Cancerul tiroidian poate fi depistat mai ușor la Timișoara cu un ecograf...

Cancerul tiroidian poate fi depistat mai ușor la Timișoara cu un ecograf 4D. Recomandările făcute la PRESSALERT LIVE de conf. dr. Dana Stoian VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

Una dintre afecțiunile cele mai frecvente, în special în rândul femeilor, sunt cele legate de tiroidă. Invitată la PRESSALERT LIVE, conf. dr. Dana Stoian recomandă pacienților să-și ia inima în dinți în privința depistării nodulilor tiroidieni cu potențial canceros. Timișorenii pot beneficia de un diagnostic cât mai aproape de adevăr printr-un aparat ecograf 4D, singurul din vestul țării.

Persoanele sunt în general reticente când vine vorba de anumite controale medicale. Medicul primar endocrinolog Dana Stoian recomadă însă prevenția înainte de toate. ”Tiroida e foarte importantă în funcționarea normală a organismului pentru că nu există structură în corpul nostru care să nu fie dependentă și înfluențată de hormonii tiroidieni. Orice dezechilibru determină modificări foarte mari în starea generală. Discutăm de o paletă mai largă de afecțiuni”, a spus Dana Stoian. Printre factorii care pot determina apariția cancerului se numără radiațiile, tiroida fiind un organ foarte expus.

Cazurile de cancer tiroidian sunt în continuă creștere, în special în cazul femeilor, dar apar mai frecvent decât în urmă cu 20 de ani și la bărbați. ”Aproape jumătate din populație are patologie nodulară. Copiii au 2-3%, cei între 25-30 de ani au 15-20%, cei bătrâni au și mai mult”, precizează Dana Stoian.

”Cancerul stadiul 1 și 2 e vindecabil… Dacă ești în stadiul 4 rata de supraviețuire la 5 ani e până în 15%. Ideea e să faci un diagnostic corect din timp. Una e dacă trimiți un nodul cât unghia, altul cât cana, la operație… Nu există un tratament care să-l facă să se micșoreze”, a subliniat conf. dr. Dana Stoian la PRESSALERT LIVE.

Centrul Medical Dr. D condus de Dana Stoian a achiziționat un ecograf 4D care aduce un plus de informație. ”În 2010 când am fost în Franţa să învăţ mai multe despre elastografie, doctorul de acolo, avea un astfel de echipament și am văzut ce poate să facă.


Am pus în target-ul viitor și a fost o conjunctură fericită anul trecut și l-am achiziționat. Pentru că oricum ajută la ce fac eu (…) 4D, a patra dimensiune este timpul real. Toată lumea a văzut imagini 3D cu bebeluși, în lunile de sarcini… Cu 4D vezi tot așa, tridimensional, o vezi ca pe o sferă, te poți muta pe felii în interiorul nodului, e foarte important să vezi cât e de delimitat, cu cât e mai neomogen probabilitatea de a fi cancer e mai mare. 4D înseamnă în timp real, nu o imagine reconstruită… Și celelalte sunt în timp real, elastrograful și Doppler, dar acelea sunt doar în două dimensiuni. E o completare importantă”, a explicat conf. dr. Dana Stoian.

Importanța depistării din timp a nodulilor e extrem de importantă în viziunea specialistului, mai ales că sunt ”pacienți cărora le e teamă de operație, faci și puncție și mai ai informații… Nici excesul, al doilea, al treilea la cuțit, nu e o atitudine normală, noi încă suntem subdiagnosticați sub cifrele reale”.

”În afară de formațiunile lichidiene, chistice, care pot dispărea cu o anumită cantitate de iod, formațiunile solide nu dispar. E ca și cum ti-ai închipui că folosești un ceai, medicament, unguent și îți cade urechea jos. Nu vreau să intru în această zonă a ceaiurilor minune, e o bătaie de joc… Amânarea nu aduce nimic bun. Trebuie asumare”, a conchis Dana Stoian. Se estimează că în 2019 cancerul tiroidian va urca, în cazul femeilor, pe locul 3 între afecțiunile grave.

”În niciun caz nu am voie să-l mint pe pacient și să spun doar aparținătorilor”

Dana Stoian a vorbit și despre misiunea grea de a anunța un pacient că suferă de o boală grea. ”E destul de complicat, depinde foarte mult de interlocutor. Eu am învățat că trebuie să spui pacientului, complicat sau nu. Nu ai voie să spui familiei și pacientului nu. Această atitudine patriarhală, care e în afara regulilor de bună practică medicală, și care la noi se mai practică: Nu spuneți la mama, nu spuneți la tata, nici nu am voie să spun… În niciun caz nu am voie să-l mint pe pacient și să spun doar aparținătorilor, nu e un lucru deloc ușor sau confortabil, dar mulțumesc frumos că mă ocup de tiroidă unde spun: da, e stadiul 1 și se vindecă sau stadiul 2 și se vindecă. Am pacienți cu cancer de tiroidă încă din perioada de rezidențiat. Am doamne care au făcut și copilul numărul 2 și lucrurile merg frumos înainte și ușa e închisă”, a precizat Dana Stoian.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.