Elevi de liceu din Timișoara, pregătiți de studenți la Medicină să acorde...

Elevi de liceu din Timișoara, pregătiți de studenți la Medicină să acorde primul ajutor în cazul situațiilor de urgență. Ce-și propun pe viitor

0
DISTRIBUIȚI

prim ajutor

Mai mulți tineri din Timișoara, studenți la Universitatea de Medicină, au inițiat un proiect inedit prin care-și propun să-i învețe pe liceeni cum pot să acorde primul ajutor în cazul situațiilor de urgență. Proiectul se numește “Primul ajutor în școli”, iar până în acest moment, 34 de voluntari au instruit peste 300 de elevi din cinci licee din Timișoara.

“Măsurile de prim-ajutor, esențiale oricărui individ dintr-o societate, nu îți sunt predate în mod normal în școală, în ciuda faptului că te poți confrunta cu situații limită în orice moment al vieții tale. De ce să fi prins nepregătit? Am decis că e timpul să facem ceva în privința asta, și dacă nu noi, ca studenți la medicină și totodată tineri energici, atunci cine să fie mai potrivit pentru schimbare? Din această cauză ne dorim să pregătim cât mai mulți elevi, și cât mai bine. Așadar proiectul nostru nu se va desfășura ca o simplă lecție sau ca o predică, ba dimpotrivă, fiecare dintre participanți va trebui să pună el mâna și să facă multă practică (construită sub forma de mini-workshopuri) și sa acumuleze câteva noțiuni teoretice de bază, ca totul să aibă un sens”, explică Daniel Luncă Raichici, coordonatorul proiectului.

Astfel, în cadrul workshop-urilor organizate de studenții la Medicină, elevii află cum pot să recunoască o urgență, cum să imobilizeze o fractură, să resusciteze, precum și despre comportamentul potrivit în cazul accidentelor de mașină, hipo/hipertermii, intoxicații, otrăviri sau metode de bandajare.

Inițiatorii proiectului “Primul ajutor în școli” spun că, în semestrul II din anul școlar 2015 – 2016, au fost instruiți 200 de elevi la de la Colegiul Național “C.


D. Loga”, Colegiul Național Bănățean, Liceul Pedagogic “Carmen Sylva”, Liceul Teoretic “Grigore Moisil” și Liceul Teoretic “Nikolaus Lenau”, precum și studenți care fac parte din Liga AC a Universității Politehnica din Timișoara.
În anul școlar 2016 – 2017, proiectul a fost extins, astfel că numărul voluntarilor a ajuns la 34. Până în pezent, au fost instruiți 110 elevi din trei licee din Timișoara.

“Pe viitor, ne propunem să ajungem la cât mai multe instituții de învățământ din Banat, iar apoi să ne deschidem filiale ale proiectului și în alte orașe ale țării. Așa, prin puterea exemplului, poate reușim să conștientizăm autoritățile asupra importanței acestui subiect și să implementăm un curs național, obligatoriu, în toate liceele din România”, mai precizează Daniel Luncă Raichici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.