Crăciunul pe rit vechi, sărbătorit astăzi la Timișoara prin aprinderea „badnjak”-ului FOTO

Crăciunul pe rit vechi, sărbătorit astăzi la Timișoara prin aprinderea „badnjak”-ului FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


p>

Peste 100.000 de români – sârbi, ucraineni, sau ruși lipoveni și celebrează în acest weekend Crăciunul pe rit vechi, conform calendarului iulian.

În Banat se sărbătoresc vineri seara Ajunul Crăciunului, pe rit vechi. O tradiţie veche, plină de semnificații, respectată cu sfinţenie de sârbii din Banat, este aprinderea stejarului sau a badnjak-ului. arderea copacului are loc în fiecare biserică ortodoxă pe rit vechi.

O asemenea manifestare a avut loc în această seară în curtea Bisericii Sârbe din Piaţa Unirii din Timișoara.

„Badnjak”-ul aprins reprezintă, spun sârbii, un semn de început sub bune auspicii. Conform tradiției, în casele sârbilor, se aruncă paie pe podele, care simbolizează ieslea în care a venit pe lume Mântuitorul, în timp ce gospodinele așează pe mese bucate tradiționale. Între acestea, Cesnica (n.r. – un fel de baklava tradițională sârbească, cu multă nucă și sirop de zahăr, în care se ascund bănuți, boabe de grâu și porumb, sau o așchie din pragul casei. Gospodinele mai prepară un colac care va fi mâncat împreună cu vin roșu în ziua de Crăciun, pe 7 ianuarie, cu credința că acest gest ritualic va aduce bunstare și sănătate membrilor familiei.

În prima zi de Crăciun, primul om care intră în casă trebuie să fie un bărbat tânăr. Acesta se numeşte „polozainik” şi va fi întâmpinat cu daruri și cu urarea „Srecan Bozic!”.

Foto: Constantin Duma

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.