Marius Moroşanu: „În zilele noastre sunt mai multe cluburi ca-n anii precedenţi,...

Marius Moroşanu: „În zilele noastre sunt mai multe cluburi ca-n anii precedenţi, dar sunt mai triste şi ai nevoie de o oră – două ca să scoţi lumea din telefoane“

3
DISTRIBUIȚI
Marius Moroşanu este o figură cunoscută în rândul amatorilor de petreceri din Timişoara

Marius Moroşanu este o figură cunoscută în rândul amatorilor de petreceri din Timişoara, fiind prezent de mai binde de opt ani în diverse locaţii care au organizat în această vreme evenimente de acest fel.

„Mergeam în cluburi şi eram fascinat de ceea ce se întâmplă la pupitru. Nu mergeam pentru party efectiv ci mă fascinau sculele şi tehnica DJ-ilor. Pentru prima oară am pus muzică la Arad în clubul Space, acolo mi s-a ivit oportunitatea de a debuta. Evident că am avut emoţii şi acum mai am uneori emoţii, dar am mers cu temele făcute şi m-am descurcat onorabil. Atunci se punea muzică house, nu era comercialul din zilele noastre“, spune Marius Moroşanu.

Chiar dacă în zilele noastre numărul cluburilor a crescut cât se poate de evident faţă de anii trecuţi, distracţia s-a schimbat şi ea. Şi nu în sensul bun al cuvântului. „E adevărat, în zilele noastre sunt mai multe cluburi ca-n anii precedenţi, dar sunt mai triste. Spun asta pentru că party-urile de acu câţiva ani erau mai faine. Oamenii se distrau altcumva, nu stateau pe telefone şi tablete, dansau imediat după ce intrau în club. Acuma, ai nevoie de o oră – două ca să îi scoţi din telefoane. Trebuie să îi surprinzi cu o piesă interesantă, să le atragi atenţia că au venit la un party şi nu sunt acasă. Lumea din alte oraşe parcă se distrează mai bine. Când am fost la Towers Cafe în Târgu Jiu, lumea se distra, la ora zece era plin şi publicul cânta piesele. La Timişoara lumea se adună mai greu. Stau mult pe telefoane, dau check-in-uri. Pe la ora două noaptea îşi amintesc că au venit să se distreze. Stau puţin şi merg în alt club, că-s destule. Publicul are pretenţii mari. Plăteşte cinci lei pentru un cola dar vrea muzica aia, cocktail-ul ălalalt şi aşa mai departe“, spune Marius Moroşanu.

Având în vedere că în playlist-ul oricărui DJ fie el rezident sau nu există câteva piese care sunt „folosite“ la momentul culminant al party-ului, am fost curioşi să aflăm care sunt melodiile „cu lipici la public“ pentru  Marius Moroşanu. La categoria „main“ top 3 ar fi Skrillex & Damian „Jr. Gong” Marley – Make It Bun Dem, Lookas – Low Rider (Lookas Remix) şi Bro Safari – Scumbag, în timp ce la categoria house track-urile cu pricina sunt Aaaron ‘Feelin This’, Round Table Knights – Calypso şi Format:B – Chunky.
„Trebuie să fii un fel de actor, ca să controlezi mulţimea.


Publicul trebuie să vadă ceva pozitiv, ca să se distreze“

Printre abilităţile care fac ca un DJ să se deosebească de „punătorii de muzică“ se numără printre altele procesul de selecţie al pieselor care sunt introduse în playlist dar şi îndemânarea de a juca un anumir rol la pupitrul de mixaj. „Esenţială e selecţia, e munca ce o faci acasă. 80 la sută din succesul unui DJ e asta. Dacă nu îţi cunoşti piesele nu ai cum să transmiţi o anumită stare. Contează şi tehnica, dar în zilele noastre aceasta nu mai e esenţială. Eu încerc să evit topurile de radio şi muzica românească, fiindcă cred că la pub sau club trebuie să asculţi altceva decât ai pe telefon sau asculţi în maşină. Un alt aspect important este acela conform căruia atunci când ajungi în pupitru trebuie să te decontectezi de problemele personale. Şi asta pentru că la pupitru trebuie să joci un rol. Trebuie să fii un fel de actor, ca să controlezi mulţimea. Publicul trebuie să vadă ceva pozitiv, ca să se distreze. Dacă, de exemplu, într.o seară te doare măseaua, cel mai indicat ar fi să nu mergi la lucru ca DJ“, spune Marius Moroşanu.

În cei opt ani de când activează pe scena petrecerilor , publicul a avut ocazia să se întâlnească cu DJ-ul timişorean care împlineşte 27 de ani în 14 ianuarie, în cluburi precum Yaya Club (Reşiţa), Towers Caffe (Târgu Jiu), Art Club 700, Pantheon Club, The Factory Pub sau Madness Club. De cinci ani de zile, Marius Moroşanu este rezident în clubul Bunker, iar ca şi planuri de viitor intenţionează să mixeze în afara graniţelor ţării.

„În conceptul OMFG care merge spre al cincelea an în Bunker, am încercat să introduc multe piese trap sau cu alte influenţe care la noi nu au fost aşa de mainstream, piese care nu sunt în topurile româneşti sau urmau să fie în următoarele luni. Ca orice proiect începutul este greu, dar mă consider norocos că am parte de o echipă open minded, muncitoare şi foarte ambiţioasa. Mă consider un DJ «open format» care abordează toate genurile muzicale, dar ca şi majoriatea dj-eilor am început cu muzica house. Cea mai faină petrecere din carieră am avut-o la clubul Pantheon în faţa a 1.600 de oameni, după un concert Direcţia 5. Peste cinci ani mă văd punând muzică în alte ţări. Noi, DJ-ii din Timişoara nu suntem cu nimic mai prejos decât cei de dincolo. Ştiu că publicul din Timişoara are o părere proastă de DJ-eii de aici. Dar, am văzut mulţi DJ de afară la care publicul a rămas dezamăgit. Nu mi-am ales un nume de scenă fiindcă în opinia mea un artist ar trebui să iasă în faţa publicului cu numele lui adevărat. Mă înţeleg foarte bine cu DJ-ii din breaslă. Locaţiile sunt concurente, oamenii nu. Ne mai întâlnim la cafea, mai schimbăm idei, e şi normal să se întâmple aşa. Nu e bine să fii rupt de lume şi de alte cluburi, e bine să ştii ce se întâmplă în oraş“, spune Marius Moroşanu.

3 COMENTARII

  1. mda.. cine e morosanu asta? pe bune… trebuia sa luati unu de pe strada sa ii puneti casti pe cap si interviu.. ma asteptam la mai multe de la tine zoli! … voi criticati comertu si tot voi il promovati … sustineti ca timisoreanu e cu capu in telefon… pai daca nu este entertainment … ce altceva sa faca timisoreanu? entertainmentu e praf peste tot… o ardeti aiurea cu dj-ii astia… ridicati standardul incepand din presa … si pe urma creste si la ceilalti !

  2. DJ. Acel individ pentru care lumea plateste sa ii vada laptopul/telefonul/stick-ul. :))) Creatie munca si talent,…ceva mai mult ca o maimuta. 😀 Superficialitatea ridicata la rang de arta. Pentru imbecilii platitori. Iar artistii adevarati, care au mii de ore de munca in spate, talent si virtuozitate, cantand live, abia daca supravietuiesc. :/

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.