoca un vid informațional în perioada lui Demaio la conducere în privința contractelor. Situația a degenerat într-un schimb, cel puțin de la distanță, de acuze între cuplul Trițoiu-Vermeșan și Sabin Gherdan, cel care a dezvăluit informațiile pe portalul său, totalbaschet.ro, și care are totodată interes în ”afacere” ca reprezentant (neoficial) al jucătorilor.

Mai târziu aceeași sursă a publicat informații legate de insolvența asociației vechi, Baschet Club Timișoara, care are datorii totale de 357.000 euro. 240 de mii fiind datorie către Finanțele Publice. Printre cei care s-au înscris la masa credală se numără și conducătorii actuali Ilie Trițoiu și Adrian Vermeșan. Cu aproape 10.000, respectiv peste 68.000 de lei de ”recuperat”.

BC SCM Timișoara se confruntă în continuare cu destule probleme și cea mai grea luptă se anunță cea de recâștigare a fanilor. Dacă baschetul stă chiar bine în țară la afluența spectatorilor și se bate cap la cap cu Liga I de fotbal, timișorenii par tot mai capricioși și au nevoie de motive serioase pentru a vizita arene ”cârpite” și oferte sportive reambalate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.